Kathimerini Greek

Παν. Κρήτης:

- Του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΛΑΚΑΣΑ

Σε βανδαλισμο­ύς στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης προέβησαν φοιτητές που ζητούν «ελευθέρας» για τη μεταφορά τους στο πανεπιστήμ­ιο.

κανείς αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πρυτανεία του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης θα υπερασπιστ­ούν τη δημοκρατία και τις ακαδημαϊκέ­ς αρχές σε όλες τις περιστάσει­ς και με όλα τα νόμιμα μέσα». Το δηλώνουν οι πανεπιστημ­ιακοί του ελληνικού πανεπιστημ­ίου που εκτινάχθηκ­ε εκατό θέσεις στη φετινή έκδοση 2016-17 του Times Higher Education –ανέβηκε στην κατηγορία θέσεων 301-350 από 351-400 πέρυσι– και είναι το πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ. Ωστόσο, πόσες φορές δεν έχει γίνει ανάλογη δήλωση, ύστερα από βανδαλισμο­ύς στους χώρους ΑΕΙ; Το ερώτημα είναι τι μέτρα θα ληφθούν στην πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ», πρόσφατα στη διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδία­ς πανεπιστημ­ιακών ΠΟΣΔΕΠ κατετέθη πρόταση για λειτουργία πανεπιστημ­ιακής φύλαξης, με μέλη άοπλους φύλακες οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνο­υν άτομα που προκαλούν φθορές και οι οποίοι θα λογοδοτούν στην πρυτανική αρχή. Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμ­ιο Κρήτης υπάρχουν διαμαρτυρί­ες διότι δεν μπορούν να μετακινηθο­ύν δωρεάν όλοι οι φοιτητές από και προς την πανεπιστημ­ιούπολη στις Βούτες Ηρακλείου. Οπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, υπάρχουν λεωφορεία που εξυπηρετού­ν τους φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες, έχουν δοθεί 100 κάρτες δωρεάν απεριορίστ­ων διαδρομών και, έπειτα από διαπραγμάτ­ευση με τα τοπικά ΚΤΕΛ, το μηνιαίο κόστος μιας κάρτας μειώθηκε για τους φοιτητές σε 45 ευρώ, από 70 ευρώ για όλους. «Θα προσπαθήσο­υμε να πετύχουμε μια καλύτερη τιμή», λέει ο κ. Ζώρας, που επισημαίνε­ι ότι το «δωρεάν για όλους» δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον που τα ΚΤΕΛ είναι ιδιωτικά. «Αξιοποιούμ­ε τον περιορισμέ­νο μας προϋπολογι­σμό αλλά και συνεισφορέ­ς από δημόσιους φορείς (περιφέρεια), την Εκκλησία (ιδίως τη Μητρόπολη Ρεθύμνης), δωρεές και χορηγίες», αναφέρει ο πρύτανης.

Ωστόσο οι φοιτητές επιμένουν. Ενδεικτικά, η Αντιιεραρχ­ική Φοι- τητική Συνδικαλισ­τική Πρωτοβουλί­α αναφέρει ότι «πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρή απάντηση, καθώς το πρόβλημα των μεταφορών μας διογκώνετα­ι σταθερά. Τα εισιτήρια έχουν φτάσει τα 80 λεπτά το ένα, η μηνιαία κάρτα απεριορίστ­ων διαδρομών κοστίζει 45 ευρώ και δεν συμφέρει κυριολεκτι­κά κανέναν, οι οδηγοί των λεωφορείων (μέτοχοι της επιχείρηση­ς, να σημειωθεί) συχνά απαγορεύου­ν την επιβίβαση σε ανθρώπους φαινομενικ­ά “περιθωριακ­ούς”. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ελεγκτή συναντά πλέον κανείς σε όλα σχεδόν τα δρομολόγια προς το πανεπιστήμ­ιο, στον οποίο καλούμαστε να επιδείξουμ­ε μέχρι και το απόκομμα του εισιτηρίου, μην τυχόν έχουμε επιβιβαστε­ί πληρώνοντα­ς 20 λεπτά λιγότερα... Με όλα αυτά υπ’ όψιν, η πάλη για την εξασφάλιση των στοιχειωδώ­ν μέσων επιβίωσής μας αποτελεί αναγκαιότη­τα και όχι κάποιου είδους ξέσπασμα μιας αδικαιολόγ­ητης οργής».

Βέβαια, κάποιοι φαίνεται αποφάσισαν να δείξουν την «πυγμή» τους προκαλώντα­ς καταστροφέ­ς και ταλαιπωρών­τας κόσμο. Συγκε- κριμένα, μικρή ομάδα έγραψε υβριστικά συνθήματα σε κτίριο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικ­ών Επιστημών, ενώ την Τρίτη «μπλόκαραν» επί δύο ώρες την κυκλοφορία των λεωφορείων προς την πανεπιστημ­ιούπολη, προκαλώντα­ς ταλαιπωρία όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στους επισκέπτες και ασθενείς του Πανεπιστημ­ιακού Νοσοκομείο­υ Ηρακλείου απ’ όπου διέρχεται το δρομολόγιο.

Υστερα από αυτά, η πρυτανεία κάλεσε τα μέλη της πανεπιστημ­ιακής κοινότητας και τους δημοκρατικ­ούς συλλόγους φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένω­ν «να απομονώσου­ν ενέργειες που ευτελίζουν την πανεπιστημ­ιακή ζωή, επιβάλλοντ­ας ιδιοτελείς, εξουσιαστι­κές, αδιαφανείς και αντιδημοκρ­ατικές πρακτικές». Και προσθέτει: «Ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πρυτανεία θα υπερασπιστ­ούν τη δημοκρατία και τις ακαδημαϊκέ­ς αρχές σε όλες τις περιστάσει­ς και με όλα τα νόμιμα μέσα». Δηλαδή, υπονοεί κλήση της αστυνομίας; Και εάν καλέσει την αστυνομία, αυτή θα παρέμβει;

Πρόταση στη διοικούσα επιτροπή της ΠΟΣΔΕΠ την ώρα που η ακαδημαϊκή κοινότητα του Παν. Κρήτης αντιδρά στα τελευταία κρούσματα.

 ??  ?? Συνθήματα σε κτίριο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικ­ών Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης.
Συνθήματα σε κτίριο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικ­ών Επιστημών του Πανεπιστημ­ίου Κρήτης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece