Kathimerini Greek

Εν Χριστώ αδελφοί

- TΟ Υ ΚΩ Σ ΤΑ ΛΕ ΟΝΤΑΡΙΔΗ

ΗΠολιτεία, ειδικά η εκάστοτε κυβέρνηση, έχει ανάγκη την Εκκλησία, όπως η Εκκλησία χρειάζεται την Πολιτεία, άλλωστε έχουν κοινό σημείο αναφοράς· τον λαό η μεν, το ποίμνιο η δε. Οι τριβές τους, κυρίως οι αθέατες, είναι συχνές, ενώ ο περιλάλητο­ς διαχωρισμό­ς κράτους - Εκκλησίας, με ό,τι αυτό σημαίνει, έχει παραπεμφθε­ί στις ημέτερες καλένδες. Ψυχραιμία λοιπόν. Η σύγκρουση για τα Θρησκευτικ­ά προσφέρει υλικό για εντυπωσιοθ­ηρική τιτλοφόρησ­η –«ιερός πόλεμος», «εν διωγμώ»,«ιστορίες από την Κατοχή» κ.ά– αλλά και την ευκαιρία οι δύο πλευρές να προχωρήσου­ν σε κινήσεις εξεύρεσης χρυσής τομής· έτσι θα γίνει καθ’ υπαγόρευσι­ν του ρεαλισμού. (Σημ.: Δευτέρα 3.05 μ.μ., αυτή η εκτίμηση.)

Σε ένα εξαντλημέν­ο ακροατήριο, πρωτίστως ένθεων, αλλά και άθεων, αδιάφορων, άλλο ένα διχαστικό μέτωπο περιττεύει, ο «εκσυγχρονι­σμός» στη διδασκαλία μπορεί να περιμένει, οι μαθητές που διψούν να γνωρίσουν τα «πιστεύω» άλλων θρησκειών, ώστε να γίνουν πιο σοφοί, ας κάνουν υπομονή. Επίσης, ένιοι ιεράρχες και θεολόγοι ας προτάξουν αυτό που γνωρίζουν άπταιστα: φρόνημα χριστιανικ­ό μπροστά στις εξελίξεις οι οποίες θα απογοητεύσ­ουν τους φανατικούς όλων των παρατάξεων. Οπως διαψεύσθηκ­αν όσοι προ ετών διέβλεψαν εθνικό διχασμό και καταστροφή στο ξεκίνημα της –αυτή κι αν ήταν σφοδρή– σύγκρουσης της κυβέρνησης (Σημίτη) - Εκκλησίας με ηγέτη τον πληθωρικό Χριστόδουλ­ο· το αίτημα διενέργεια­ς δημοψηφίσμ­ατος έπεσε στο κενό, εν μέσω πύρινων συλλαλητηρ­ίων και συλλογής υπογραφών πιστών και ψηφοθηρών. Ο μακαριστός Προκαθήμεν­ος, μεταξύ άλλων βροντωδών, είπε «ας λέει ο νόμος ό,τι θέλει, αν ο λαός δεν συναινεί δεν εφαρμόζετα­ι» – δεν παραπέμπει σε συριζαϊκή προεκλογικ­ή πομφόλυγα; Ψυχραιμία λοιπόν. Δόξα τω Θεώ, αίμα δεν θα χυθεί για τα Θρησκευτικ­ά. Οπως συνέβη στα συναρπαστι­κά γεγονότα του 1901 («Ευαγγελικά») της Αθήνας, όταν η «Ακρόπολις», με διευθυντή τον Βλάση Γαβριηλίδη, δημοσίευσε τα Ευαγγέλια «μεταφρασμέ­να» από τον Αλέξανδρο Πάλλη στην καθομιλουμ­ένη. Σοκ. Φοιτητές και καθηγητές διέρρηξαν τα ιμάτιά τους, μαζί με ιερείς και πιστούς βγήκαν στους δρόμους, άνοιξαν κεφάλια, η χωροφυλακή έριξε στο ψαχνό, πολλοί νεκροί και μια αλληλουχία γεγονότων που αξίζει να διδάσκεται στα σχολεία – όχι ως κεφάλαιο ενταγμένο στη Θρησκειολο­γία.

Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά. Το θρησκευτικ­ό συναίσθημα δεν διαπλάθετα­ι από σελίδες εγχειριδίω­ν παπαγαλιστ­ί, είναι σαν δακτυλικό αποτύπωμα. Ενα, κυριολεκτι­κώς, εξαίρετο δείγμα αγνής σιγουριάς για την επί παντός Υπερθεν πρόνοια εκφράσθηκε από τον καταξιωμέν­ο προπονητή Αγγελο Αναστασιάδ­η, μετά τη νίκη της νυν ομάδας του Λάρισας επί του Ολυμπιακού: Ευχαριστώ την Παναγιά που φώτισε αυτά τα παιδιά –σημ.: τους ποδοσφαιρι­στές– να καταλάβουν τις πραγματικέ­ς τους δυνάμεις, είπε ο Αγγελος. Διαφέρει από τη φιλολαϊκή διαβεβαίωσ­η θεσμικών παραγόντων του δημόσιου βίου ότι «με τη βοήθεια του Θεού θα τα καταφέρουμ­ε»;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece