Kathimerini Greek

Δοκιμασία για τον κ. Ντράγκι

Σήμερα ο κεντρικός τραπεζίτης θα μιλήσει στο «εχθρικό» γερμανικό κοινοβούλι­ο

- Του ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΚΑΓΙΑΝΝ­Η

Μομφές κατά της νομισματικ­ής πολιτικής της ΕΚΤ εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός που προμηνύει ότι η σημερινή θα είναι μια δύσκολη ημέρα για τον Μάριο Ντράγκι. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα απευθυνθεί στους Γερμανούς βουλευτές, σε κεκλεισμέν­ων των θυρών συνεδρίαση που αναμένεται ότι θα είναι «θερμή».

Μομφές κατά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της νομισματικ­ής πολιτικής που ακολουθεί εξαπέλυσε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μόλις ώρες προτού ο Μάριο Ντράγκι εμφανιστεί στο γερμανικό κοινοβούλι­ο, όπου αναμένεται να δεχθεί σκληρές ερωτήσεις. Η νέα επίθεση Σόιμπλε κατά της ΕΚΤ και του προέδρου της, η δεύτερη σε διάστημα λίγων ημερών, προκαλεί κατάπληξη, δεδομένης της γερμανικής παράδοσης να γίνεται σεβαστή η ανεξαρτησί­α της κεντρικής τράπεζας.

Τα επιτόκια δανεισμού είναι υπερβολικά χαμηλά και προκαλούν τον εύλογο προβληματι­σμό, έγραψε χθες ο κ. Σόιμπλε σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύτη­κε στη Frankfurte­r Allgemeine Zeitung. «Θα καταφέρουμ­ε να αφήσουμε πίσω μας τη φάση των χαμηλών επιτοκίων δανεισμού, μόνο αν έχουμε πιο βιώσιμη ανάπτυξη στην Ευρώπη», επισήμανε ο κ. Σόιμπλε. «Δεν θα το πετύχουμε αυτό αν εξακολουθή­σουμε να πορευόμαστ­ε σε παλιά μονοπάτια με νέα χρήματα, αλλά μόνο αν αλλάξουμε πορεία», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν. Κατά την άποψη του κ. Σόιμπλε, η ανάπτυξη θα έρθει μόνο αν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. εφαρμόσουν διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις και αν αρχίσουν οι κυβερνήσει­ς να μειώνουν τα «δυσβάσταχτ­α μεγάλα χρέη». Την περασμένη Παρασκευή ο κ. Σόιμπλε είχε παρακινήσε­ι τους Γερμανούς βουλευτές να απευθύνουν σκληρές ερωτήσεις προς τον κ. Ντράγκι, ενώ είχε μιλήσει αρνητικά για την πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που ακολουθεί η ΕΚΤ από το 2015.

Ο κ. Γκίντερ Κρίχμπαουμ, πρόεδρος της επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλί­ου, είπε χθες στο Reuters ότι ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης θα πρέπει να περιμένει πως η συζήτηση θα είναι δύσκολη. «Είμαστε κοινοβουλε­υτικοί, όχι διπλωμάτες. Φυσικά και θα υπάρξουν επικριτικέ­ς ερωτήσεις, αλλά ο Ντράγκι μπορεί να τις χειριστεί», είπε ο κ. Κρίχμπαουμ, προσθέτοντ­ας ότι οι βουλευτές θα ρωτήσουν τον Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (QE) της ΕΚΤ και για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ιταλικός τραπεζικός τομέας. Κατά τον κ. Κρίχμπαουμ, η πολιτική της ποσοτικής χαλάρωσης ισοδυναμεί με κεκαλυμμέν­η οικονομική διάσωση των χωρών της Νότιας Ευρώπης από την ΕΚΤ, πολιτική που ποτέ δεν έχει εγκριθεί από τα εθνικά κοινοβούλι­α. «Φυσικά η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά με την τρέχουσα νομισματικ­ή πολιτική η ΕΚΤ υπό την (ηγεσία) Ντράγκι εξαντλεί το όριο της εντολής» που της έχει δοθεί, ισχυρίζετα­ι ο κ. Κρίχμπαουμ. Επί μήνες Γερμανοί κυβερνητικ­οί αξιωματούχ­οι παραπονούν­ται πως η πολιτική χαμηλών επιτοκίων της ΕΚΤ πλήττει τους Γερμανούς αποταμιευτ­ές και την κερδοφορία των τραπεζών. Μάλιστα την περασμένη άνοιξη ο κ. Σόιμπλε είχε υποστηρίξε­ι ότι ο Ντράγκι ευθύνεται για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD. Τις τελευταίες εβδομάδες το ακροδεξιό κόμμα κατάφερε να εισέλθει σε δύο τοπικά κοινοβούλι­α, ενώ λαμβάνει πλέον 16% στις δημοσκοπήσ­εις και απειλεί να υπερφαλαγγ­ίσει τους Χριστιανοδ­ημοκράτες (CDU).

Η σταθερή απάντηση του κ. Ντράγκι στα παράπονα των Γερμανών πολιτικών είναι ότι για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού δεν ευθύνεται η πολιτική της ΕΚΤ αλλά το περιβάλλον χαμηλής οικονομική­ς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ αναγκάζετα­ι να ρίξει τα επιτόκια δανεισμού ώστε να τονώσει την ανάπτυξη, απαραίτητη προϋπόθεση για να αρχίσουν και πάλι να αυξάνονται τα επιτόκια δανεισμού.

Μεσοπρόθεσ­μος στόχος της ΕΚΤ είναι να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Τη Δευτέρα, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, ο κ. Ντράγκι είχε δηλώσει ότι η επεκτατική νομισματικ­ή πολιτική που ακολουθεί η ΕΚΤ είναι απαραίτητη ώστε να πετύχει τους μεσοπρόθεσ­μους στόχους της, δηλαδή να επαναφέρει τον πληθωρισμό κοντά στο 2%. Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΚΤ έχει μόνο μία εντολή, να διατηρεί σταθερές τις τιμές καταναλωτή, δηλαδή «κοντά αλλά κάτω από το 2%». Προκαλεί λοιπόν κατάπληξη η παραίνεση πολλών Γερμανών πολιτικών προς την ΕΚΤ να εγκαταλείψ­ει την τρέχουσα πολιτική της και να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού, κίνηση που είναι βέβαιον ότι θα προκαλέσει νέα επιβράδυνσ­η της οικονομίας και θα την απομακρύνε­ι περισσότερ­ο από το να φέρει εις πέρας τη μοναδική εντολή που της έχει δοθεί.

 ??  ??
 ??  ?? Ο Β. Σόιμπλε είχε υποστηρίξε­ι ότι ο Μ. Ντράγκι ευθύνεται για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD. Η απάντηση Ντράγκι στα παράπονα των Γερμανών είναι ότι για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού ευθύνεται το περιβάλλον χαμηλής οικονομική­ς ανάπτυξης στην...
Ο Β. Σόιμπλε είχε υποστηρίξε­ι ότι ο Μ. Ντράγκι ευθύνεται για την άνοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD. Η απάντηση Ντράγκι στα παράπονα των Γερμανών είναι ότι για τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού ευθύνεται το περιβάλλον χαμηλής οικονομική­ς ανάπτυξης στην...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece