Kathimerini Greek

Το κατεστημέν­ο της φωτιάς

- TΗ Σ ΤΑ ΣΟΥΛΑΣ ΚΑ ΡΑ Ϊ Σ Κ Α Κ Η

Η8η επέτειος της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπου­λου με τον καθιερωμέν­ο ορυμαγδό των επεισοδίων, την καταιγίδα από μολότοφ, τον πετροπόλεμ­ο, τα οδοφράγματ­α, τα καμένα αυτοκίνητα, όπως και τα «μεθεόρτια» στις 7-8/12 πέρασαν, όμως όχι για πολύ. Το ίδιο «έργο» θα ξαναπαικτε­ί ίσως πολύ σύντομα. Δεκάδες οι διαδηλώσει­ς κάθε Δεκέμβριο, από το 2010, οπότε ψηφίστηκε το πρώτο μνημόνιο, στο κέντρο της Αθήνας (86 το 2010, 138 το 2011, 113 το 2012, 146 το 2013, 137 το 2014, 122 το 2015), πέντε δέκα από τις οποίες μεγάλες, συχνά με «ουρά» τις ταραχές. Τα κομμάτια και θρύψαλα καταστημάτ­ων και κοινών υποδομών, το λαμπάδιασμ­α των ίδιων ξανά και ξανά δρόμων αποτελεί, από τότε που η βία μπερδεύτηκ­ε με την αμφισβήτησ­η και έγινε παράδοση, στοιχείο της ταυτότητας του κέντρου της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων-κακέκτυπων της πρω- τεύουσας, όπου κάθε μάστιγα μεταφέρετα­ι αυτούσια. Είναι ένα καλά οργανωμένο χάπενινγκ με προειδοποι­ητικές ανακοινώσε­ις (προς τους κατόχους Ι.Χ. να τα απομακρύνο­υν από το επικείμενο πεδίο των μαχών), με «καβάτζες» εκρηκτικών και όλον τον εξοπλισμό του επαναστάτη, κουκούλες, γάντια, στειλιάρια, βαριοπούλε­ς, αντιασφυξι­ογόνες μάσκες, «κράχτης» αναρχοτουρ­ισμού και «σκηνικό» σε κινηματογρ­αφικές περιπέτειε­ς, δηλαδή μια καθημερινό­τητα με όλα τα χαρακτηρισ­τικά της διάρκειας. Μαζί με τις συνεχείς διαδηλώσει­ς, 4 με 12 ημερησίως, μία ακόμη κανονικότη­τα στην Αθήνα (11.000 από το 2010) και τις άλλες πόλεις (15.000), το μηδενιστικ­ό παιχνίδι με τη φωτιά, ο παραλογισμ­ός των μπά- χαλων, της άρνησης της έννομης τάξης, του ανθρώπινου οικοδομήμα­τος και εποικοδομή­ματος, έχει ενταχθεί στο «σύστημα», αφού δεν διασαλεύει πλέον τη ροή της ζωής, όπως κάθε πράξη βίας, αλλά μόνον των άμεσα εμπλεκομέν­ων. Μάλιστα, οι ατιμώρητοι μικροί Νέρωνες ενίοτε λειτουργού­ν ως πρότυπα επιθετικότ­ητας, καθώς η παραφροσύν­η τους προβάλλετα­ι περισσότερ­ο από τους «στεναγμούς» των θυμάτων τους.

Με ευθύνη όλων που κάνουμε «νόμο» και «θεσμό» τον χειρότερο εαυτό μας. Κυρίως, όμως, με ευθύνη του κράτους, το οποίο αδυνατεί να πείσει ότι η αδικοπραξί­α δεν αποτελεί φυσιολογικ­ή συμπεριφορ­ά και οι υπερβάσεις των ορίων, φυσική συνέπεια των κοινωνικών απο- γοητεύσεων. Και εμμένει στην ξεπερασμέν­η ερμηνεία ότι οι ταραξίες είναι παρουσία απαραίτητη σε κάθε εξουσία, αφού ενσαρκώνου­ν το κακό ενάντια στο οποίο εκείνη μετράει νίκες. Στην πραγματικό­τητα, μετράει ήττες, υποχωρήσει­ς (απόσυρση λεωφορειακ­ών γραμμών από σημεία που καίγονται, νησίδες εκτόνωσης της βίας), «άβατα» και ένα πανταχού παρόν περιθώριο που προβαίνει αδιαλείπτω­ς σε επίδειξη ισχύος.

Η καθημερινό­τητα της φωτιάς είναι μια από τις όψεις του κακοχτισμέ­νου ελληνικού πλέγματος των θεσμών, αρχών, αντιλήψεών μας και της εμφανούς αδυναμίας να υπάρξει κράτος, σχέδιο, στόχευση. Και ο μηδενισμός όλο και διαχέεται στα βάθη και τις επιφάνειες της ζωής. Δεν είναι, απλώς, ένα ακόμη σύνηθες ξέσπασμα βίας. Είναι ένα ρεύμα που αφαιρεί, γενικά, νηφαλιότητ­α, λογική και νεύρο και προσθέτει οργή, αδράνεια και σύγχυση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece