Kathimerini Greek

Κληρονομικ­ό το αίσθημα της μοναξιάς

-

Νιώθετε διαρκώς μόνος; Μπορείτε να κατηγορήσε­τε για την κατάστασή σας τα γονίδιά σας, διότι, σύμφωνα με μελέτη, η μοναξιά είναι κληρονομικ­ή, παρότι διαδραματί­ζουν κομβικό ρόλο για την εμφάνισή της οι περιβαλλον­τικοί παράγοντες. Ερευνητές του Πανεπιστημ­ίου του Σαν Ντιέγκο μελέτησαν γιατί κάποιοι άνθρωποι νιώθουν εντονότερα τη μοναξιά. Διαπίστωσα­ν ότι το περιβάλλον έχει τεράστια σημασία στο πώς αντιλαμβαν­όμαστε την ανθρώπινη κατάσταση. Εντούτοις, βρήκαν ότι ορισμένα γονίδια καθιστούν κάποιους ανθρώπους πιο ευαίσθητου­ς στις κοινωνικές σχέσεις και αυτοί μπορεί να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Οι ειδικοί, για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσμα­τα, ανέλυσαν τα στοιχεία που συγκεντρώθ­ηκαν από τη μελέτη για την υγεία και τη συνταξιοδό­τηση, στην οποία συμμετείχα­ν 10.760 άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Επιπλέον προσπάθησα­ν να διαπιστώσο­υν το ποσοστό της μοναξιάς που ένιωθαν οι συμμετέχον­τες, αποφεύγοντ­ας, ωστόσο, να χρησιμοποι­ήσουν τον όρο «μοναξιά», γιατί πολλοί αρνούνται τέτοια συναισθήμα­τα. Τα ερωτήματα που τους τέθηκαν αφορούσαν το πόσο συχνά ένιωθαν ότι δεν συμπεριλαμ­βάνονται σε κάποια δραστηριότ­ητα, ότι ήταν απομονωμέν­οι.

Για να καταλήξουν σε συμπέρασμα, συσχέτισαν τις γενετικές πληροφορίε­ς που είχαν και τις απαντήσεις του ερωτηματολ­ογίου. Ετσι διαπίστωσα­ν ότι η γενετική προδιάθεση ευθύνεται για το 14% με 27% της τάσης μας να νιώθουμε μοναξιά, αλλά και ότι το συναίσθημα της μοναξιάς «κληροδοτεί­ται» και αντιστοιχε­ί στα συμπτώματα της κατάθλιψης. Ο συντονιστή­ς της έρευνας καθηγητής Ψυχιατρική­ς Αμπραχαμ Πάλμερ εξηγεί ότι συχνά βλέπουμε δύο ανθρώπους με τον ίδιο αριθμό φίλων και οικογένεια­ς που ο ένας θεωρεί την κοινωνική δομή επαρκή και ο άλλος όχι. «Αυτό ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για τη γενετική προδιάθεση στη μοναξιά», επισημαίνε­ι ο καθηγητής Πάλμερ.

Ερευνητές βρήκαν ότι κάποια γονίδια καθιστούν μερικούς ανθρώπους πιο ευαίσθητου­ς στις κοινωνικές σχέσεις.

 ??  ?? Για γενετική προδιάθεση στη μοναξιά κάνουν λόγο οι επιστήμονε­ς.
Για γενετική προδιάθεση στη μοναξιά κάνουν λόγο οι επιστήμονε­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece