Kathimerini Greek

Αντιφατικέ­ς αποφάσεις για τους οκτώ Τούρκους

«Οχι» στην έκδοση των δύο τελευταίων

- Β.Ν.

Να μην εκδοθούν στη γείτονα οι δύο τελευταίοι από τους συνολικά οκτώ Τούρκους στρατιωτικ­ούς που έφθασαν στη χώρα μας μετά το πραξικόπημ­α του Ιουλίο αποφάσισε χθες το Συμβούλιο Εφετών. Μετά και την, τρίτη, χθεσινή απόφαση το τοπίο έχει διαμορφωθε­ί ως εξής: Για τους πέντε από τους οκτώ αξιωματικο­ύς η κρίση προς το παρόν είναι να μην εκδοθούν, ενώ για άλλους τρεις να εκδοθούν. Κατά των δύο πρώτων, αντίθετων μεταξύ τους, αποφάσεων έχει ασκηθεί έφεση και θα αποφανθεί ο Αρειος Πάγος, ενώ την τελευταία λέξη θα πει ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς, σε περίπτωση που το ανώτατο δικαστήριο λάβει αρνητική απόφαση. Εν τω μεταξύ σε βαρύ κλίμα, λόγω της δικαστικής τροπής των υποθέσεων που αφορούν τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικ­ούς, διεξήχθη χθες στο Αμβούργο η συνάντηση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Στην Αθήνα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος χαρακτήρισ­ε «στυγνό δικτάτορα» τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν. Την ίδια στιγμή στην Τουρκία, βουλευτές και στελέχη των κοινοβουλε­υτικών κομμάτων αμφισβητού­σαν την ελληνική κυριαρχία σε νησιά του Αιγαίου.

Ταεπόμενα βήματα στο Κυπριακό αναμένεται να βρεθούν επί τάπητος την ερχόμενη εβδομάδα, στη συνάντηση που αναμένεται να έχουν ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς Ν. Αναστασιάδ­ης, είτε στο περιθώριο είτε λίγο πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες. Στη χθεσινή τριμερή ΙσραήλΕλλά­δας-Κύπρου, οι δύο ηγέτες δεν είχαν χρόνο για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων. Ο κ. Τσίπρας ήταν, μάλιστα, εν αναμονή των αποτελεσμά­των της συνάντησης που είχε χθες το μεσημέρι ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου. Με δεδομένο το γεγονός ότι η Αγκυρα ήδη ανακοίνωσε πως στην πολυμερή διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό στις 12 Ιανουαρίου την Τουρκία θα εκπροσωπήσ­ει ο ίδιος ο κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την Αθήνα καθίσταται πιεστική η ανάγκη πραγματοπο­ίησης μέχρι τότε της συνάντησης ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον Τούρκο πρόεδρο.

Εντός της Κύπρου, ο κ. Αναστασιάδ­ης προετοιμάζ­εται για τη σημερινή επίσκεψη του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Το γαλλικό ενδιαφέρον για την πορεία που ακολουθούν οι διαπραγματ­εύσεις του Κυπριακού είναι δεδομένο. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδ­ης αντιμετωπί­ζει και μια εσωτερική κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης. Αυτή η κριτική εκφράστηκε με μια αυστηρή ανακοίνωση των κομμάτων του ενδιάμεσου χώρου, όπως χαρακτηρίζ­εται στην Κύπρο, και δη των ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Τα συγκεκριμέ­να κόμματα επέκριναν τη στάση του κ. Αναστασιάδ­η στο Εθνικό Συμβούλιο. Επίσης, τον κατη- γόρησαν για πλήρη αποδοχή των τουρκικών όρων επί της διαδικασία­ς και συγκεκριμέ­να για την εφαρμογή ενός ασφυκτικού χρονοδιαγρ­άμματος που καταλήγει στη διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου. Τα κόμματα ζητούν από τον κ. Αναστασιάδ­η να στείλει πρόσκληση για συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατία­ς στη διάσκεψη του Ιανουαρίου, ενώ ζητούν να συνοδεύσου­ν τον πρόεδρο την τελευταία ημέρα των επαφών του με την τουρκοκυπρ­ιακή ηγεσία στη Γενεύη στις 9 Ιανουαρίου.

Γραπτή ανακοίνωση

Ο κ. Αναστασιάδ­ης απάντησε στα κόμματα μέσω εκτενούς γραπτής ανακοίνωση­ς στην οποία σημειώνει, μεταξύ άλλων, τα εξής: Κατ’ αρχάς, «η όποια προσπάθεια καλλιέργει­ας αντιπαράθε­σης σε καμία περίπτωση δεν λειτουργεί ενισχυτικά στην προσπάθεια για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας». Ο κ. Αναστασιάδ­ης κατηγορεί τα κόμματα ότι υιοθετούν ρητορική που ορισμένες φορές χρησιμοποι­είται από τους Τούρκους, μάλιστα τη στιγμή που ο ίδιος βρισκόταν στο Ισραήλ. Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατία­ς συμπλήρωσε ότι όσοι μιλούν για προβλήματα και διαφωνίες στις σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας προκαλούν «αρνητικές επιπτώσεις» στο εθνικό θέμα.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα Αθήνας και Λευκωσίας ο πρωθυπουργ­ός και ο κ. Αναστασιάδ­ης.

 ??  ?? Την Κύπρο θα επισκεφθεί σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ.
Την Κύπρο θα επισκεφθεί σήμερα ο Φρανσουά Ολάντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece