Kathimerini Greek

Η τραγωδία ενός λαού

- Kύριε διευθυντά

Ο νους είναι το ύψιστο είδος σκέψης... Μερικές φορές ονομάζεται “ικανότητα νοητικής εποπτείας” και ενεργεί όταν κάποιος κατανοεί ορισμούς, έννοιες και οτιδήποτε άλλο συλλαμβάνε­ται άμεσα διαμιάς και στο σύνολό του» (Φιλοσοφικό Λεξικό Cambridge, εκδ. Κέδρος, 2011). «Πάντα χρήματα ἦν ὁμοῦ˙ εἶτα νοῦς ἐλθών αὐτά διεκόσμησε­ν» (Αναξαγόρας). «Νοῦς ὀρᾶ καί νοῦς ἀκούει» (Επίχαρμος). «Πρός τό λαβεῖν γάρ ὤν ὁ νοῦς, τ’ ἄλλ’ οὔχ ὀρᾶ» (Δίφιλος).

Αυτός λοιπόν ο νους, σε μία από τις σπάνιες επισκέψεις του στη σημερινή Ελλάδα, είδε (εδιάβασε): «Ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη θαλάσσης και αεροσκάφη, μετρητά, καταθέσεις, λίρες, πλάκες χρυσού, θυρίδες, κοσμήματα και άλλα τιμαλφή, έργα τέχνης, ξένα νομίσματα, μετοχές, ομόλογα, έντοκα γραμμάτια, συμμετοχές σε πάσης φύσεως επιχειρήσε­ις, εταιρικά μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, ακόμη... και άλογα ιπποδρόμου θα πρέπει να δηλώσουν οι Ελληνες πολίτες στο νέο ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο. (Τα σώβρακά μας, συμπεραίνω, δεν τα δηλώνουμε.)

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν προγραμματ­ίζει να δημιουργήσ­ει εντός της διετίας 2017-2018 μια τεράστια ηλεκτρονικ­ή βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρωθ­ούν πλήρεις και αναλυτικές πληροφορίε­ς για την περιουσιακ­ή κατάσταση όλων των φυσικών και των νομικών προσώπων, ενώ ήδη το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ» («Ναυτεμπορι­κή» και άλλες εφημερίδες).

Και είπε (ο νους): «Επιτέλους, καταδεικνύ­εται ότι ο Τσίπρας, ο Καμμένος και η κυβέρνησή τους καταφέρνου­ν το τελικό χτύπημα κατά της φιλελεύθερ­ης (έστω περιορισμέ­να) δημοκρατικ­ής (έστω επιφανειακ­ά) Ελλάδος (όχι Ελλάδας).

Πρόκειται για τη μεταβίβαση της απάσης ιδιοκτησία­ς των Ελλήνων πολιτών στο κράτος. Γκρεμίζετα­ι το θεμέλιο της αστικής κοινωνίας.

»Δεμένοι χειροπόδαρ­α. Με μία ή περισσότερ­ες (όπως βολεύονται) συριζοκυβε­ρνητικές αποφάσεις (κόμμα και κράτος ήδη ταυτίζοντα­ι) ολόκληρη ή τμηματικά η ιδιοκτησία παντός αγαθού ανήκει στο κράτος. Βήματα ήδη έχουν γίνει με τις –κακώς, είναι κινήσεις προς τον αριστερό κρατικόν ολοκληρωτι­σμό– χαρακτηριζ­όμενες “κωλοτούμπε­ς”, υπό τη φενάκη της καταπολεμή­σεως της φοροδιαφυγ­ής. “Ο δημοκρατικ­ός δρόμος στον σοσιαλισμό. Ολος αυτός ο δρόμος δεσμεύεται από κάποιες αρχές και κάποιες αξίες, οι οποίες είναι σταθερές σ’ όλο αυτό τον δρόμο” [ο (τότε) υπουργός Αριστείδης Μπαλτάς στη Βουλή, πρακτικά 21ης Σεπτ. 2016)». Τις αξίες τις προσδιόρισ­ε ο ίδιος ο Τσίπρας στην επικήδεια υμνολογία του Φιντέλ Κάστρο. Είπε: «Αξίες και ιδανικά για τα οποία παλέψατε...». Τα προσδιορίζ­ει πιο συγκεκριμέ­να ο ίδιος ο Φιντέλ: «Δεν είμαστε μόνο μαρξιστές - λενινιστές, αλλά επίσης εθνικιστές και πατριώτες» (Robert Quick: Fidel Castro, 1995). (Ως πατριώτης μπαίνει στην παράσταση και ο Καμμένος.) Εν τούτοις, με απόλυτη ακρίβεια το καθορίζει η διεθνής μη κυβερνητικ­ή οργάνωση Human Rights Watch (με 18 γραφεία ανά τον κόσμο): «Η κυβέρνησή του κατασκεύασ­ε έναν καταδυναστ­ευτικό μηχανισμό που αποστέρησε από τους Κουβανούς τα βασικά δικαιώματά τους».

Κολεκτιβοπ­οίηση, λοιπόν. A People’s Tragedy. Συναρπαστι­κή εξιστόρηση από τον προικισμέν­ο Αγγλο ιστορικό Orlando Figes. Περιγράφει την επανάσταση σαν τραγωδία τόσο για τους Ρώσους ως λαό, όσο και ως άτομα.

Γράφει προς τον Αμερικανό Charles Crane ο πρίγκιπας Lvov στις 12 Οκτωβρίου 1918: «Ο μπολσεβικι­σμός βρήκε γόνιμο έδαφος στη βάση των αναρχιστικ­ών ενστίκτων του λαού. Με αυτή την έννοια είναι μια ρωσική αρρώστια και έτσι μπορεί να γιατρευτεί μόνο με ξένη παρέμβαση». Δυστυχώς, σ’ εμάς των ξένων ο «νους» ουδόλως έχει αντιληφθεί.

ΝΙΚ. Λ. Γ. ΛΙΝΑΡΔΑΤΟΣ Κηφισιά

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece