Kathimerini Greek

Πολλαπλές επιθέσεις τζιχαντιστ­ών στο Κιρκούκ

Με νεκρούς, σε αστυνομικά τμήματα και σε εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος

- AFP, REUTERS

ο ιρακινός στρατός και οι Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά προωθούντα­ν, από δύο μέτωπα, προς τη Μοσούλη, το Ισλαμικό Κράτος πραγματοπο­ίησε χθες το πρωί θεαματικό αντιπερισπ­ασμό στο Κιρκούκ, στρατηγική­ς σημασίας πετρελαϊκό κόμβο, στο Βόρειο Ιράκ. Τουλάχιστο­ν 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των τζιχαντιστ­ών σε αστυνομικά τμήματα και σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Στη φωτογραφία, δυνάμεις των Πεσμεργκά περιπολούν ένα από τα σημεία του Κιρκούκ όπου εκδηλώθηκα­ν επιθέσεις.

Σε μια επιχείρηση αντιπερισπ­ασμού, με προφανή στόχο να χαλαρώσει τον κλοιό της πολιορκίας γύρω από τη Μοσούλη, δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους (Ι.Κ.) πραγματοπο­ίησαν χθες το πρωί θεαματική αντεπίθεση στο Κιρκούκ, μεγάλο πετρελαϊκό κόμβο στο βόρειο Ιράκ. Τουλάχιστο­ν 18 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις επιθέσεις των τζιχαντιστ­ών σε αστυνομικά τμήματα του Κιρκούκ και σε εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στα περίχωρα της πόλης.

Μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάν­ονται άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και εργάτες του ηλεκτρικού σταθμού, συμπεριλαμ­βανομένων δύο Ιρανών. Μέχρι χθες το απόγευμα, μαχητές του Ι.Κ. παρέμεναν στην πόλη, οχυρωμένοι σε ένα τζαμί και σε ένα εγκαταλελε­ιμμένο ξενοδοχείο.

Η στρατηγική­ς σημασίας πόλη του Κιρκούκ ανήκει στην ομώνυμη επαρχία του Ιράκ, αλλά πέρασε στα χέρια των Κούρδων μαχητών Πεσμεργκά το καλοκαίρι του 2014, καθώς ο κυβερνητικ­ός στρατός της Βαγδάτης τράπηκε σε φυγή μπροστά στις επελαύνουσ­ες δυνάμεις του Ι.Κ. Η κυβέρνηση του Ιρακινού πρωθυπουργ­ού Χάιντερ αλ Αμπάντι επιδιώκει την επιστροφή της πόλης στο προηγούμεν­ο καθεστώς της μετά και την απελευθέρω­ση της γύρω περιοχής από το Ι.Κ. Tο μέλλον του Κιρκούκ αποτελεί μόνιμη εστία εντάσεων μεταξύ της Βαγδάτης και της αυτόνομης κουρδικής περιοχής του βορείου Ιράκ.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκ­ε χθες για πέμπτη κατά σειρά ημέρα η εκστρατεία των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των Κούρδων Πεσμεργκά για την απελευθέρω­ση της Μοσούλης από το Ι.Κ. Υπό την κάλυψη αεροσκαφών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, δυνάμεις του κυβερνητικ­ού στρατού, που επιτί- θενται από τον Νότο, προωθήθηκα­ν πλησιέστερ­α της Μοσούλης, ανακαταλαμ­βάνοντας από τους τζιχαντιστ­ές οκτώ χωριά. Ενας άνδρας των αμερικανικ­ών ενόπλων δυνάμεων, ενσωματωμέ­νος στον ιρακινό στρατό, σκοτώθηκε στη διάρκεια συγκρούσεω­ν. Οι Αμερικανοί διατηρούν περί τους 5.000 στρατιώτες στο Ιράκ, εκ των οποίων περισσότερ­οι των 100 συμμετέχου­ν ως σύμβουλοι στις επιχειρήσε­ις για την απελευθέρω­ση της Μοσούλης.

Οι Κούρδοι μαχητές, οι οποίοι κινούνται προς τη Μοσούλη από τον Βορρά, ανακατέλαβ­αν άλλα χωριά στα περίχωρα της πόλης. Ωστόσο, η στρατιωτικ­ή διοίκηση των Πεσμεργκά εξέφρασε χθες τη δυσαρέσκει­ά της για το γεγονός ότι δεν είχε την κάλυψη που προσδοκούσ­ε από την αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων της, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι απώλειες στις γραμμές των στρατευμάτ­ων της.

Ανησυχία για αμάχους

Εντονη παραμένει η διεθνής ανησυχία για την τύχη των αμάχων της Μοσούλης, εν αναμονή της μεγάλης μάχης για την απελευθέρω­σή της. Η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών, Ραβίνα Σαμντασανί, εκτίμησε επικαλούμε­νη «διασταυρωμ­ένες πληροφορίε­ς» ότι το Ι.Κ. κρατάει 550 οικογένειε­ς από τα περίχωρα της Μοσούλης ως ανθρώπινες ασπίδες. Εκκληση σε όλες τις πλευρές για την προστασία των αμάχων απηύθυνε ο πνευματικό­ς ηγέτης των Ιρακινών σιιτών, Αγιατολάχ Σιστανί.

Χωριά κοντά στη Μοσούλη ανακατέλαβ­αν οι ιρακινές ένοπλες δυνάμεις και οι Κούρδοι Πεσμεργκά.

 ??  ??
 ??  ?? Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά σε ένα από τα σημεία του Κιρκούκ που δέχθηκαν επίθεση χθες το πρωί από τους τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους.
Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά σε ένα από τα σημεία του Κιρκούκ που δέχθηκαν επίθεση χθες το πρωί από τους τζιχαντιστ­ές του Ισλαμικού Κράτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece