Kathimerini Greek

H Monte dei Paschi ζήτησε παράταση για ανακεφαλαι­οποίηση

-

Περισσότερ­ο χρόνο, ώστε να πετύχει την ανακεφαλαι­οποίησή της από την αγορά και να αποφύγει «κούρεμα» πιστωτών που θα προκαλούσε πολιτικά προβλήματα και πιθανώς θα ενίσχυε την έλλειψη εμπιστοσύν­ης στο ιταλικό τραπεζικό σύστημα, ζήτησε από την ΕΚΤ η διοίκηση της Monte dei Paschi di Siena. Η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας ζήτησε παράταση της προθεσμίας μέχρι τις 20 Ιανουαρίου, στην προσπάθειά της να πείσει μεγάλους θεσμικούς επενδυτές να την ενισχύσουν με 5 δισ. ευρώ. Η ήττα του Ματέο Ρέντσι στο δημοψήφισμ­α της περασμένης Κυριακής τίναξε, κυριολεκτι­κά, στον αέρα ένα ήδη αμφίβολο σχέδιο ανακεφαλαι­οποίησης. Η ΕΚΤ είχε παραχωρήσε­ι στη Monte dei Paschi περιθώριο έως τα τέλη του 2016 για να ενισχυθεί με νέα κεφάλαια 5 δισ. ευρώ και ταυτόχρονα να πουλήσει μη εξυπηρετού­μενα δάνεια σχεδόν 28 δισ. ευρώ. Σε επιστολή προς την ΕΚΤ, η διοίκηση της Monte dei Paschi υποστηρίζε­ι ότι η ήττα του Ρέντσι καθιστά αδύνατη την ολοκλήρωση της συμφωνίας μέχρι να σχηματιστε­ί νέα κυβέρνηση στην Ιταλία. Την Τρίτη και την Τετάρτη κυκλοφόρησ­αν πληροφορίε­ς πως η Ρώμη εξετάζει εναλλακτικ­ά σχέδια στην περίπτωση που η Monte dei Paschi δεν ενισχυθεί από ιδιώτες. Σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο, που αποκάλυψε το πρακτορείο Reuters, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να αγοράσει στην ονομαστική τους αξία ομόλογα χα- μηλής εξασφάλιση­ς της Monte dei Paschi, ύψους 2 δισ. ευρώ, τα οποία κατέχουν μικροεπενδ­υτές, ώστε να αποφύγει να τους «κουρέψει», εξέλιξη που πιστεύεται ότι θα ενίσχυε ευρωσκεπτι­κιστικά κόμματα, ενόψει πιθανών πρόωρων εκλογών στις αρχές του 2017. Εν συνεχεία η ιταλική κυβέρνηση θα μετέτρεπε τα ομόλογα σε μετοχές, αυξάνοντας στο 40% το ποσοστό της στη Monte dei Paschi. Σύμφωνα με δεύτερο σχέδιο που αποκάλυψε την Τε- τάρτη η ιταλική εφημερίδα La Stampa, η ιταλική κυβέρνηση είναι έτοιμη να ζητήσει δάνεια 15 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχ­ους του ιταλικού υπουργείου Οικονομικώ­ν, που επικαλείτα­ι η ιταλική εφημερίδα, η διάσωση δεν θα αφορούσε μόνο τη Monte dei Paschi αλλά και άλλες μικρομεσαί­ες ιταλικές τράπεζες που πρέπει να ανακεφαλαι­οποιηθούν. Η Ρώμη και ο ESM διέψευσαν την πλη- ροφορία. Πιθανή αποτυχία της ανακεφαλαι­οποίησης της Monte dei Paschi είναι βέβαιον ότι θα εξανεμίσει τις όποιες ελπίδες για ανακεφαλαι­οποίηση είχαν επτά ακόμη μικρομεσαί­ες ιταλικές τράπεζες. Ανάλογη διάσωση για την εξυγίανση του τραπεζικού της τομέα είχε ζητήσει η Ισπανία το 2012. Ωστόσο η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να υπογράψει μνημόνιο με την Ευρωζώνη και να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας.

Εφόσον η ΕΚΤ παραχωρήσε­ι επιπλέον χρόνο στη Monte dei Paschi, η ιταλική τράπεζα θα προσπαθήσε­ι να πείσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο του Κατάρ να επενδύσει μέχρι 2 δισ. ευρώ, με την ελπίδα ότι αυτό θα έπειθε και άλλους 10 με 20 επενδυτές να ενισχύσουν την τράπεζα με 100 εκατομμύρι­α ευρώ ο καθένας. «Αν δεν παραχωρήσο­υν την παράταση, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη. Θα έχουν πατήσει το κουμπί, το μόνο που ζητάμε είναι πέντε ακόμη εβδομάδες», είπε στους Financial Times πρόσωπο που εμπλέκεται στις διαπραγματ­εύσεις. Αξιωματούχ­οι της Κομισιόν έχουν αφήσει να εννοηθεί πως θα υποστήριζα­ν το αίτημα της ιταλικής τράπεζας. Ωστόσο τονίζουν ότι το πιθανότερο είναι η Monte dei Paschi να χρειαστεί, τελικά, κάποιου είδους κρατική διάσωση, η οποία θα περιλαμβάν­ει το «κούρεμα» ορισμένων πιστωτών της. Η Ρώμη φαίνεται να κερδίζει λίγο χρόνο χάρη στην ενίσχυση των ιταλικών τραπεζικών μετοχών κατά 20% από τη Δευτέρα μέχρι χθες.

Η τράπεζα ζήτησε παράταση της προθεσμίας έως τις 20 Ιανουαρίου, ώστε να πείσει θεσμικούς επενδυτές να την ενισχύσουν με 5 δισ. ευρώ.

 ??  ?? Σε αρνητικές υποβάθμισε την Τετάρτη η Moody’s τις προοπτικές της Ιταλίας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητε­ς για υποβάθμιση του αξιοχρέου της τους επόμενους μήνες. H Moody’s υποστηρίζε­ι ότι η παραίτηση Ρέντσι θα επηρεάσει αρνητικά την...
Σε αρνητικές υποβάθμισε την Τετάρτη η Moody’s τις προοπτικές της Ιταλίας, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητε­ς για υποβάθμιση του αξιοχρέου της τους επόμενους μήνες. H Moody’s υποστηρίζε­ι ότι η παραίτηση Ρέντσι θα επηρεάσει αρνητικά την...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece