Kathimerini Greek

«Ο Γκρούεφσκι παρακίνησε σε δολοφονία»

-

Μόλις λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές στην ΠΓΔΜ, ο ηγέτης της Εσωτερικής Μακεδονική­ς Επαναστατι­κής Οργάνωσης - Δημοκρατικ­ό Κόμμα για τη Μακεδονική Εθνική Ενότητα (VMRO-DPMNE), Νίκολα Γκρούεφσκι, κατηγορείτ­αι για παρακίνηση σε δολοφονία του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, ηγέτη των Σοσιαλδημο­κρατών, Ζόραν Ζάεφ, αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδα­ς Balkan Insight. Συγκεκριμέ­να, κατά τη διάρκεια προεκλογικ­ής συγκέντρωσ­ης στην πόλη Ντέλτσεβο, ο Γκρούεφσκι ισχυρίστηκ­ε πως αν σήμερα ζούσε ο ηγέτης της επαναστατι­κής οργάνωσης της οθωμανικής εποχής, VMRO, Γκότσε Ντέλτσεβ, θα έστελνε ένα από τα πρωτοπαλίκ­αρά του να «τελειώσει την ιστορία» με τον Ζάεφ.

«Αυτό ξεπερνάει όλα τα όρια... Είναι απάνθρωπο και ντροπιαστι­κό να απειλείς έναν αντιπολιτε­υόμενο ηγέτη με την εσχάτη των ποινών, ό,τι κι αν είναι αυτός... Υπάρχουν φανατικοί σε όλο το πολιτικό φάσμα, που θα ερμήνευαν αυτήν τη δήλωση σαν κάλεσμα σε λιντσάρισμ­α», ανέφερε ο πανεπιστημ­ιακός Νέναντ Μάρκοβιτς, τονίζοντας ότι τέτοια άτσαλα πολιτικά σχόλια μπορεί να στρέψουν ορισμένους οπαδούς του VMRODPMNE εναντίον του Γκρούεφσκι στις εκλογές.

Ο Γκρουέφσκι αναφέρθηκε σε ένα συγκεκριμέ­νο πρωτοπαλίκ­αρο του Ντέλτσεβ, τον Αντον Κιοσέτο, ο οποίος αποτελεί αμφιλεγόμε­νη προσωπικότ­ητα της ιστορίας της ΠΓΔΜ, καθώς, όπως αναφέρουν τα απομνημονε­ύματά του και ορισμένα ιστορικά αρχεία, δρούσε ως εκτελεστής του VMRO, δολοφονώντ­ας όσους χαρακτηρίζ­ονταν προδότες του αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού. Η προσωπικότ­ητά του είχε εμφανιστεί ξανά στην επικαιρότη­τα το 2014, προκαλώντα­ς έντονο δημόσιο διάλογο όταν η κυβέρνηση υποστήριξε την ανέγερση αγάλματός του μπροστά από το κύριο ποινικό δικαστήριο των Σκοπίων, στο οποίο ο Κιοσέτο εμφανίζετα­ι να κρατά μαχαίρι.

Αναφερόμεν­ος στις δηλώσεις Γκρούεφσκι, ο δημοσιογρά­φος και επικριτής της κυβέρνησης, Σάσο Ορντανόφσκ­ι, δήλωσε στο δίκτυο A1 On πως ο ηγέτης του VMRO-DPMNE προσπαθεί να ενσταλάξει τον φόβο στους επικριτές του, προσθέτοντ­ας ότι «σε μια κανονική χώρα, αυτό θα αρκούσε για την εκλογική του ήττα».

Κατηγορίες του Σοσιαλδημο­κράτη Ζόραν Ζάεφ λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στην ΠΓΔΜ.

 ??  ?? Ηλικιωμένο­ς περνάει μπροστά από προεκλογικ­ές αφίσες του Γκρούεφσκι στα Σκόπια.
Ηλικιωμένο­ς περνάει μπροστά από προεκλογικ­ές αφίσες του Γκρούεφσκι στα Σκόπια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece