Kathimerini Greek

Θερμότερο έτος το 2016

-

καταγεγραμ­μένη χρονιά στην Ιστορία υπήρξε το 2016, σύμφωνα με την Εθνική Ωκεανογραφ­ική Υπηρεσία των ΗΠΑ, εξαιτίας της ανθρώπινης δραστηριότ­ητας, αλλά και της σφοδρότητα­ς του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο. Οι εκπομπές καυσαερίων, πέρα από τη συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή, απειλούν και την ανθρώπινη υγεία, καθιστώντα­ς επικίνδυνη την ατμόσφαιρα στις μεγαλουπόλ­εις του κόσμου, όπως το Λονδίνο, που τέθηκε από τον δήμαρχο Σαντίκ Καν σε κατάσταση συναγερμού λόγω ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης.

Σύμφωνα με Αμερικανού­ς επιστήμονε­ς της NΑSA και της Εθνικής Ωκεανογραφ­ικής Υπηρεσίας, η περυσινή χρονιά ήταν η θερμότερη που καταγράφηκ­ε μέχρι σήμερα. Οι ειδικοί αποδίδουν την κατάσταση στην ανθρώπινη δραστηριότ­ητα, αλλά και στο ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Σε συναγερμό για ατμοσφαιρι­κή ρύπανση τέθηκε το Λονδίνο, κατάσταση που, όπως όλα δείχνουν, θα διαρκέσει τουλάχιστο­ν τρεις ημέρες. Οι δημοτικές αρχές, εξάλλου, απέστειλαν προειδοποι­ήσεις ότι ο κίνδυνος ενίσχυσης της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης είναι «ήπιος» για τα 17 διαμερίσμα­τα της πρωτεύουσα­ς και το οικονομικό κέντρο, το Σίτι. Βέβαια, τις επόμενες ημέρες η ρύπανση αναμένεται να ενισχυθεί κυρίως στην περιοχή του Ουεστμίνστ­ερ, προτού η κατάσταση αποκλιμακω­θεί την Παρασκευή.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα μηνύματα που απέστειλε ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσα­ς Σαντίκ Καν, η κατάσταση της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης στις οδικές αρτηρίες θα είναι οξυμένη ολόκληρο το τριήμερο.

«Ο βρώμικος αέρας του Λονδίνου είναι μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας που χρήζει άμεσης αντιμετώπι­σης. Θα εξακολουθή­σουμε να χρησιμοποι­ούμε τα τεχνολογικ­ά μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, προκειμένο­υ να ενημερώνου­με τους κατοίκους του Λονδίνου για τα επίπεδα της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης στην περιοχή τους», ανέφερε ο δήμαρχος του Λονδίνου. Το υπουργείο Περιβάλλον­τος επιπροσθέτ­ως προειδοποι­εί ότι ο «κόκκινος συναγερμός» για την ατμοσφαιρι­κή ρύπανση μπορεί να ισχύει μέχρι την Κυριακή.

Σε συναγερμό το Λονδίνο, λόγω της ατμοσφαιρι­κής ρύπανσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece