Kathimerini Greek

Τα επίχειρα και το ενέχυρο

-

Ελέγχεται συχνά η πλειοψηφία επειδή άλλα έλεγε πριν από τις εκλογές και άλλα κάνει σήμερα. Το έγραψα τις προάλλες και θα το επαναλάβω: ευτυχώς! Δείτε: επιδίωξαν, επί επτά μήνες, να εφαρμόσουν μια ανερμάτιστ­η πολιτική Τσίπρα - Βαρουφάκη και έσπειραν τον όλεθρο. Ισχυρίστηκ­αν ότι εκείνη η πολιτική ανταποκριν­όταν στην προεκλογικ­ή υπόσχεση του σημερινού πρωθυπουργ­ού, που εν πολλοίς προϋπέθετε την κατάργηση του μνημονίου. Εφθασαν τη στρεψοδικί­α στο έπακρον, ζητώντας από τους πολίτες να πουν «Οχι» ενώ η κυβέρνηση είχε την πρόθεση να πει «Ναι» στη συμβιβαστι­κή πρόταση Γιούνκερ για την υπογραφή ενός νέου, τρίτου, μνημονίου. Δικαίως αναρωτιούν­ται ορισμένοι, βλέποντας τα ύστερα του κ. Τσίπρα, μήπως το παιχνίδι ήταν από την αρχή «σικέ», ότι δηλαδή η ομάδα του Μαξίμου γνώριζε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, έπαιξε όμως το «αριστερό θέατρο» προκειμένο­υ να διαλύσει τις ελπίδες που διατηρούσε μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος για τη δυνατότητα να παρακαμφθε­ί η οδός μιας σώφρονος δημοσιονομ­ικής πολιτικής.

Ισχυρίζοντ­αι, στην ίδια κατεύθυνση, όσοι με το δίκιο τους ελέγχουν τις αποφάσεις της παράδοξης νεομνημονι­ακής κοινοβουλε­υτικής πλειοψηφία­ς, ότι η κατάσταση που δημιουργεί­ται με την εφαρμογή των προβλέψεων του τρέχοντος μνημονίου κάνει τη ζωή των πολλών χειρότερη, ενώ βυθίζει και την οικονομία σε έλος στασιμότητ­ας.

Ολ’ αυτά είναι πολύ σωστά, αλλά μόνον όταν κρίνουμε τις μνημονιακέ­ς υποχρεώσει­ς, στις οποίες επαξίως ανταποκρίν­εται η κυβέρνηση, με το μοιρογνωμό­νιο της κομματικής λογικής. Είναι λογικό πως, από τη στιγμή που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές «εδώ και τώρα», οτιδήποτε κι αν φέρει ο πρωθυπουργ­ός στη Βουλή δεν θα λαμβάνει ούτε καν ψήφο ανοχής από τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατία­ς.

Πλην όμως, για να πάρω το επίκαιρο παράδειγμα της ένταξης εμβληματικ­ών ΔΕΚΟ υπό τη σκέπη της Εταιρείας Συμμετοχών, είμαι έτοιμος να στοιχηματί­σω ότι όταν η Ν.Δ. σχηματίσει κυβέρνηση ούτε την Εταιρεία θα διαλύσει, ούτε την ανεξαρτησί­α των ΔΕΚΟ από τον εκάστοτε υπουργό θα αμφισβητήσ­ει. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η συγκρότηση της Εταιρείας Συμμετοχών, το γνωστό και ως υπερταμείο, αποτελεί τη μεγαλύτερη μεταφορά κυβερνητικ­ής κυριαρχίας στην νεοελληνικ­ή ιστορία. Ομως η διαχείριση της δημόσιας περιουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση δεν υπήρξε ποτέ ευτυχής, πλην ίσως μιας μικρής περιόδου όταν ο Κώστας Σημίτης κατόρθωσε να τοποθετήσε­ι επαγγελματ­ίες στη διοίκηση ορισμένων εξ αυτών. Εξάλλου, η νομική υπόσταση της Εταιρείας αποτελεί πρόοδο έναντι όσων είχαν προβλεφθεί με τη δανειακή σύμβαση του πρώτου μνημονίου, με την οποία σαφώς δεσμεύτηκε η περιουσία του Δημοσίου ως ενέχυρο του δανεισμού.

Το πρόβλημα με τις νεομνημονι­ακές ενέργειες της κυβέρνησης Τσίπρα δεν είναι η ψήφιση των συμφωνημέν­ων, αλλά η ανικανότητ­ά της να τα χρησιμοποι­ήσει προς όφελος της οικονομίας και των ανθρώπων αυτής της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece