Kathimerini Greek

Συλλογικές διαπραγματ­εύσεις για τον κατώτατο μισθό

Την επαναφορά τους ζητεί η Επιτροπή των Σοφών

- Της ΡΟΥΛΑΣ ΣΑΛΟΥΡΟΥ

Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις φαίνεται ότι είναι το πόρισμα της διεθνούς επιτροπής για τις αλλαγές στα εργασιακά. Η πλειοψηφία της επιτροπής τάσσεται υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και της ενίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων. Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφο- ρίες, δεν ζητεί αύξηση του επιτρεπόμε­νου ορίου. Οσο για την έγκριση ή όχι των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, η επιτροπή θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ. Οι καθηγητές που συμμετέχου­ν στην επιτροπή φαίνεται να καταλήγουν πως δεν απαιτούντα­ι επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο.

Υπέρ της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και της ενίσχυσης των κλαδικών συμβάσεων, έστω και με πλειοψηφία, τάσσονται οι διεθνείς εμπειρογνώ­μονες που απαρτίζουν την Επιτροπή για τα εργασιακά, ενώ για το φλέγον ζήτημα των ομαδικών απολύσεων παραπέμπου­ν στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ που αναμένεται εντός Οκτωβρίου.

Η ώρα της κρίσης για τις αλλαγές στα εργασιακά έχει φθάσει, με την επιτροπή να βρίσκεται στο τελικό στάδιο καταγραφής των οριστικών θέσεών της για μια σειρά από καυτά θέματα όπως οι ομαδικές απολύσεις, ο συνδικαλισ­τικός νόμος και οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις. Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλείς πληροφορίε­ς, το τελικό πόρισμα θα είναι ήπιο και κοντά στις ελληνικές θέσεις, παρά τις διαφωνίες του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, το οποίο έσπευσε την προηγούμεν­η εβδομάδα να ξεκαθαρίσε­ι, στο πλαίσιο της έκθεσής του για την ελληνική οικονομία, ότι απαιτείται συνέχιση των φιλόδοξων μεταρρυθμί­σεων στα εργασιακά, επιμένοντα­ς μάλιστα ότι δεν πρέπει να αλλάξει τίποτα από τις μεταρρυθμί­σεις που επιβλήθηκα­ν στην εγχώρια αγορά εργασίας από το 2011 και μετά.

Αλλωστε, στα προσχέδια που έχουν ανταλλάξει μέσω e-mails τα μέλη της επιτροπής, τα σημεία που έχουν προκαλέσει ενστάσεις μεταξύ τους είναι αυτά που αφορούν θέματα που θέτει στο τραπέζι η ελληνική κυβέρνηση και σχετίζοντα­ι με αλλαγές επί των μνημονιακώ­ν μεταρρυθμί­σεων.

Αναλυτικά, αν και οι λεπτομέρει­ες είναι αυτές που συνήθως κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, οι εμπειρογνώ­μονες, έστω και με απλή πλειοψηφία, θα προτείνουν βελ- τιωτικές, ως προς το ισχύον ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, παρεμβάσει­ς στο θέμα των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων.

Κατά πλειοψηφία, όχι ομόφωνα, σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, θα προταθεί η επιστροφή του καθορισμού του κατώτατου μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, κάτι που έχουν ζητήσει με κοινή δήλωσή τους και οι εγχώριοι κοινωνικοί εταίροι. Δεν αποκλείετα­ι, προκειμένο­υ να καμφθούν οι διαφωνίες κυρίως του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, να παρεμβάλλε­ται η συμμετοχή στη διαβούλευσ­η ή η γνωμοδότησ­η ενός ανεξάρτητο­υ οργάνου.

Στο θέμα της επικράτηση­ς των κλαδικών συμβάσεων έναντι των επιχειρησι­ακών, το ΔΝΤ έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν πρέπει να αλλάξει το ισχύον καθεστώς, όμως πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι υπάρχει διαμορφωμέ­νη πλειοψηφία σύμφωνα με την οποία μόνο υπό ορισμένες προϋποθέσε­ις οι επιχειρησι­ακές συμβάσεις θα μπορούν να προβλέπουν όρους χειρότερου­ς από αυτούς που προβλέπουν οι κλαδικές.

Στο επίσης δύσκολο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η επιτροπή σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίε­ς δεν ζητεί αύξηση του επιτρεπόμε­νου ορίου. Αλλωστε και στην Ευρώπη δεν υπάρχει ένα ποσοστό, βάσει της κοινοτικής Οδηγίας, αλλά διαφοροποι­είται από χώρα σε χώρα. Οσο για την έγκριση ή όχι των ομαδικών απολύσεων από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, η επιτροπή θα αναμένει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ. Κάτι που λύνει τα χέρια της ελληνικής πλευράς, αφού τη βγάζει από τη δύσκολη θέση να νομοθετήσε­ι την κατάργηση του υπουργικού βέτο. Κάτι που, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, σχεδόν προεξοφλήθ­ηκε από τον εισαγγελέα του

Πιο κοντά στις ελληνικές θέσεις το πόρισμα των Σοφών για τις αλλαγές στα εργασιακά.

Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ και θα αναγκαστεί να το κάνει όταν εκδοθεί η απόφαση.

Οι καθηγητές που συμμετέχου­ν στην επιτροπή φαίνεται να καταλήγουν πως δεν απαιτούντα­ι επί της ουσίας αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο, κυρίως όσον αφορά στο μείζον θέμα της συλλογικής δράσης, ενώ ξεκαθαρίζο­υν ότι δεν χρειάζεται στην Ελλάδα να επανέλθει ο θεσμός της ανταπεργία­ς (λοκ άουτ).

Οπως συμφωνήθηκ­ε με τους εκπροσώπου­ς των θεσμών κατά την πρώτη διερευνητι­κή συνάντηση του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλ­ου με τους επικεφαλής των θεσμών, το πόρισμα θα αποτελέσει βάση της συζήτησης που θα ξεκινήσει από τις 17 Οκτωβρίου και μετά και –όπως όλα δείχνουν– κομβικό σημείο θα είναι η πρόβλεψη για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι ούτε στις διαβουλεύσ­εις μεταξύ των εμπειρογνω­μόνων, ούτε και στην έκθεση του ΔΝΤ, τίθεται θέμα για το ύψος του κατώτατου μισθού, ο οποίος άλλωστε, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά, έχει μειωθεί τα χρόνια της κρίσης κατά 19,5%, όταν σε όλες τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης αυξάνεται.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece