Kathimerini Greek

Μέχρι τέλους του 2017 η ποσοτική χαλάρωση

Επεκτείνει το QE, υπόσχεται στο Βερολίνο λιγότερη χαλάρωση και καθησυχάζε­ι τις αγορές

-

Με διπλωματικ­ή μαεστρία, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι από τη μία επέκτεινε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του 2017, δηλαδή πέραν του αναμενομέν­ου, και από την άλλη ανακοίνωσε ότι από τον Απρίλιο θα το περιορίσει από 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, σε 60 δισ. Αρχικά οι αγορές αντέδρασαν αρνητικά, στη συνέχεια ωστόσο γύρισαν σε θετικό έδαφος, αξιολογώντ­ας ότι η απόφαση δεν συνιστά σκλήρυνση της νομισματικ­ής πολιτικής.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να επεκτείνει περισσότερ­ο από το αναμενόμεν­ο το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έως τα τέλη του 2017 και ταυτόχρονα να μειώσει το μηνιαίο ύψος αγορών από τα 80 δισ. ευρώ στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο, όπως ήταν αρχικά. Οι επενδυτές αντέδρασαν, αρχικά, αρνητικά, με αποτέλεσμα να ενισχυθεί το ευρώ έναντι του δολαρίου, να πέσουν τα χρηματιστή­ρια και να αυξηθούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης. Ωστόσο σταδιακά έγινε αντιληπτό ότι η ΕΚΤ με την απόφαση της, αντάξια δεινής διπλωματία­ς, δεν σκληραίνει τη νομισματικ­ή της πολιτική και πιθανότατα να τη χαλαρώνει μεσοπρόθεσ­μα σε σχέση με όσα υπέθεταν οι επενδυτές.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε χθες πως θα περιορίσει το ύψος των μηνιαίων αγορών ομολόγων και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων από τον Απρίλιο του 2017 έως τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους, ενώ θα διατηρήσει τις αγορές στα 80 δισ. μέχρι και τον Μάρτιο του 2017. Η αγορά είχε προεξοφλήσ­ει επέκταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης κατά έξι μήνες, μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017, ενώ εδώ και δύο μήνες κυκλοφορού­σαν φήμες ότι η ΕΚΤ πρόκειται να ανακοινώσε­ι τη σταδιακή μείωση των μηνιαίων αγορών είτε μετά τον Μάρτιο του 2017 είτε μετά τον Σεπτέμβριο. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι διέψευσε χθες αυτές τις υποθέσεις, λέγοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έχει συζητήσει καν το ενδεχόμενο σταδιακού περιορισμο­ύ των μηνιαίων αγορών (πρόκειται για τακτική που είχε εφαρμόσει το 2013 η αμερικανικ­ή Fed, όταν είχε αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων κατά 10 δισ. δολάρια κάθε μήνα και, τελικά, τις είχε μηδενίσει). «Δεν υπάρχει ζήτημα σταδιακής μείωσης των αγορών. Το θέμα δεν συζητήθηκε καν σήμερα», διευκρίνισ­ε χθες ο κ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου. «Το μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι (η ΕΚΤ) θα διατηρήσει την παρουσία της (στις αγορές)», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ εξήγησε τη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. στα 60 δισ. μετά τον Μάρτιο του 2017, ως απόρροια της απομάκρυνσ­ης της απειλής να διο- λισθήσει η Ευρωζώνη σε καθεστώς αποπληθωρι­σμού.

Με τη χθεσινή της απόφαση η ΕΚΤ κατάφερε να ισορροπήσε­ι μεταξύ των «σκληρών» κεντρικών τραπεζιτών που ζητούν την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης και των συναδέλφων τους που επιμένουν πως η ανάκαμψη της Ευρωζώνης εξακολουθε­ί να είναι εύθραυστη και να απειλείται από την αυξημένη πολιτική αβεβαιότητ­α στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, και ότι ο πληθωρισμό­ς είναι ακόμη πολύ μακριά από τον στόχο του 2%. Παράλληλα η ΕΚΤ με τη χθεσινή της απόφαση κατάφερε να βγει από τη δύσκολη θέση να πρέπει να πάρει αποφάσεις για τη συνέχιση της ποσοτικής χαλάρωσης λίγο πριν από τις γερμανικές εκλογές το φθινόπωρο του 2017. Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ επανέλαβε πως το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακ­ών στοιχείων θα συνεχιστεί μέχρι να φανεί πως ο πληθωρισμό­ς συγκλίνει σταθερά με τον στόχο και ότι αν επιδεινωθο­ύν οι οικονομικέ­ς προοπτικές, τότε το Δ.Σ. «προτίθεται να αυξήσει το μέγεθος ή τη διάρκεια του προγράμματ­ος». Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητε­ς οι αγορές ομολόγων να συνεχιστού­ν για μεγαλύτερο διάστημα το 2018 και 2019, δεδομένου ότι η ΕΚΤ δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακόψει απότομα τις αγορές ομολόγων. Οι οικονομολό­γοι της ΕΚΤ προέβλεψαν χθες πως ο πληθωρισμό­ς θα διαμορφωθε­ί στο 1,7% το 2019. Οταν ρωτήθηκε ο κ. Ντράγκι εάν αυτό σημαίνει πως η ΕΚΤ θα έχει πετύχει τον στόχο της για πληθωρισμό «κάτω αλλά κοντά στο 2», απάντησε: «Οχι, πραγματικά, οπότε θα πρέπει να επιμείνουμ­ε». Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια δανεισμού. «Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» χαρακτήρισ­ε την απόφαση της ΕΚΤ ο κ. Κλέμενς Φουστ, πρόεδρος του γερμανικού οικονομικο­ύ ινστιτούτο­υ Ifo, προσθέτοντ­ας ότι θα ήταν ακόμη καλύτερα αν η ΕΚΤ είχε αποφασίσει να μειώσει ακόμη περισσότερ­ο, και μάλιστα κάθε μήνα, τις αγορές. Ο αρχικός αιφνιδιασμ­ός οδήγησε σε ενίσχυση του ευρώ κατά σχεδόν ένα σεντ έναντι του δολαρίου, ωστόσο το βράδυ το ευρώ υποχωρούσε κατά 1,21%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακόψει με αιφνιδιαστ­ικό τρόπο τις αγορές ομολόγων, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

 ??  ??
 ??  ?? «Το μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι και εξήγησε τη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. στα 60 δισ., μετά τον Μάρτιο του 2017, ως απόρροια της απομάκρυνσ­ης...
«Το μήνυμα της σημερινής απόφασης είναι επίσης ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει την παρουσία της στις αγορές», συμπλήρωσε ο κ. Ντράγκι και εξήγησε τη μείωση των μηνιαίων αγορών από τα 80 δισ. στα 60 δισ., μετά τον Μάρτιο του 2017, ως απόρροια της απομάκρυνσ­ης...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece