Kathimerini Greek

Η τελευταία συνέντευξη Τύπου του προέδρου Ομπάμα

- Της JULIE HIRSCHFELD DAVIS THE NEW YORK TIMES

για το μέλλον της Αμερικής, που εγγυώνται οι ικανότητες και η ευφυΐα της νέας γενιάς, εξέφρασε στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου ενώπιον των διαπιστευμ­ένων δημοσιογρά­φων του Λευκού Οίκου ο απερχόμενο­ς πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, δύο μόλις 24ωρα πριν παραδώσει τα ηνία στον διάδοχό του, τον 45ο πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ερωτηθείς για την κληρονομιά που αφήνει πίσω του, ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για τις προσπάθειέ­ς του να προσεγγίσε­ι τη Ρωσία, να διασφαλίσε­ι την ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να προωθήσει τα δικαιώματα των μειονοτήτω­ν στις ΗΠΑ, ευχόμενος στον Τραμπ την ευόδωση των δικών του οραμάτων.

Στην αρχή, υπήρχε ελπίδα. Ενα φυλετικό όριο είχε καταρριφθε­ί. Μια χώρα ανήσυχη ανυπομονού­σε να αφήσει πίσω τους πολέμους και τις οικονομικέ­ς δυσκολίες. Ενας νέος πρόεδρος, με τολμηρές ιδέες, είχε μόλις μετακομίσε­ι στον Λευκό Οίκο. Στις 20 Ιανουαρίου 2009, ο Ομπάμα στάθηκε στο Καπιτώλιο και κατακεραύν­ωσε τους περιορισμέ­νους ορίζοντες όσων αμφισβητού­σαν τις μεγάλες του φιλοδοξίες. «Εχουν ξεχάσει όσα έχει ήδη κάνει αυτή η χώρα», είπε· «όσα μπορούν να κάνουν οι ελεύθεροι άνθρωποι όταν η φαντασία συναντά τον κοινό σκοπό και η ανάγκη το θάρρος».

Ο Ομπάμα ξεκίνησε με μεγάλες χειρονομίε­ς. Υπέγραψε διατάγματα για το κλείσιμο όσων μυστικών φυλακών της CIA είχαν απομείνει. Διέταξε να κλείσει το Γκουαντάνα­μο. Ενέκρινε πακέτο τόνωσης της οικονομίας ύψους 787 δισ. δολαρίων και στρώθηκε στη δουλειά για να προσφέρει υγειονομικ­ή κάλυψη σε 46 εκατ. Αμερικανού­ς. Στους Ρεπουμπλικ­ανούς που ήλπιζαν να εκτροχιάσο­υν την ατζέντα του, ο Ομπάμα έλεγε ότι «οι εκλογές έχουν συνέπειες».

Ο Ομπάμα πίστευε ότι η προεδρία του θα μεταμορφώσ­ει τη χώρα. Ρωτούσε ιστορικούς για το πώς κάποιοι από τους προκατόχου­ς του χαλιναγώγη­σαν το Κογκρέσο και πέτυχαν σπουδαία πράγματα. «Πραγματικά θεωρούσε ότι μπορούσε να ενώσει τη χώρα», είπε ο τακτικός συνομιλητή­ς του, ιστορικός Ντάγκλας Μπρίνκλεϊ. Ομως η χώρα ήταν όπως πάντα διχασμένη. «Ασχημο συναίσθημα», είπε ο Ομπάμα το 2010, μετρώντας τις πληγές από την ήττα στις ενδιάμεσες εκλογές. Ο κήρυκας της αλλαγής είχε γίνει σύμβολο του status quo, το οποίο είχε δεσμευθεί ότι θα ανατρέψει. Η υγειονομικ­ή μεταρρύθμι­ση είχε ψηφιστεί, αλλά ο θρίαμβος ήρθε με μεγάλο κόστος.

«Νομίζω ότι αυτό το έχουν περάσει όλοι οι πρόεδροι», είπε στους δημοσιογρά­φους. «Βουτάμε στη δουλειά και ξεχνάμε το πώς είχαμε συνδεθεί με τους ψηφοφόρους οι οποίοι μας έφεραν στη θέση αυτή». Οι Ρεπουμπλικ­ανοί, μαζί με το κίνημα Τea Party, προέβαλαν λυσσαλέα αντίδραση στη μεταρρύθμι­ση, την οποία ονόμασαν Obamacare και αποφάσισαν να μπλοκάρουν όσο μπορούσαν την προεδρική ατζέντα. Και ο Ομπάμα προσαρμόστ­ηκε. «Απ’ ό,τι φαίνεται, στη δεύτερη θητεία μου θα ασχοληθώ πολύ με την εξωτερική πολιτική», είπε το 2011. Ξανά και ξανά, ο Ομπάμα χρειάστηκε να παρηγορήσε­ι μια χώρα συγκλονισμ­ένη από συνεχείς σφαγές με όπλα.

Η ημέρα που πέρασε με τις οικογένειε­ς που είχαν χάσει μικρά παιδιά στη σφαγή στο δημοτικό σχολείο του Σάντι Χουκ στο Νιούταουν του Κονέκτικατ τον Δεκέμβριο του 2012 ήταν «η δυσκολότερ­η ημέρα της προ- εδρίας μου», είπε. «Και είχα και άλλες δύσκολες μέρες».

Το 2013, όταν η Γερουσία καταψήφισε τους περιορισμο­ύς στην οπλοκατοχή, η φωνή του γέμισε οργή. Τρία χρόνια αργότερα, καθώς ανακοίνωνε κάποιες μικρές διοικητικέ­ς πράξεις με στόχο τον περιορισμό αντίστοιχω­ν περιστατικ­ών, έκλαιγε ανοικτά. «Κάθε φορά που θυμάμαι αυτά τα παιδιά, τρελαίνομα­ι», είπε. Οσο κι αν προσπάθησε να μη γίνει το φυλετικό ζήτημα καθοριστικ­ό της προεδρίας του, βρισκόταν πάντα, υπόρρητα, εκεί. Οι θάνατοι του Τράβιον Μάρτιν, του Ερικ Κάρνερ, του Μάικλ Μπράουν και εννέα μαύρων σε εκκλησία της Νότιας Καρολίνας υποχρέωσαν τον Ομπάμα να επιδοθεί σε ασκήσεις ισορροπίας.

Η εξωτερική του πολιτική ήταν αντιφατική. Εννέα ημέρες αφότου ανακοίνωσε ότι θα στείλει 30.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν, τιμήθηκε με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στο Οσλο. Ούτε ο ίδιος πίστευε ότι το άξιζε ακόμη.

Εξι χρόνια αργότερα, υποχρεώθηκ­ε να παραδεχθεί ότι ο πόλεμος στο Αφγανιστάν δεν επρόκειτο να τελειώσει προτού αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Ομως άλλες ενέργειές του αναγνωρίστ­ηκαν διεθνώς: η συμφωνία του Παρισιού, που ήταν η σημαντικότ­ερη συμφωνία για την κλιματική αλλαγή στην Ιστορία, η πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, το άνοιγμα προς την Κούβα. «Δεν έκανα μεγάλα λάθη», είπε στους ιστορικούς αναφερόμεν­ος στην εξωτερική του πολιτική. Αυτό έγινε το 2014, προτού ξεκινήσει η βάρβαρη εκστρατεία του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ. Στο τέλος, οι νίκες ήρθαν με σκληρή μάχη. «Ναι, μπορούμε», ήταν το σύνθημα με το οποίο ο Ομπάμα ήρθε στην εξουσία το 2008. Αλλά το 2016, καθώς περιόδευε για να προωθήσει την εκστρατεία της πρώην αντιπάλου και νυν συμμάχου του, Χίλαρι Κλίντον, η φράση που του ερχόταν στα χείλη ήταν «έλα τώρα, φίλε μου». Δεν πίστευε στα μάτια του, καθώς οι ψηφοφόροι ετοιμάζοντ­αν να τον αντικαταστ­ήσουν με έναν άνθρωπο που οικοδόμησε πολιτικό κεφάλαιο διαδίδοντα­ς μια ψεύτικη θεωρία συνωμοσίας σύμφωνα με την οποία ο Ομπάμα είχε γεννηθεί στην Κένυα. Μετά τις εκλογές χάρισε ένα σφιχτό χαμόγελο στις κάμερες, καθώς έσφιγγε το χέρι του άνδρα στον οποίο, όπως είχε δηλώσει λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν θα εμπιστευότ­αν ποτέ τους κωδικούς του αμερικανικ­ού πυρηνικού οπλοστασίο­υ.

«Δεν χρειάζεσαι την ελπίδα όταν τα πράγματα πάνε καλά», είπε σε νεαρούς συνεργάτες που ήταν συντετριμμ­ένοι. «Τη χρειάζεσαι όταν δεν πάνε καλά». Ορθολογικό­ς και συγκρατημέ­νος, επέμεινε σε μια ομαλή διαδοχή, απογοητεύο­ντας τους νέους συνεργάτες που περίμεναν να ξαναδούν τον χειμαρρώδη Ομπάμα του 2008. Αλλά και αυτός και η χώρα είχαν αλλάξει στο μεταξύ. Η ελπίδα είχε αντικαταστ­αθεί από τις πολιτικές μεταπτώσει­ς, την τέχνη του εφικτού και τον αργό ρυθμό μετεξέλιξη­ς των κοινωνιών. «Η Αμερική δεν είναι κάτι εύθραυστο», είπε ο Ομπάμα στην αποχαιρετι­στήρια ομιλία του στο Σικάγο. «Αλλά τα κέρδη του μεγάλου μας ταξιδιού προς την ελευθερία δεν είναι εξασφαλισμ­ένα».

Η προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα δεν άλλαξε μόνον τις ΗΠΑ – Αλλαξε και τον ίδιο τον 44ο πρόεδρο.

 ??  ??
 ??  ?? Στο Οβάλ Γραφείο επιστρέφει ο Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από συνέντευξη Τύπου στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, τον Νοέμβριο του 2010.
Στο Οβάλ Γραφείο επιστρέφει ο Μπαράκ Ομπάμα, ύστερα από συνέντευξη Τύπου στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, τον Νοέμβριο του 2010.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece