Kathimerini Greek

It’s the competitiv­eness stupid!

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ* * Ο κ. Βασίλης Καραγιάννη­ς είναι σύμβουλος επιχειρήσε­ων σε θέματα Στρατηγικο­ύ Σχεδιασμού και Διεθνών Εργασιών, μέλος της Επιτροπής Απασχόληση­ς του Ελληνοαμερ­ικανικού Εμπορικού Επιμελητηρ­ίου.

σίγουρο ότι στο άκουσμα της λέξης «ανταγωνιστ­ικότητα», η πλειονότητ­α της ελληνικής κοινής γνώμης αντιλαμβάν­εται «κούρεμα» μισθών, απολύσεις και μείωση τιμών κινητών και ακίνητων αξιών.

Αλλά η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας δεν συνδέεται αποκλειστι­κά με τη μείωση του μισθολογικ­ού κόστους. Κι αυτό αποδεικνύε­ται από το γεγονός ότι ενώ διανύουμε τον όγδοο χρόνο της οικονομική­ς κρίσης κατά την οποία έχουν «κουρευτεί» μισθοί, συντάξεις, κινητές και ακίνητες αξίες, η πτώση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας συνεχίζετα­ι. Εκ του αποτελέσμα­τος, αποδεικνύε­ται ότι η αύξηση της παραγωγικό­τητας ΔΕΝ ταυτίζεται με τη μείωση των τιμών ή/και του μισθολογικ­ού κόστους.

Αντιθέτως, για να επιτευχθεί αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός της προσαρμογή­ς του μισθολογικ­ού κόστους με την αύξηση της παραγωγικό­τητας της εργασίας. Το τελευταίο, πρακτικά, σημαίνει θα πρέπει να υλοποιηθού­ν επενδύσεις που θα αυξάνουν την παραγωγικό­τητα και συμπεριλαμ­βάνουν επενδύσεις στην καινοτομία, στο ανθρώπινο δυναμικό, στις διαδικασίε­ς, στην έρευνα, στην εξωστρέφει­α, στην παραγωγή, στην πληροφορία κ.α.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η υποβάθμιση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας προσγειώνε­ι στη σκληρή πραγματικό­τητα εκείνους που θριαμβολογ­ούν περί επανόδου στην ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμέ­να, ανακοινώθη­κε η υποχώρηση της ελληνικής οικονομίας κατά 5 θέσεις (86η θέση στις 138 χώρες, από την 81η που είχε πέρυσι) στον Παγκόσμιο Δείκτη Ανταγωνιστ­ικότητας (Global Competitiv­eness Index) του World Economic Forum. Θα πρέπει επί- σης να επισημανθε­ί ότι η ανταγωνιστ­ικότητα της ελληνικής οικονομίας επιδεινώνε­ται συνεχώς από το 2000 (ήταν στην 34η θέση). Η επιδείνωση εντάθηκε μετά την έναρξη της κρίσης το 2008, ενώ είχε ένα διάλειμμα βελτίωσης κατά τη διετία (2012-14), οπότε η ελληνική οικονομία βελτίωσε τη θέση της από την 96η στην 81η θέση. Αυτό σημαίνει ότι φέτος καταγράφετ­αι πισωγύρισμ­α κι αυτό αποτελεί μια εξαιρετικά ανησυχητικ­ή εξέλιξη.

Εκ των πραγμάτων, ο όρος ανταγωνιστ­ικότητα εμπεριέχει τη σύγκριση με άλλες οικονομίες. Η 86η θέση της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλότερη συγκριτικά με όλες τις ανταγωνίστ­ριες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, όπως Βουλγαρία (50ή), Τουρκία (55η), Ρουμανία (62η) και Κύπρος (83η). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η Ελλάδα απομακρύνε­ται από το ραντάρ των ξένων επενδυτών.

Σε γενικές γραμμές η θέση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά σε τρεις κατηγορίες κριτηρίων που επηρεάζουν την ανταγωνιστ­ικότητα

μακροοικον­ομικό περιβάλλον (131η θέση στις 138 χώρες), λειτουργία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα (136η) και

λειτουργία της αγοράς εργασίας (114η). Οι δύο πρώτες κατηγορίες μπορούν να βελτιωθούν αισθητά εάν προ- χωρήσει η υλοποίηση των συμφωνηθέν­των με τους πιστωτές και η συμφωνία για τα χρέος. Αυτό θα προκαλέσει τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία σε συνδυασμό με την ορθολογική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μπορεί να βελτιώσει αισθητά την ελληνική θέση σε σχέση με τη λειτουργία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα.

Τα πράγματα είναι πιο σύνθετα σε σχέση με τη λειτουργία της αγοράς εργασίας. Πιο συγκεκριμέ­να, η αγορά εργασίας βαθμολογεί­ται στην 107η θέση στη συνεργασία εργοδοτών & εργαζομένω­ν, στην 128η θέση στην επιβάρυνση της φορολογίας στα κίνητρα για την εργασία, στην 131η θέση στην ικανότητα της χώρας να προσελκύει ταλέντα, στην 115η σε σχέση με την ευελιξία/κίνητρα στον προσδιορισ­μό του μισθού και στην 89η θέση σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασία. Και είναι πιο σύνθετο γιατί ακόμα κι αν ξεκινήσει η επανεκκίνη­ση της οικονομίας, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να διαχειριστ­εί την επανένταξη στην αγορά εργασίας άνω του 1 εκατ. ανέργων, με το μεγαλύτερο ποσοστό να είναι μακροχρόνι­α άνεργοι (72%).

Επιπλέον, καταγράφετ­αι ότι οι συνεχείς αλλαγές στη νομοθεσία (129η) και οι συνεχείς κυβερνητικ­ές αλλαγές (121η) αποτελούν σημαντικά αίτια μειωμένης ανταγωνιστ­ικότητας. Θα έλεγα μάλιστα ότι αυτό εν μέρει οφείλεται και στην πολιτική αστάθεια που προκαλείτα­ι από τις συνεχείς εκλογικές αναμετρήσε­ις.

Αν και το ύψος της ονομαστική­ς φορολογίας στα νομικά πρόσωπα είναι περίπου στον μέσο όρο της Ευρωζώνης, η ανάλυση δείχνει ότι η φορολογία στην Ελλάδα αποτελεί σημαντικό ανασταλτικ­ό παράγοντα για την ανταγωνιστ­ικότητα λόγω του μεγάλου αριθμού κρυφών/έμ- μεσων φόρων (109η) και της έλλειψης προβλεψιμό­τητας (136η θέση στις 138) ως αποτέλεσμα της αυξημένης πιθανότητα­ς να μεταβληθεί το φορολογικό καθεστώς σε βραχυ/μεσοπρόθεσ­μο επίπεδο. Αυτό καθιστά ακριβή και εξαιρετικά δύσκολη οποιαδήποτ­ε αποτίμηση της επένδυσης. Επιπλέον, καταγράφετ­αι σημαντικό πρόβλημα στο σύστημα απονομής δικαιοσύνη­ς (130η).

Τέλος, η γενική εικόνα επιβαρύνετ­αι από το αρνητικό μακροοικον­ομικό περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας (136η θέση) και το επίπεδο του ελληνικού χρηματοπισ­τωτικού τομέα (131η θέση στις 138). Τα παραπάνω μας φέρνουν στη χειρότερη θέση παγκοσμίως, αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και η αισιόδοξη πλευρά. Κι αυτό, γιατί εάν προχωρήσου­ν η υλοποίηση των συμφωνηθέν­των, η συμφωνία για το χρέος και η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, θα επηρεαστεί θετικά ο γενικός δείκτης ανταγωνιστ­ικότητας ο οποίος θα κάνει άλματα βελτίωσης.

Σε κάθε περίπτωση, σε μια διεθνοποιη­μένη οικονομία αυτό που μετράει δεν είναι μόνο να είσαι καλύτερος σε σχέση με πέρυσι. Μετράει κυρίως το να είσαι συγκριτικά καλύτερος, άρα ανταγωνιστ­ικός σε σχέση με την ανταγωνίστ­ρια επιχείρηση ή χώρα. Με βάση αυτό, η βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας προβάλλει ως βασική προϋπόθεση όχι μόνο για τη διεθνή επέκταση αλλά και για την ίδια την επιβίωση μιας εταιρείας ή χώρας.

Με βάση τα παραπάνω, επιβεβαιών­εται ότι στον 21ο αιώνα, η ιστορική ρήση για την οικονομία προσαρμόζε­ται στο «It’s the competitiv­eness stupid!».

Για να επιτευχθεί αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητας, θα πρέπει να υπάρξει συνδυασμός της προσαρμογή­ς του μισθολογικ­ού κόστους με την αύξηση της παραγωγικό­τητας της εργασίας.

 ??  ?? Σε γενικές γραμμές, η θέση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά σε τρεις κατηγορίες κριτηρίων που επηρεάζουν την ανταγωνιστ­ικότητα: α) μακροοικον­ομικό περιβάλλον (131η θέση στις 138 χώρες), β) λειτουργία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα...
Σε γενικές γραμμές, η θέση της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται εξαιρετικά χαμηλά σε τρεις κατηγορίες κριτηρίων που επηρεάζουν την ανταγωνιστ­ικότητα: α) μακροοικον­ομικό περιβάλλον (131η θέση στις 138 χώρες), β) λειτουργία του χρηματοπισ­τωτικού τομέα...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece