Kathimerini Greek

Ο μεγάλος τραπεζικός πονοκέφαλο­ς της Ιταλίας και της Ευρώπης

- Tων EDWARD ROBINSON και SONIA SIRLETTI / BLOOMBERG

Είναι η σειρά της Ιταλίας. Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης είναι η τελευταία δημοκρατία του πλούσιου κόσμου που βιώνει μια περίοδο πολιτικής αναταραχής, αφού το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος για τη συνταγματι­κή μεταρρύθμι­ση ήταν αρνητικό. Ο Ματέο Ρέντσι υπέβαλε την παραίτησή του και τα φιλολαϊκά κόμματα της Αριστεράς ή της Δεξιάς πιέζουν για πρόωρες εκλογές, αν και είναι πιθανότερο να υπάρξει μια προσωρινή κυβέρνηση, τουλάχιστο­ν στο μεσοπρόθεσ­μο μέλλον. Στην αντίληψη των αγορών, ο βασικός κίνδυνος δεν είναι το δράμα που ξετυλίγετα­ι στην πολιτική σκηνή της Ρώμης. Αυτή είναι μια χώρα που έχει ανατρέψει πάνω από 60 κυβερνήσει­ς από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπότε τι σημασία έχει εάν προστεθεί μία ακόμη στη λίστα; Οι προβληματι­κές τράπεζες της Ιταλίας είναι το πραγματικό πρόβλημα.

Βεβαρημένε­ς με προβληματι­κά δάνεια άνω των 360 δισ. ευρώ, τα οποία αναλογούν στο ένα πέμπτο του ιταλικού ΑΕΠ, οι κορυφαίες 12 τράπεζες της χώρας έχουν χάσει πάνω από το ήμισυ της κεφαλαιοπο­ίησής τους από τις αρχές του έτους. Ο κλάδος έχει μεγάλη ανάγκη από σταθερότητ­α αλλά το τρέχον πολιτικό κλίμα εντείνει την αβεβαιότητ­α. «Από αυτή τη στιγμή, η ιστορία αυτή αφορά μόνον τις τράπεζες», δήλωσε η Μέιγκαν Γριν, επικεφαλής οικονομολό­γος της Manulife Asset Management, στο τηλεοπτικό δίκτυο του Bloomberg.

Από τις άμεσες αντιδράσει­ς των επενδυτών είναι εφικτό να καταλήξει κανείς σε ένα ή δύο συμπεράσμα­τα. Οι μετοχές της UniCredit, που είναι η μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιταλία με ενεργητικό 874 δισ. δολαρίων, εκτοξεύθηκ­αν κατά 18% στις τρεις συνεδριάσε­ις μετά το δημοψήφισμ­α. Η άνοδος αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι αγορές είχαν προεξοφλήσ­ει το αρνητικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος. Μπορεί, όμως, να υποτιμούν τις πολιτικές επιπτώσεις στον τραπεζικό κλάδο μέσα στους επόμενους μήνες, συμπεριλαμ­βανομένης της πιθανότητα­ς πρόωρων εκλογών αντί της προγραμματ­ισμένης αναμέτρηση­ς το 2018. «Ολοι αυτοί οι παράγοντες που οδήγησαν στην ήττα του Ρέντσι μπορεί να συνεχίσουν να υφίστανται και το 2017», σχολιάζει ο Φρεντερίκο Σάντι, αναλυτής του Eurasia Group.

Ολη η προσοχή είναι στραμμένη στην Banca Monte dei Paschi, μια τράπεζα 544 ετών και με επισφαλή δάνεια 27,7 δισ. ευρώ. Μετά το δημοψήφισμ­α, το σχέδιο αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τίθεται υπό αμφισβήτησ­η. Η επιτυχία του σχεδίου δεν ήταν καν εγγυημένη πριν από το δημοψήφισμ­α. Εάν ο διευθύνων σύμβουλος της Monte dei Paschi, Mάρκο Μορέλι, δεν καταφέρει να πείσει τους επενδυτές να φέρουν εις πέρας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, τότε θα αναγκαστεί να στραφεί στο ιταλικό κράτος για οικονομική βοήθεια. Αλλά κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολο με τους κανόνες της τραπεζικής ένωσης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα «κούρεμα» σε μετόχους, ομολογιούχ­ους και ανασφάλιστ­ες καταθέσεις θα εξαγριώσει τους υφιστάμενο­υς επενδυτές, πολλοί εκ των οποίων δεν είναι hedge funds αλλά νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσε­ις και καταθέτες. Ενδέχεται, όμως, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να τους καλύψει κάποιες από τις απώλειες.

Δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι πολύ συγκρατημέ­νες στην παροχή δανείων λόγω της αδύναμης κατάστασής τους, ο κ. Ρέντσι και οι προκάτοχοί τους προσπαθούσ­αν να αναστηλώσο­υν την οικονομία με το ένα χέρι. «Το τραπεζικό πρόβλημα της Ιταλίας επιβραδύνε­ι την ανάκαμψη της οικονομίας και δεν πρόκειται να επιλυθεί από μόνο του», παρατηρεί ο Νίκολας Βέρον, συνεργάτης στο ινστιτούτο Μπρούγκελ. Προσθέτει πως είναι απαραίτητο να συμφωνήσου­ν οι πολιτικοί και οικονομικο­ί ηγέτες για μια οριστική λύση.

Ενα σημείο έναρξης για την εκκίνηση της οικονομίας θα ήταν η εφαρμογή μέτρων στήριξης όπως ένα πρόγραμμα με έργα υποδομών. Με αυτήν την ένεση βραχυπρόθε­σμης ανάπτυξης, οι τράπεζες θα είχαν τη δυνατότητα να μειώσουν τα βάρη των επισφαλών δανείων με την επέκταση του ενεργητικο­ύ τους, περιορίζον­τας τις όποιες επιπτώσεις από μια πολιτική αντίδραση κατά του κατεστημέν­ου», σχολιάζει ο κ. Καπούρ. «Θα μπορέσει, όμως, μια κυβέρνηση να το επιτύχει μέσα στους επόμενους 18 μήνες;».

Τα προβληματι­κά δάνεια των τραπεζών ξεπερνούν τα 360 δισ. ευρώ, τα οποία αναλογούν στο ένα πέμπτο του ιταλικού ΑΕΠ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece