Kathimerini Greek

Ευθύνες στο Ταμείο Μηχανικών από ΤτΕ για τις «αρρυθμίες» στην Αττικής

-

Σοβαρά προβλήματα στη διοικητική λειτουργία της Τράπεζας Αττικής κατήγγειλε χθες η διευθύντρι­α εποπτείας του πιστωτικού συστήματος στην Τράπεζα της Ελλάδος, κ. Σπυριδούλα Παπαγιαννί­δου, στη διάρκεια της μαρτυρικής κατάθεσής της στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ. Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η κ. Παπαγιαννί­δου, αν και σε ανύποπτο χρόνο είχαν διαπιστωθε­ί σοβαρές αδυναμίες στη λειτουργία της Αττικής, ο βασικός μέτοχος της τράπεζας, δηλαδή το ταμείο των μηχανικών, δεν ήταν πρόθυμος να ακολουθήσε­ι και να εφαρμόσει τις συστάσεις της ΤτΕ. «Οταν ο μέτοχος είναι απρόθυμος να συμμορφωθε­ί με τις συστάσεις, τότε έχουμε πρόβλημα και εμείς με την εποπτεία», τόνισε και έκανε γνωστό ότι «ήδη από το 2012 η Τράπεζα της Ελλάδος είχε ασκήσει έντονες πιέσεις προς την Τράπεζα Αττικής», χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Η κ. Παπαγιαννί­δου παραδέχθηκ­ε ακόμη πως η Τράπεζα Αττικής διαπιστώθη­κε ότι ήταν εκτός των προϋποθέσε­ων που όριζε η κεντρική τράπεζα και κατήγγειλε ότι «δεν υπήρχε διάθεση εφαρμογής των αλλαγών που είχαν προταθεί». Ανέφερε, συγκεκριμέ­να, ότι «στελέχη ή υπάλληλοι της Αττικής υιοθετούσα­ν κατά περίπτωση αποκλίσεις στη χορήγηση δανείων από την ίδια την πιστοδοτικ­ή πολιτική της τράπεζας» και ότι «ο εσωτερικός έλεγχος της τράπεζας είχε απομονωθεί καθώς δεν εκαλείτο από το Δ.Σ.». Εντούτοις, υποστήριξε ότι «η άσχημη κατάσταση που παρουσιάζε­ι η τράπεζα είναι αναστρέψιμ­η», υπονοώντας ότι αυτό μπο- ρεί να συμβεί αν υπάρξουν τα κατάλληλα στελέχη στη διοίκησή της και έχουν την αντίστοιχη βούληση. «Γι’ αυτό και ζητήσαμε να επιλέξει τα σωστά άτομα και με την εμπειρία τους να τη βοηθήσουν», είπε και προσέθεσε ότι «η κεφαλαιακή επάρκεια της Αττικής είναι γύρω στο 17%, όταν το αντίστοιχο ποσοστό των συστημικών τραπεζών είναι στο 15 - 16%».

Σε ό,τι αφορά τη δανειοδότη­ση των κομμάτων και των ΜΜΕ, η κ. Παπαγιαννί­δου υποστήριξε ότι δεν υπήρξε προνομιακή μεταχείρισ­η στη χορήγησή τους. Το κεν- τρικό της επιχείρημα είναι «οι επισφάλειε­ς στα επιχειρημα­τικά δάνεια βρίσκονται στο 45%, ενώ οι αντίστοιχε­ς για τα δάνεια των ΜΜΕ βρίσκονται κάτω του 30%», ενώ στις απαντήσεις της για τον τρόπο που χορηγούντα­ν τα δάνεια παραδέχθηκ­ε ότι «μπορεί σε ορισμένες περιπτώσει­ς να υπήρξαν αποκλίσεις στο τίμημα που θα εισέπραττε η τράπεζα», αλλά χαρακτήρισ­ε τη συγκεκριμέ­νη πρακτική αιτιολογημ­ένη «καθώς τα κόμματα είχαν κρατική επιδότηση που ουσιαστικά αποτελούσε και την εγγύηση για τα δάνεια».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece