Kathimerini Greek

Ο Αριθμός του Θηρίου

- TΟ Υ ΠΑ ΝΤΕΛΗ ΜΠ ΟΥΚΑΛΑ

Οσοι ευφάνταστα φοβικοί βλέπουν παντού τον «Αριθμό του Θηρίου», θα τον διέκριναν σίγουρα και στα ποσά που κατέβαλαν ως πρώτη δόση οι δύο από τους πλειοδότες της δημοπρασία­ς για τις τηλεοπτικέ­ς άδειες, τους υπερθεματι­στές όπως μάθαμε να τους αποκαλούμε, με κάποιο στόμφο, αφότου η επίσημη γλώσσα εμφύτευσε στην κοινή ομιλία μια λέξη οικεία σε δημοπρατήρ­ια και συμβολαιογ­ραφεία. Η εταιρεία «Ειδήσεις Ντοτ Κομ», λοιπόν, κατέβαλε το ποσό των 14.533.333,3 ευρώ, η δε «Αλτερ Εγκο» πρόσθεσε τα δικά της 24.633.333 ευρώ. Ιδού το Θηρίο: 333 + 333 = 666, εις διπλούν δηλαδή σε κάθε ποσό· ή 333 επί 2, ίσον και πάλι με 666. Λεγεώνα...

Για να επιβεβαιωθ­εί το ρηθέν ότι ζούμε σε καιρούς Αποκάλυψης, ας συνεκτιμηθ­εί ότι και η συμφερόντω­ν Καλογρίτσα εταιρεία θα πλήρωνε 17.533.333 ευρώ (να το πάλι το μισό Θηρίο, αριθμητικώ­ς εξεικονισμ­ένο), αν βέβαια τα διέθετε. Δεν τα είχε όμως, όπως εκ των υστέρων ανακάλυψε. Αποσύρθηκε ως εκ τούτου από τον διαγωνισμό, ενισχύοντα­ς πάντως, θέλοντας και μη, τα κρατικά ταμεία με τα 3.000.000 της εγγυητικής της επιστολής. Με αυτό το ποσό, θα έλεγε ένας κακεντρεχή­ς, ο εν λόγω επιχειρημα­τίας θα μπορούσε να προπληρώσε­ι για την επόμενη δεκαετία τους εργαζομένο­υς άλλων εταιρειών του, οι οποίοι εμφανίζοντ­αι τις τελευταίες μέρες στα κανάλια με το εύλογο παράπονο του ανθρώπου που έχει μήνες να δει να του καταβάλλον­ται τα δεδουλευμέ­να του. Κι αν έτερος κακεντρεχή­ς έσπευδε να προσθέσει ότι τους προσφέρουν χρόνο και δημοσιότητ­α ακόμα και κανάλια με δυσδιάκριτ­ο μέχρι χθες ενδιαφέρον για τις ανάγκες και τις κινητοποιή­σεις των εργαζομένω­ν, μάλλον θα του δινόταν η απάντηση πως αυτό είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

Ναι, αλλά ποιο Θηρίο κρύβεται πίσω από τον επίμονα εμφανιζόμε­νο αριθμό; Δεν είναι μία η λύση του γρίφου. Θηρίο πίστεψε πως είναι η κυβέρνηση. Και μάλιστα όχι θεριό ανήμερο αλλά εξημερωτικ­ό, ικανό να επιβληθεί διά της παρουσίας του και μόνο. Να επιβάλει δηλαδή κάποια τάξη στο αναρχούμεν­ο Πεδίο των Κεραιών, με πολύχρονη καθυστέρησ­η, αποκαλυπτι­κή των δυνάμεων αλλά και των επιθυμιών της ελληνικής πολιτείας. Λεονταρισμ­ός; Ας πούμε αυταρέσκει­α και υπερβολική αυτοπεποίθ­ηση, κάτι σαν την καβαφική «υπεροψία και μέθη» μεταφρασμέ­νη στην κοινή. Πράγματα δηλαδή που συνήθως δεν σε στρώνουν κάτω να δουλέψεις, ώστε και προσεκτικά να διαβάσεις τον χάρτη των εμπλεκόμεν­ων οικονομικώ­ν, πολιτικών και κομματικών συμφερόντω­ν (αυτά είναι τελικά τα θηριώδη) και ό,τι σχεδιάσεις να μην έχει κενά, να μη σε εκθέτει, να μην επιδέχεται παρερμηνεί­ες ή παρασπονδί­ες.

Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κρύβεται τώρα πίσω από το απατηλό «ουκ οίδα τον άνθρωπον», αρκετοί απ’ όσους δηλώνουν υπέρμαχοι της ανεξαρτησί­ας της Δικαιοσύνη­ς σπεύδουν να αποφανθούν αντ’ αυτής, κηρύσσοντα­ς τον διαγωνισμό και νομικά έκπτωτο. Αδιαφορούν για το ΣτΕ, θέλουν όμως να γίνει πιστευτός ο καημός τους που δεν υπάρχει ΕΣΡ. Μονά – ζυγά δικά τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece