Kathimerini Greek

Νόμος του κράτους τα προαπαιτού­μενα

Ψηφίστηκαν εν μέσω ακραίας έντασης από τη Βουλή – Κατά των ιδιωτικοπο­ιήσεων ο Τσακαλώτος

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Με τη σημερινή σύγκρουση των Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, κατά την προ ημερησίας συζήτηση για την Παιδεία στη Βουλή, αναμένεται να κορυφωθεί στην παρούσα συγκυρία η εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτε­υσης, που το τελευταίο διήμερο κλιμακώθηκ­ε με επίκεντρο το πολυνομοσχ­έδιο με τα προαπαιτού­μενα για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγηση­ς.

Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, το εν λόγω νομοσχέδιο ψηφίστηκε μόνο από τους βουλευτές της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς, τόσο στο σύνολό του όσο και στις διατάξεις οι οποίες τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία και αφορούν ασφαλιστικ­ά ζητήματα και τη μεταφορά στο υπερταμείο

Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση από τους αρχηγούς των μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτε­υσης και τον Ν. Δένδια.

των φορέων ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό, ΔΕΗ και ΕΛΒΟ.

Η κυβέρνηση, προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, βρέθηκε στο στόχαστρο της οξύτατης κριτικής όλων των πτερύγων της αντιπολίτε­υσης: αφενός επειδή, όπως ελέχθη, υλοποιούν πολιτικές που κατήγγειλα­ν ως αντιπολίτε­υση και, αφετέρου, εξ αφορμής του γεγονότος πως κρισιμότατ­α τμήματα της δημόσιας περιουσίας εντάσσοντα­ι σε ένα υπερταμείο για 99 χρόνια, υπό διοίκηση στην οποία καθοριστικ­ό ρόλο έχουν οι εταίροι.

«Διαβάστε όλες τις συνθήκες που υπέγραψαν ηττημένες χώρες στην παγκόσμια ιστορία. Δεν θα βρείτε ούτε μία που να της υπεβλήθη τέτοια υποχρέωση, η μεταβίβαση του συνόλου της περιουσίας της σε ταμείο στο οποίο ο ξένος παράγων έχει απολύτως αποφασιστι­κή αρμοδιό- τητα», τόνισε χαρακτηρισ­τικά ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατία­ς Ν. Δένδιας απευθυνόμε­νος στα κυβερνητικ­ά έδρανα.

Από αυτά, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλ. Τσακαλώτος, εμφανώς ενοχλημένο­ς, αντέδρασε επαναλαμβά­νοντας για πολλοστή φορά το τελευταίο 48ωρο πως η ένταξη στο υπερταμείο μπορεί να σημαίνει και δυνατότητα ιδιωτικοπο­ιήσεων, αλλά ο ίδιος και η κυβέρνηση επιλέγουνι την οδό της «αξιοποίηση­ς» της δημόσιας περιουσίας.

Επίθεση

Νωρίτερα, διαδοχικές επιθέσεις εξαπέλυσαν στην κυβέρνηση όλοι οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης που ζήτησαν να παρέμβουν, με τους υπουργούς να απαντούν είτε υποστηρίζο­ντας ότι για όλα τα αρνητικά που διαχειρίζε­ται η σημερινή κυβέρνηση ευθύνονται οι προηγούμεν­ες είτε επιτιθέμεν­οι στα μέσα ενημέρωσης. Ενδεικτικό είναι ότι ο κ. Παν. Σκουρλέτης έκανε λόγο για «εκτελεστές συμβολαίων».

Η κυβέρνηση «δημιουργεί αδιέξοδα», τόνισε η κυρία Φώφη Γεννηματά. Συνεχίζετα­ι η αντιλαϊκή επίθεση, σημείωσε ο κ. Δημήτρης Κουτσούμπα­ς. «Είστε οι καλύτεροι μαθητές ενός αποτυχημέν­ου παλαιοκομμ­ατικού συστήματος», είπε ο κ. Σταύρος Θεοδωράκης. Οξείς στις τοποθετήσε­ις τους ήταν και οι κ. Βασίλης Λεβέντης και Νίκος Μιχαλολιάκ­ος. «Μας ενδιαφέρει να αποφύγουμε την καταστροφή», τόνιζε νωρίτερα ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Το στοίχημα»

«Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι να καθίσουμε πίσω και να πούμε ότι επειδή γίνεται αυτό, το μόνο πράγμα είναι οι ιδιωτικοπο­ιήσεις. Είναι να μπορέσουμε μέσα απ’ αυτό το Ταμείο να έχουμε μια στρατηγική αναδιάρθρω­σης», είπε στην καταληκτικ­ή παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, και μεταξύ άλλων σημείωσε πως οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ γνώριζαν από το περασμένο καλοκαίρι πως οι ιδιωτικοπο­ιήσεις είναι μέρος της συμφωνίας.

 ??  ?? Mόνο από τους βουλευτές της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχ­έδιο.
Mόνο από τους βουλευτές της δικομματικ­ής πλειοψηφία­ς ψηφίστηκε χθες στη Βουλή το πολυνομοσχ­έδιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece