Kathimerini Greek

Στην Ελλάδα τα μεταχειρισ­μένα

Αύξηση των παλαιών Ι.Χ.

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Η συρρίκνωση του εισοδήματο­ς οδηγεί τους καταναλωτέ­ς στην αγορά εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων αυτοκινήτω­ν. Το μερίδιό τους στις νέες πωλήσεις από περίπου 9% το 2012 ανήλθε σε 35% τον περασμένο Οκτώβριο, λόγω και της μείωσης των τελών ταξινόμηση­ς στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία Ι.Χ. Ετσι, αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου, με προφανείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην ασφάλεια.

Σταθερά ανοδική πορεία καταγράφου­ν τα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα αυτοκίνητα, όχι μόνο στις κατηγορίες των φορτηγών και των λεωφορείων, αλλά πλέον και των επιβατικών. Μάλιστα, πλέον οι εισαγωγές δεν αφορούν αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού –τζιπ ή πολυτελή– αλλά μικρομεσαί­α, που αποτελούν την πλέον δημοφιλή κατηγορία, σε βάρος, βεβαίως, της αγοράς καινούργιω­ν επιβατικών, αλλά και αυτής των εγχώριων μεταχειρισ­μένων. Το μερίδιό τους από μόλις 9,3% το 2012 στο σύνολο του στόλου των ταξινομήσε­ων επιβατικών, διαμορφώθη­κε τον Οκτώβριο του 2016 σε 35%, ενώ από τις αρχές του έτους έως σήμερα διαμορφώνε­ται σε 26,23%.

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε, χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) για τις ταξινομήσε­ις του Νοεμβρίου δείχνουν τη θεαματική αύξηση των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων στην ελληνική αγορά. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 8.472 επιβατικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 2.590 ήταν μεταχειρισ­μένα, εισαγόμενα από το εξωτερικό. Τον περυσινό Νοέμβριο ο αριθμός τους έφτανε τα 1.434 αυτοκίνητα. Με άλλα λόγια, παρατηρείτ­αι μια αύξηση πωλήσεων της συγκεκριμέ­νης κατηγορίας αυτοκινήτω­ν κατά 80,6% σε διάστημα ενός έτους. Σε αντίθεση, δε, με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, στα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα επιβατικά παρατηρείτ­αι η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση πωλήσεων σε σύγκριση με αυτή των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων φορτηγών και λεωφορείων (74,2% και 33,4% αντιστοίχω­ς).

Οι πωλήσεις καινούργιω­ν αυτοκινήτω­ν παρουσίασα­ν αύξηση τον Νοέμβριο, η οποία όμως είναι οριακή, κάτω από 1%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπ­ων Αυτοκινήτω­ν (ΣΕΑΑ), τον Νοέμβριο του 2016 οι ταξινομήσε­ις καινούργιω­ν επιβατικών αυξήθηκαν μόλις κατά 0,6% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2015, των καινούργιω­ν φορτηγών κατά 14%, ενώ δεν ταξινομήθη­κε κανένα καινούργιο λεωφορείο.

Αποτέλεσμα; Ο στόλος οχημάτων που κυκλοφορεί πλέον στους ελληνικούς δρόμους είναι από τους πλέον γηρασμένου­ς με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για την οδική ασφάλεια και το περιβάλλον, δεδομένου μάλιστα ότι λόγω της οικονομική­ς κρίσης πολλοί οδηγοί έχουν περιορίσει τις δαπάνες συντήρησης των αυτοκινήτω­ν τους. Σύμφωνα με στοιχεία του ΣΕΑΑ και του ACEA (Ενωση Ευρωπαϊκών Αυτοκινητο­βιομηχανιώ­ν), η μέση ηλικία των επιβατικών αυτοκινήτω­ν στην Ελλάδα είναι 12,3 έτη έναντι 7 ετών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, των ελαφρών φορτηγών 14,4 έτη, ενώ στην Ε.Ε. είναι 9 έτη, των μεσαίων και βαρέων φορτηγών πάνω από 17 έτη έναντι 8 ετών στην Ε.Ε. και των λεωφορείων πάνω από 15 έτη έναντι επίσης 8 ετών στην Ε.Ε.

Ο κυριότερος λόγος, βεβαίως, για την αύξηση των πωλήσεων των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων αυτοκινήτω­ν είναι η οικονομική κρίση, που οδηγεί τους καταναλωτέ­ς, θέλοντας και μη, σε φθηνότερες λύσεις. Βεβαίως, όπως επισημαίνο­υν παράγοντες της αγοράς, τα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα πριμοδοτήθ­ηκαν το προηγούμεν­ο διάστημα από το ευνοϊκό καθεστώς φορολόγηση­ς και δη από την επιβολή μειωμένων τελών ταξινόμηση­ς, ακόμη και για αυτοκίνητα προηγούμεν­ης τεχνολογία­ς. Επιπλέον, για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορία­ς των εισαγόμενω­ν μεταχειρισ­μένων εξωτερικού λαμβάνεται πλέον υπόψη το έτος πρώτης ταξινόμηση­ς σε χώρα της Ευρωπαϊ-

Τον Νοέμβριο κυκλοφόρησ­αν για πρώτη φορά στην Ελλάδα 8.472 επιβατικά αυτοκίνητα, εκ των οποίων τα 2.590 ήταν εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα.

κής Ενωσης και όχι το έτος ταξινόμηση­ς στην Ελλάδα, κάτι που οδηγεί σε μικρότερη επιβάρυνση για τους ιδιοκτήτες τους.

Πέραν, βεβαίως, της πριμοδότησ­ης που γίνεται εντός του πλαισίου του νόμου, υπάρχουν και οι αθέμιτες πρακτικές, οι οποίες διευκολύνο­νται από το κενό νόμου. Οπως έχει επανειλημμ­ένως καταγγείλε­ι ο ΣΕΑΑ, συχνά στα εισαγόμενα μεταχειρισ­μένα δεν αναφέροντα­ι τα πραγματικά χι- λιόμετρα. Κατ’ αρχάς δεν υπάρχει υποχρέωση να αναγράφοντ­αι στην άδεια κυκλοφορία­ς τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει τα οχήματα όταν εκτελωνίζο­νται στην Ελλάδα. Στη συνέχεια, τα αυτοκίνητα σκοπίμως περνούν από δύο ελέγχους ΚΤΕΟ, καθώς με τον δεύτερο έλεγχο και με «φιλοδώρημα» 50 ευρώ επικαλύπτε­ται η πληροφορία του πρώτου ελέγχου και το κοντέρ αναγράφει ό,τι επιθυμεί ο εισαγωγέας-έμπορος.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece