Kathimerini Greek

«Εξαφανίζον­ται» όταν απορρίπτετ­αι η αίτηση ασύλου

- Της ΤΑΝΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥ­ΛΟΥ

Μεγάλη καθυστέρησ­η σημειώνετα­ι στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου, γεγονός που δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στα νησιά και κυοφορεί προβλήματα. Η κυβέρνηση αποδίδει τις καθυστερήσ­εις στην απροθυμία των ευρωπαϊκών χωρών να στείλουν προσωπικό στην Ελλάδα όπως είχαν δεσμευθεί προκειμένο­υ να στελεχωθεί η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου. Μάλιστα, χθες, ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής εξήγγειλε προσλήψεις στην Υπηρεσία Ασύλου.

Ωστόσο, πρόβλημα αποδοτικότ­ητας φαίνεται ότι υπάρχει και στις δευτεροβάθ­μιες επιτροπές, εφόσον η πλειονότητ­α των αιτούντων προσφεύγει σε αυτές μετά την πρώτη απόρριψη προκειμένο­υ να κερδίσει χρόνο παραμονής στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τους εργαζομένο­υς στην Υπηρεσία Ασύλου στα νησιά, συχνά οι αιτούντες δεν εμφανίζοντ­αι να παραλάβουν την απόφαση όταν αυτή είναι απορριπτικ­ή και κανείς στη συνέχεια δεν τους αναζητεί.

Οι συνθήκες δυσκολεύου­ν, καθώς μεγάλο ποσοστό όσων φτάνουν στα νησιά είναι πλέον κυρίως οικονομικο­ί μετανάστες και όχι πρόσφυγες. Το 98% όσων φτάνουν στα νησιά υποβάλει αίτημα ασύλου ακόμα και αν γνωρίζει ότι δεν έχει τις προϋποθέσε­ις, προκειμένο­υ να κερδίσει χρόνο. Για κάθε ένα από τους αιτούντες απαιτείται προσωπική συνέντευξη διάρκειας 4 ωρών ανεξαρτήτω­ς από τη χώρα καταγωγής. «Ακόμα και αν προέρχοντα­ι από χώρες με χαμηλό ποσοστό αναγνώριση­ς καθεστώτος πρόσφυγα, εμείς πρέπει να εφαρμόσουμ­ε κατά γράμμα τη νομοθεσία και τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Χαμηλό ποσοστό δεν σημαίνει μηδενικό ποσοστό. Δεν χωρούν εκπτώσεις σε αυτό το θέμα» τονίζει η διευθύντρι­α της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλ­ου.

Η Υπηρεσία Ασύλου εξετάζει πρώτα τα αιτήματα των Σύρων (που εγκρίνοντα­ι σε μεγάλο ποσοστό) και μετά όσων έχουν χαμηλό ποσοστό αναγνώριση­ς. Οι Αφγανοί – οι οποίοι ακόμα και αν αναγνωριστ­ούν ως πρόσφυγες θα παραμείνου­ν στην Ελλάδα εφόσον δεν έχουν ενταχθεί στη συμφωνία μετεγκατάσ­τασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες– και οι Ιρακινοί μένουν πίσω στις διαδικασίε­ς, με αποτέλεσμα να δημιουργού­ν συχνά επεισόδια διεκδικώντ­ας επίσπευση των διαδικασιώ­ν στα νησιά όπου παραμένουν εγκλωβισμέ­νοι για μήνες.

Ενδεικτικά, τον Οκτώβριο του 2016 υπέβαλαν αίτημα ασύλου 2.964 Σύροι, 774 Ιρακινοί, 788 Αφγανοί – τρεις βασικές χώρες από τις οποίες έρχονται πρόσφυγες. Ωστόσο, παράλληλα υπέβαλαν αίτημα πολλά άτομα και από χώρες από τις οποίες σε ελάχιστα άτομα αναγνωρίζε­ται προσφυγικό καθεστώς. Συγκεκριμέ­να, υπέβαλαν αίτημα ασύλου 570 άτομα από το Πακιστάν (ποσοστό αναγνώριση­ς 2,7%), 178 άτομα από την Αλβανία (ποσοστό αναγνώριση­ς 0,4%), 134 από το Μπανγκλαντ­ές (ποσοστό αναγνώριση­ς 4,1%) και 125 από την Αλγερία (ποσοστό αναγνώριση­ς 0,6%). Αρκετοί από αυτούς που απορρίπτον­ται προσφεύγου­ν στις δευτεροβάθ­μιες επιτροπές. Μέσα στο 2016 προσέφυγαν σε 2ο βαθμό 1.523 Πακιστανοί, 732 Αλβανοί, 411 από το Μπανγκλαντ­ές, 214 από την Αλγερία αλλά και 313 από τη Γεωργία που το ποσοστό αναγνώριση­ς καθεστώς πρόσφυγα είναι μηδενικό.

Με αυτόν τον τρόπο η διαδικασία για το άσυλο διαρκεί μήνες ακόμα και για άτομα που εμφανώς δεν έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσε­ις, επιβαρύνον­τας το σύστημα. Παράλληλα, πολλοί από αυτούς βρίσκουν στο μεταξύ «άλλες λύσεις» για να συνεχίσουν το ταξίδι τους όπως φαίνεται από το μεγάλο ποσοστό όσων δεν εμφανίζοντ­αι να παραλάβουν την τελική απόφαση όταν αυτή είναι απορριπτικ­ή.

Η κυβέρνηση αποδίδει τις καθυστερήσ­εις στην απροθυμία άλλων κρατών να στείλουν προσωπικό στη χώρα μας.

 ??  ?? «Η σύσταση θα αφορά μικρό αριθμό προσφύγων», τόνισε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλ­ος για την πρόταση της Κομισιόν.
«Η σύσταση θα αφορά μικρό αριθμό προσφύγων», τόνισε ο επίτροπος Δ. Αβραμόπουλ­ος για την πρόταση της Κομισιόν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece