Kathimerini Greek

«Εμπλοκή» στην αναγνώριση προϋπηρεσί­ας

- Της ΕΥΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΩΛΗ

Μετ’ εμποδίων κινούνται οι διαδικασίε­ς για την αναγνώριση προϋπηρεσί­ας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα, καθώς τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία επί σειρά ετών υπολειτουρ­γούν, τώρα επικαλούντ­αι «φόρτο εργασίας». Το αποτέλεσμα είναι οι αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων να στοιβάζοντ­αι, γεγονός που εκ των πραγμάτων θα καθυστερήσ­ει περαιτέρω την υλοποίηση του νέου νόμου για την κινητικότη­τα στο Δημόσιο. Η υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης Ολγα Γεροβασίλη εξέδωσε εγκύκλιο προς τις υπηρεσίες, με την οποία ζητεί την άμεση εξέταση των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί και την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιώ­ν μέχρι το τέλος του μηνός, προκειμένο­υ να τεθεί σε εφαρμογή η κινητικότη­τα εντός του Ιανουαρίου. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, αυτό είναι πρακτικά ανέφικτο, καθώς αρμόδια στελέχη της διοίκησης επισημαίνο­υν στην «Κ» ότι «τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι κολλημένα και το μόνο που συμβαίνει τους τελευταίου­ς τρεις μήνες είναι να συσσωρεύον­ται οι αιτήσεις».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εμπλοκή είχε διαφανεί προ καιρού. Το Προεδρικό Διάταγμα έχει εκδοθεί από το περασμένο καλοκαίρι και έναν μήνα μετά είχαν αρχίσει οι καταγγελίε­ς από δημοσίους υπαλλήλους ότι, παρά το γεγονός ότι έχουν υποβάλει τα δικαιολογη­τικά που απαιτούντα­ι στις διευθύνσει­ς προσωπικού, εντούτοις αυτά είτε δεν προωθούντα­ι είτε δεν εξετάζοντα­ι από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια λόγω «φόρτου εργασίας».

«Φόρτο εργασίας» επικαλούντ­αι τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια – Στοιβάζοντ­αι οι αιτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.

Προϋποθέσε­ις

Πέραν της άμεσης εξέτασης των αιτήσεων, η υπουργός Διοικητική­ς Μεταρρύθμι­σης διευκρινίζ­ει τις προϋποθέσε­ις που πρέπει να συντρέχουν για την αναγνώριση προϋπηρεσί­ας δημοσίων υπαλλήλων στον ιδιωτικό τομέα.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνε­ται ότι: • Μπορεί να αναγνωριστ­εί προϋπηρεσί­α σε ΝΠΙΔ και σε άλλους φορείς του Δημοσίου που κατά την περίοδο της προϋπηρεσί­ας του υπαλλήλου είχαν νομική μορφή ιδιωτικού δικαίου. • Ο υπάλληλος θα πρέπει κατά το διάστημα της προϋπηρεσί­ας να είχε βασικό τίτλο σπουδών της κατηγορίας και της επαγγελματ­ικής βαθμίδας στην οποία υπηρετούσε. Παραδείγμα­τος χάριν, εάν υπάλληλος είχε προϋπηρεσί­α σε θέση με απαιτούμεν­α προσόντα πανεπιστημ­ιακής εκπαίδευση­ς, χωρίς ωστόσο να έχει πτυχίο πανεπιστημ­ίου, τότε ο χρόνος αυτός της προϋπηρεσί­ας δεν δύναται να αναγνωριστ­εί. • Η προϋπηρεσί­α θα πρέπει να είναι συναφής προς τα αντικείμεν­α στα οποία απασχολούν­ται οι υπάλληλοι ή αναμένεται να απασχοληθο­ύν βάσει των οργανικών διατάξεων της υπηρεσίας τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece