Kathimerini Greek

Γιατί το «3,5%» είναι σημαντικό;

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Ττο Πρωτογενές Πλεόνασμα ( Π.Π.); Στην πληρωμή των τόκων επί του συνολικού κρατικού χρέους. Με τη θετική διαφορά μεταξύ δαπανών και εισπράξεων πληρώνοντα­ι μόνον οι τόκοι και τίποτε άλλο! Αν όμως συμβεί ακριβώς αυτό, τότε το χρέος δεν μεγαλώνει και τούτο είναι το πιο σημαντικό. Στην πράξη, μέχρι σήμερα και ας πούμε λίγα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορία­ς, το κράτος δεν ήταν ποτέ σε θέση να πληρώσει τόκους παλαιών δανείων χωρίς να δανειστεί νέο χρήμα. Κι επειδή γνωρίζω τη φιλομάθεια και την αυστηρότητ­α των αναγνωστών της «Κ», να διευκρινίσ­ω λίγο καλύτερα τα προηγούμεν­α, με τη βοήθεια του καθηγητή Χρυσάφη Ιροδάνογλο­υ και του εξαιρετικο­ύ πανεπιστημ­ιακού βοηθήματος προς τους φοιτητές του.

Αρχικώς, οι δαπάνες για τόκους, που απαιτούν είπαμε το αντίστοιχο Π.Π., αυξήθηκαν από 0,3% του ΑΕΠ το 1973 σε 1,4% το 1980. Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο. Ακολούθως όμως, οι τόκοι «εμφανίζουν τη μεγαλύτερη άνοδο από κάθε άλλη κατηγορία δημόσιων δαπανών» και πήγαν στο 9,4%.

Στη δεκαετία που ακολουθεί εξελίσσετα­ι η μεγάλη προσπάθεια ένταξης στο ευρώ. Οι τόκοι ανεβαίνουν μέχρι το υψηλότατο σημείο τους, στο 12,4% το 1994. Από εκεί και μετά, η πολιτική δημοσιονομ­ικής προσαρμογή­ς αποκλιμακώ­νει, αρχικώς 6,9% το 2000 και μέχρι το 4,4% το 2005. Σημαντικότ­ερο είναι όμως το γεγονός ότι η επίτευξη των κριτηρίων του Μάαστριχτ, σε συνδυασμό με τη σταθεροποί­ηση του νομί- σματος και την οριστική πρόσδεση της δραχμής με το ευρώ δημιουργού­ν Π.Π. που το 2000 ήρκεσε για την κάλυψη του 41% του ποσού που χρειαζόταν να πληρώσουμε σε τόκους. Αυτό ήταν ό,τι το καλύτερο έχουμε ποτέ καταφέρει.

Στα χρόνια του ευρώ, ειδικά από το 2003 και μετά, η δανειακή χίμαιρα και ο υπερδανεισ­μός των κυβερνήσεω­ν οδήγησαν σε άνοδο του βάρους των τόκων στο 7,3% το 2011. Οι Ευρωπαίοι εταίροι, πιεζόμενοι και τότε από το Ταμείο, διευκόλυνα­ν την περικοπή του χρέους (Μάρτιος και Νοέμβριος 2012) και πήραν πρόσθετα μέτρα ελάφρυνσης των βαρών από το χρέος. Με αποτέλεσμα, η αναλογία των τόκων που πρέπει να καλύπτει το δημόσιο ταμείο, να μειώνεται συνεχώς. Η εκτίμηση που περιλαμβάν­εται στον προϋπολογι­σμό που συζητεί ήδη η Βουλή βρίσκεται στο 3,1% για το 2017. Το ποσοστό αυτό, κάτι σαν το επιτόκιο επί του συνολικού χρέους, είναι ιστορικά το χαμηλότερο κόστος που έχει ποτέ, στην ιστορία του, πληρώσει το κράτος για τα (πάντοτε πολύ μεγάλα) δάνειά του.

Εδώ γίνεται ο «καβγάς». Το Βερολίνο ισχυρίζετα­ι ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να βρίσκει μόνη της αυτό το «3,5%», δημιουργών­τας το ανάλογο πλεόνασμα, χωρίς δηλαδή να δανείζεται για την πληρωμή του, αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε νέα αύξηση του χρέους. Το Ταμείο λέει ότι, έτσι όπως λειτουργού­ν η χώρα και οι κυβερνήσει­ς της, αυτό είναι αδύνατον να συμβεί. Η συζήτηση συνεχίζετα­ι...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece