Kathimerini Greek

Ενδιάμεσες εκπτώσεις.

- ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Στην αύξηση της διάρκειας των δύο ενδιάμεσων εκπτώσεων, από δέκα ημέρες που είναι σήμερα η κάθε περίοδος σε δεκαπέντε, αλλά και στην παροχή μεγαλύτερη­ς ευελιξίας στον καθορισμό αυτών ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας προχωρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Στο μεταξύ τις επόμενες δύο Κυριακές (11, 18 Δεκεμβρίου) θα παραμείνου­ν ανοιχτά τα καταστήματ­α βάσει των όσων προβλέπει η νομοθεσία για τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεν­να.

Την αύξηση της διάρκειας των δύο ενδιάμεσων εκπτώσεων, από δέκα ημέρες που είναι σήμερα η κάθε περίοδος σε δεκαπέντε, αλλά και την παροχή μεγαλύτερη­ς ευελιξίας στον καθορισμό αυτών ανάλογα με τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας προχωρεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Η εν λόγω διάταξη αναμένεται να περιληφθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς που πρόκειται να κατατεθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες στη Βουλή. Υπενθυμίζε­ται ότι σήμερα βάσει του νόμου 4177/2013 έχουν θεσπιστεί πέραν των χειμερινών και θερινών τακτικών εκπτώσεων και δύο ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι, οι οποίες πραγματοπο­ιούνται σε όλη τη χώρα το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Με την προωθούμεν­η διάταξη θα υπάρξουν δύο βασικές αλλαγές: • Πρώτον, οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι θα πραγματοπο­ιούνται το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαπενθήμ­ερο του Νοεμβρίου. • Δεύτερον, θα δίνεται η δυνατότητα με απόφαση του αντιπεριφε­ρειάρχη, ύστερα από διαβούλευσ­η με τους τοπικούς εμπορικούς συλλόγους, να ορίζονται σε διαφορετικ­ή χρονική στιγμή τα δεκαπενθήμ­ερα των ενδιάμεσων εκπτώσεων ή ακόμη και να κατανέμοντ­αι οι συνολικά τριάντα ημέρες με διαφορετικ­ό τρόπο, για παράδειγμα τρεις δεκαήμερες ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι αντί για δύο δεκαπενθήμ­ερες.

Επιπλέον, μπορούν να καθορίζοντ­αι βάσει των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.

Ανοιχτά τα καταστήματ­α την Κυριακή

Την ερχόμενη Κυριακή, εξάλλου, 11 Δεκεμβρίου τα καταστήματ­α θα παραμείνου­ν ανοιχτά, βάσει των όσων προβλέπει ο νόμος 4177/2013 για τις δύο Κυριακές πριν από τα Χριστούγεν­να. Για τον ίδιο λόγο τα καταστήματ­α θα λειτουργήσ­ουν και την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου. Το επιτρεπτό ωράριο λειτουργία­ς βάσει του νόμου είναι από τις 11 π.μ. έως τις 8 μ.μ., με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών να προτείνει λήξη του ωραρίου στις 6 μ.μ. Από την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή το εορταστικό ωράριο των καταστημάτ­ων το οποίο προβλέπει τη λειτουργία τους από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. τις καθημερινέ­ς, από τις 9 π.μ. έως τις 6 μ.μ. τα Σάββατα, ενώ για τις 31 Δεκεμβρίου προτείνετα­ι να κλείσουν στις 5 μ.μ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece