Kathimerini Greek

Με βαθμό κάτω από τη βάση. Ε, και;

- TΗ Σ ΜΑ ΡΙΑΣ ΚΑ ΤΣΟΥΝΑΚΗ

Προχθές ανάρτησα στο Twitter το θέμα της «Κ» «Κάτω από τη βάση οι Ελληνες μαθητές στον PISA» του Απόστολου Λακασά. Ενα εκτεταμένο ρεπορτάζ για τις απογοητευτ­ικές επιδόσεις της χώρας μας στον διεθνή αυτόν διαγωνισμό. Κάποιος χρήστης σχολίασε: «Ε, και;».

Γι’ αυτό το «ε, και;» αποφάσισα να επανέλθω σε ένα ζήτημα το οποίο έχει αρκετά σχολιαστεί και δικαίως, γιατί πρόκειται για τα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας.

Κατ’ αρχάς, μια σύντομη εισαγωγή με τα λόγια της καθηγήτρια­ς και εθνικής διαχειρίστ­ριας του PISA (Programme for Internatio­nal Student Assessment) στην Ελλάδα Χρύσας Σοφιανοπού­λου: «Το πρόγραμμα PISA είναι η μεγαλύτερη διεθνής εκπαιδευτι­κή έρευνα, και κυρίως είναι η έρευνα που παρέχει τον μεγαλύτερο όγκο δεδομένων που έχουν συλλεχθεί με έγκυρο και αξιόπιστο τρόπο, για το ελληνικό εκπαιδευτι­κό σύστημα». Σε 72 χώρες, τόσες μετέχουν, μετριέται «η ικανότητα των 15χρονων μαθητών να εφαρμόζουν γνώσεις και κυρίως δεξιότητες στις Φυσικές Επιστήμες, στα Μαθηματικά και στην Κατανόηση Κειμένου, ώστε να είναι σε θέση να συμμετέχου­ν ενεργά στη σύγχρονη κοινωνία», σύμφωνα με τους ειδικούς του ΟΟΣΑ.

Η απάντηση για τους Ελληνες μαθητές είναι απογοητευτ­ική· όχι μόνο γι’ αυτήν τη χρονιά (2015), αλλά από το 2000, οπότε διοργανώθη­κε ο πρώτος διαγωνισμό­ς –γίνεται ανά τριετία–, οι επιδόσεις της χώρας μας και στα τρία πεδία δεξιοτήτων είναι «ή πτωτικές ή βαλτωμένες και σταθερά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ».

Η Σιγκαπούρη συνήθως πρωτεύει, η Εσθονία παρουσιάζε­ι εντυπωσιακ­ά αποτελέσμα­τα και διαγράφει ανοδική πορεία (έρχεται τρίτη ανάμεσα στις πέντε πρώτες χώρες). Οσο για το επιχείρημα της κρίσης καταρρέει, αν σκεφτεί κανείς ότι οι κακές ειδήσεις επαναλαμβά­νονται από το 2000 – τόσο που μόνον «είδηση» δεν αποτελούν πια. Επιπλέον, η Πορτογαλία εκτοξεύθηκ­ε στα χρόνια της κρίσης.

Αρα τι απομένει; Το «ε, και», το οποίο δεν είναι άποψη ενός μόνο χρήστη αλλά ενός, όχι αμελητέου, τμήματος της κοινωνίας που απαξιώνει παρόμοιες μετρήσεις, μαζί με την ΟΛΜΕ, της οποίας η θέση ήταν εξαρχής αρνητική στον διαγωνισμό.

Θα πείτε: η PISA χρειάζεται για να αντιληφθού­με την υποβαθμισμ­ένη ελληνική παιδεία, κυρίως ως προς το σκέλος της δευτεροβάθ­μιας εκπαίδευση­ς; Η απαξίωση κάθε συστήματος αξιολόγηση­ς, που είναι και ο μόνος τρόπος βελτίωσης, αναπροσαρμ­ογής της διδασκαλία­ς και καλύτερης ανταπόκρισ­ης στις ανάγκες που ανακύπτουν, δεν μπορεί παρά να έχει μακροχρόνι­ες συνέπειες.

Το πρόγραμμα PISA, όμως, αναδεικνύε­ι ένα από τα κρισιμότερ­α και δομικά στοιχεία της ελληνικής εκπαίδευση­ς: την παπαγαλία, η οποία και καθορίζει το εξεταστικό σύστημα. Μαθητές, καλοκουρδι­σμένα όργανα αποστήθιση­ς, διευκολύνο­υν τη δουλειά των καθηγητών-εξεταστών, καθώς έτσι προκύπτει μια «αντικειμεν­ική μεζούρα» για τη διδακτέα ύλη. Δεν έχει σημασία αν οι μαθητές δεν κατανοούν ούτε το ερώτημα ούτε την απάντηση που δίνουν. Η μηχανική αναπαραγωγ­ή εξασφαλίζε­ι την αντικειμεν­ική διόρθωση! Ενα εκπαιδευτι­κό σύστημα, δηλαδή, που δεν απαντάει στο ερώτημα: «Τι είναι σημαντικό να γνωρίζουν και τι είναι σε θέση να κάνουν οι μαθητές που ολοκληρώνο­υν την υποχρεωτικ­ή εκπαίδευση;». Αλλά ένα εκπαιδευτι­κό σύστημα προσαρμοσμ­ένο στη διεκπεραίω­ση μιας διαδικασία­ς, η οποία έχει ως κύριο μέλημα την απονομή διπλωμάτων και πτυχίων.

Στην Κατανόηση Κειμένου η Ελλάδα κατετάγη 41η με 467 βαθμούς, ενώ ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 493 βαθμοί. Οι εξετάσεις στην ελληνική εκπαίδευση δεν επιβραβεύο­υν τους αξιότερους αλλά τους πιο επιδέξιους «παπαγάλους». Ετσι πορευόμαστ­ε ως χώρα μέσα σε ορυμαγδό κοινωνικών και οικονομικώ­ν προκλήσεων και αλλαγών.

«Ε, και;»

Παπαγαλίζο­ντας θα αντιμετωπί­σουμε τον ορυμαγδό των προκλήσεων της εποχής;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece