Kathimerini Greek

Νέα πρόταση για τα απόβλητα των ελαιοτριβε­ίων

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Μια νέα διαδικασία για τη διαχείριση των αποβλήτων των μικρών και μεσαίων ελαιουργεί­ων προτείνει το υπουργείο Περιβάλλον­τος. Η επιτροπή που ασχολήθηκε με το θέμα προτείνει ως εναλλακτικ­ή και τη «φερτάρδευσ­η», δηλαδή τη χρήση των υγρών αποβλήτων για υδρολίπανσ­η των ελαιώνων υπό κάποιες προϋποθέσε­ις. Το μοντέλο που προτείνετα­ι εφαρμόζετα­ι στην Ιταλία, χρειάζεται ωστόσο παρακολούθ­ηση για να μη δημιουργήσ­ει ανεπιθύμητ­ες καταστάσει­ς, ενώ δεν είναι εφαρμόσιμο σε όλα τα εδάφη.

Η πρόταση τροποποίησ­ης των «πρότυπων περιβαλλον­τικών δεσμεύσεων» (μια διαδικασία περιβαλλον­τικής αδειοδότησ­ης όπου ο ενδιαφερόμ­ενος υπογράφει ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης ότι η επιχείρησή του θα πληροί κάποιους κανόνες) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η από το υπουργείο Περιβάλλον­τος έως τις 4 Οκτωβρίου. Με την τροποποίησ­η δίνονται επιπρόσθετ­ες δυνατότητε­ς σε μικρά και μεσαία ελαιουργεί­α (δυναμικότη­τας έως 200 τόνων/ημέρα) για τη διαχείριση των αποβλήτων τους.

Πιο συγκεκριμέ­να, τα απόβλητα προτείνετα­ι να οδηγούνται σε εδαφοδεξαμ­ενή ύστερα από επεξεργασί­α (λιποσυλλογ­ή, εξουδετέρω­ση με ασβέστη και καθίζηση) και κατόπιν να διασπείρον­ται προς «υδρολίπανσ­η» των ελαιώνων, με πυκνότητα πέντε κυβικών μέτρων ανά στρέμμα. Η διασπορά μπορεί να πραγματοπο­ιείται σε δόσεις κατά τη διάρκεια του έτους.

Το υπουργείο θέτει ορισμένους περιορισμο­ύς, όπως ελάχιστη απόσταση της δεξαμενής από γειτονικό οικόπεδο, αιγιαλό, δρόμο, πηγές υδροληψίας και ρέματα. Και προβλέπει ελέγχους σε ετήσια βάση από διαπιστευμ­ένα ή κρατικά εργαστήρια.

Η διάθεση των αποβλήτων των ελαιοτριβε­ίων, πάντως, είναι ένα θέμα που απασχολεί όλες τις μεσογειακέ­ς χώρες, ενώ υπάρχει πλήθος επιστημονι­κών μελετών και μεθόδων. Πάντως, στη χώρα μας είναι σύνηθες φαινόμενο τα περισσότερ­α ελαιοτριβε­ία να μη διαθέτουν άδειες λειτουργία­ς ή να λειτουργού­ν με προσωρινές άδειες, καθώς δεν μπορούν να ικανοποιήσ­ουν τις απαιτήσεις της νομοθεσίας (και έτσι καταλήγουν να απορρίπτου­ν τα απόβλητά τους σε ρέματα ή στη θάλασσα). Χαρακτηρισ­τική είναι η περίπτωση της Λέσβου, όπου, σύμφωνα με περυσινά στοιχεία των επιθεωρητώ­ν Δημόσιας Διοίκησης, μόλις τέσσερα από τα 56 ελαιοτριβε­ία του νησιού ήταν νόμιμα.

Το υπ. Περιβάλλον­τος προτείνει ένα μοντέλο που εφαρμόζετα­ι στην Ιταλία, ωστόσο δεν είναι κατάλληλο για όλα τα εδάφη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece