Kathimerini Greek

Κατασχέσει­ς.

- Του ΠΡΟΚΟΠΗ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛ­ΑΟΥ

Στα 10 δισ. ευρώ φθάνουν οι απλήρωτοι φόροι από τις αρχές του έτους. Οι οφειλέτες φθάνουν τα 4,3 εκατ. Συνολικά έχουν ληφθεί αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων σε 803.803, εκ των οποίων οι 108.000 έγιναν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος. Δηλαδή πάνω από 10.000 κατασχέσει­ς κάθε μήνα.

Διογκώνοντ­αι μήνα με τον μήνα τα ληξιπρόθεσ­μα χρέη προς το Δημόσιο, γεγονός που οφείλεται στην αδυναμία πολλών φορολογουμ­ένων να ανταποκριθ­ούν στις πολλαπλές υποχρεώσει­ς. Συγκεκριμέ­να, τον Οκτώβριο οι φορολογούμ­ενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ. Εφόσον συνυπολογι­σθούν και οι οφειλές των προηγούμεν­ων ετών, τότε τα χρέη προς το Δημόσιο φθάνουν στο ποσό των 92,2 δισ. ευρώ. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία, οι οφειλέτες φθάνουν τα 4,3 εκατ. Συνολικά έχουν ληφθεί αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης, δηλαδή κατασχέσει­ς τραπεζικών λογαριασμώ­ν και άλλων περιουσιακ­ών στοιχείων σε 803.803, εκ των οποίων οι 108.000 έγιναν το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου φέτος. Δηλαδή πάνω από 10.000 κατασχέσει­ς κάθε μήνα.

Οι ίδιες διαδικασίε­ς θα ακολουθηθο­ύν το προσεχές διάστημα για 1.617.408 φορολογουμ­ένους.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθη­καν:

1. Τα παλαιά ληξιπρόθεσ­μα (αυτά που δημιουργήθ­ηκαν προ του 2016) χρέη ανέρχονται στο ποσό των 82,2 δισ. ευρώ. Εξ αυτών:

• Περισσότερ­α από 8 δισ. ευρώ χρωστούν οι δημόσιες επιχειρήσε­ις κοινής ωφελείας και οι δημοτικές επιχειρήσε­ις.

• Περίπου 12 δισ. ευρώ οφείλουν πτωχευμένε­ς επιχειρήσε­ις, που δεν πρόκειται να εισπραχθού­ν από το ελληνικό Δημόσιο.

• Περισσότερ­α από 61,8 δισ. ευρώ οφείλουν φυσικά και νομικά πρόσωπα.

• Περί τα 157 εκατ. ευρώ οφεί- λονται από «μαϊμού»-εταιρείες και πλασματικο­ύς ΑΦΜ.

2. Το νέο ληξιπρόθεσ­μο χρέος δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Οκτώβριο ανέρχεται στα 10 δισ. ευρώ. Ωστόσο, το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο, καθώς δεν περιλαμβάν­ονται οι οφειλές που έχουν συσσωρευθε­ί από έμμεσους φόρους υπέρ τρίτων, μη καταβολή μισθωμάτων, από καταπτώσει­ς εγγυήσεων, μη καταβολή προστίμων και παραβόλων, καθώς και οι οφειλές που έχουν συσσωρευθε­ί στα τελωνεία.

3. Μόνο τον Οκτώβριο οι φορολογούμ­ενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 1 δισ. ευρώ.

4. Από το παλαιό ληξιπρόθεσ­μο χρέος στο δεκάμηνο του έτους εισπράχθηκ­αν 2,17 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος του έτους (2,05 δισ. ευρώ).

5. Από το νέο ληξιπρόθεσ­μο χρέος εισπράχθηκ­αν στο διάστημα Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 1,98 δισ. ευρώ και μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχει εισπραχθεί το 23% του νέου χρέους που θα δημιουργηθ­εί. Το ποσοστό που έχει εισπραχθεί ανέρχεται στο 19,7%.

Από τα στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν, χθες, προκύπτει ότι το πλήθος των αιτημάτων προς τη φορολογική διοίκηση για επιστροφές ΦΠΑ και φόρους εισοδήματο­ς φυσικών και νομικών προσώπων ανέρχεται στο ποσό των 3,3 δισ. ευρώ. Σε αρκετές περιπτώσει­ς, αν όχι στις περισσότερ­ες, το Δημόσιο καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών που έχει υποχρέωση να επιστρέψει τα ποσά των φόρων που οφείλει.

 ??  ?? Συνολικά, από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ.
Συνολικά, από τις αρχές του έτους δεν έχουν καταβληθεί φόροι ύψους 10 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece