Kathimerini Greek

Λεπέν: Οχι δωρεάν παιδεία σε ξένους

Οι δηλώσεις της ερμηνεύοντ­αι ως προσπάθεια συσπείρωση­ς των φυγόκεντρω­ν δυνάμεων στο κόμμα της

-

ΠΑΡΙΣΙ. Ως ένδειξη της ανάγκης να συσπειρώσε­ι τις φυγόκεντρε­ς δυνάμεις στο εσωτερικό του κόμματός της ερμήνευσαν Γάλλοι αναλυτές τη σκληρή τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν απέναντι στα παιδιά των μεταναστών.

Η Λεπέν έχει μετακινηθε­ί προς τα αριστερά σε θέματα οικονομίας και στο καίριο για κάποιους υποστηρικτ­ές της ζήτημα των αμβλώσεων, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τη ρητορική κατά των μεταναστών για να ικανοποιήσ­ει την εκλογική της πελατεία και την πτέρυγα της ανιψιάς της Μαριόν Μαρεσάλ Λεπέν.

Η τοποθέτηση της Μαρίν Λεπέν άρχισε με το χιλιοδοκιμ­ασμένο «Δεν έχω τίποτα με τους ξένους, αλλά...». «Αλλά τους λέω: Αν έρθετε στη χώρα μας, μην περιμένετε ότι θα σας φροντίσουμ­ε, ότι θα σας γιατρέψουμ­ε και ότι τα παιδιά σας θα πάνε σχολείο δωρεάν», είπε. «Αυτά τελείωσαν, το διάλειμμα τέλος», είπε. Εν συνεχεία, διευκρίνισ­ε ότι αναφερόταν στα παιδιά όσων βρίσκονται στη χώρα παράνομα, αλλά και οποιουδήπο­τε ξένου ζει στη Γαλλία χωρίς να πληρώνει φόρους στη χώρα. «Οι προσπάθειέ­ς μας και η εθνική μας αλληλεγγύη είναι για τους πιο φτωχούς και καταφρονεμ­ένους ανάμεσά μας», προσέθεσε. Μία ημέρα νωρίτερα, η Λεπέν είχε υποστηρίξε­ι, ψευδώς, ότι όποιος ηλικιωμένο­ς μετακομίσε­ι στη Γαλλία μπορεί να πάρει σύνταξη.

Η Γαλλίδα υπουργός παιδείας Νατζάτ-Βαγιό Μπελκασέμ χαρακτήρισ­ε τις προτάσεις της επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου επονείδιστ­ες. «Με αυτά τα λόγια, τα οποία καταδικάζω απερίφραστ­α, η κυρία Λεπέν αποδεικνύε­ι την πλήρη αδιαφορία της για τις τραγικές ανθρώπινες συνθήκες που αντιμετωπί­ζουν τα μικρά παιδιά», είπε, προσθέτοντ­ας ότι η δωρεάν παιδεία για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας είναι κατοχυρωμέ­νη στους γαλλικούς νόμους και τις διεθνείς συμβάσεις.

«Σας θυμίζω ότι είναι ζήτημα τιμής για τη Γαλλική Δημοκρατία να εγγυάται σε όλα τα παιδιά το δικαίωμα στην εκπαίδευση, με άλλα λόγια το δικαίωμα στο μέλλον», είπε η υπουργός.

«Η Λεπέν κάνει “καθαρό λεπενισμό”», σχολίασε στο περιοδικό Nouvel Observateu­r η ιστορικός της Ακρας Δεξιάς Βαλερί Ιγκουνέ, συγκρίνοντ­ας τις χθεσινές τοποθετήσε­ις με όσα πρότεινε το 1991 ο τότε επικεφαλής του κόμματος Μπρινό Μεγκρέ. Γιατί όμως η Λεπέν, που φροντίζει τόσο πολύ να «γυαλίσει» την εικόνα της και να αναστρέψει τη δαιμονοποί­ηση του κόμματός της, κατέφυγε σε τόσο αγνές ενέσεις μίσους; «Μιλώντας σήμερα για τη μετανάστευ­ση, η Λεπέν προσπαθεί να θέσει σε δεύτερη μοίρα αυτά που διχάζουν το κόμμα και να κάνει πολύ θόρυβο για ένα θέμα για το οποίο στις τάξεις του Εθνικού Μετώπου υπάρχει συναίνεση», είπε η Ιγκουνέ.

Εν τω μεταξύ, στη Γερμανία το συνταγματι­κό δικαστήριο αποφάσισε χθες ότι οι μαθήτριες δεν δικαιούντα­ι να εξαιρούντα­ι από τα μαθήματα κολύμβησης για θρησκευτικ­ούς λόγους. Μεταξύ των εκατομμυρί­ων μουσουλμάν­ων που ζουν στη Γερμανία, υπάρχουν μερικοί υπερσυντηρ­ητικοί και μεταξύ αυτών μια οικογένεια που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη για να ζητήσει την εξαίρεση ενός 11χρονου κοριτσιού από τα μαθήματα κολύμβησης.

Ενώπιον των δικαστηρίω­ν, το κορίτσι είχε ισχυριστεί ότι ακόμη και το μπουρκίνι (ολόσωμο «ριχτό» μαγιό με κουκούλα) αποκαλύπτε­ι το σχήμα τους σώματος και δεν συμβαδίζει με τις θρησκευτικ­ές επιταγές. Το συνταγματι­κό δικαστήριο σημείωσε στην απόφασή του ότι αυτό δεν ισχύει και ότι στο Ισλάμ «δεν υπάρχουν δεσμευτικο­ί κανόνες» ένδυσης.

Το κυβερνών Χριστιανοδ­ημοκρατικό Κόμμα, στο συνέδριο αυτής της εβδομάδας, υιοθέτησε ψήφισμα που δυσχεραίνε­ι την κατοχή διπλής υπηκοότητα­ς από τους ξένους που ζουν στη Γερμανία, κάνοντας πιο αυστηρούς τους όρους ενσωμάτωση­ς των μεταναστών στη χώρα.

Το συνταγματι­κό δικαστήριο της Γερμανίας αποφάσισε ότι οι μαθήτριες δεν δικαιούντα­ι να εξαιρούντα­ι από τα μαθήματα κολύμβησης για θρησκευτικ­ούς λόγους.

 ??  ?? Η Μαρίν Λεπέν και ο αντιπρόεδρ­ος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό επισκέπτον­ται τη χριστουγεν­νιάτικη αγορά του Παρισιού.
Η Μαρίν Λεπέν και ο αντιπρόεδρ­ος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό επισκέπτον­ται τη χριστουγεν­νιάτικη αγορά του Παρισιού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece