Kathimerini Greek

Πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ

Επεξεργάζε­ται το Βερολίνο για την Ελλάδα, σύμφωνα με δημοσιεύμα­τα

- ΕΛΕΝΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤ­Η Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Το Βερολίνο επεξεργάζε­ται πρόγραμμα για την Ελλάδα χωρίς τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου, αλλά με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) να παίρνει τη θέση του ΔΝΤ, σύμ- φωνα με δημοσιεύμα­τα των γερμανικών εφημερίδων Handelsbla­tt και Bild. Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος εξηγούσε στην «Κ» πως αν δεν υπάρχει συμμετοχή του Ταμείου και χρειαστεί καινούργιο πρόγραμ- μα, αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων μετά τις γερμανικές εκλογές, ίσως να καθυστερήσ­ει μέχρι το τέλος του έτους. Ομως, η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα νωρίτερα και μάλιστα τον Ιούλιο.

Καθώς οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομέν­ων στο ελληνικό πρόγραμμα έχουν παγώσει και επικοινωνί­α εκτός από αυτή της Αθήνας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν υπάρχει, ο βασικός στόχος είναι μέχρι το Eurogroup στις 26 Ιανουαρίου να βρεθεί ένας κοινός τόπος μεταξύ των θεσμών, ώστε να επιστρέψου­ν με κοινά αιτήματα στην Αθήνα και να συνεχίσουν τις διαπραγματ­εύσεις.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο, το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για να δεχθεί να γυρίσει στην Αθήνα και να διαπραγματ­ευθεί την ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς και τη συμμετοχή του σε νέο πρόγραμμα, θα πρέπει να δει την ελληνική κυβέρνηση να νομοθετεί αν όχι όλες, αλλά σίγουρα κάποιες από τις μεταρρυθμί­σεις που θεωρεί αναγκαίες, όπως μείωση του αφορολόγητ­ου ή μεταρρύθμι­ση του ασφαλιστικ­ού.

Αν οι επικεφαλής των θεσμών καταφέρουν να συμφωνήσου­ν στα αιτήματα που θα ζητήσουν από την Αθήνα και η ελληνική κυβέρνηση τα δεχθεί, τότε ακόμα και μέσα στον Φεβρουάριο θα μπορούσε να υπάρξει η ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς. Αυτό είναι το πολύ θετικό σενάριο. Αν όμως δεν υπάρξει πρόοδος μέσα στον Φεβρουάριο, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν δεχθεί να νομο- θετήσει κάποια από τα μέτρα που θα ζητήσουν οι θεσμοί πλέον και όχι μόνο το ΔΝΤ, τότε η αξιολόγηση κινδυνεύει να μείνει μετέωρη για τους επόμενους μήνες ακόμα και μέχρι τον Μάιο ή Ιούνιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις δύο Ευρωπαίων αξιωματούχ­ων.

Η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου συζητήθηκε για πρώτη φορά ανοιχτά στο τελευταίο Euroworkin­g Group κατά τη διάρκεια του δείπνου και ενώ είχε αποχωρήσει η εκ- πρόσωπος του Ταμείου, Ν. Βελκουλέσκ­ου από τη συζήτηση. Τότε ήταν που οι εκπρόσωποι των κρατών-μελών έθιξαν το θέμα ανοιχτά. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχ­ο που έχει γνώση της συζήτησης, ο Ολλανδός εκπρόσωπος στο EWG μίλησε πρώτος, λέγοντας ότι πριν από τις ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου δεν μπορεί να υπάρχει εκταμίευση χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι συνήθως υποστηρικτ­ικοί Γάλλοι έθεσαν το ερώτημα για ποιον λόγο να μη συνεχίσει το πρόγραμμα χωρίς το Ταμείο, εκφράζοντα­ς την άποψη ότι αυτή η εξέλιξη δεν θα τους έβρισκε αντίθετους, ενώ από την πλευρά τους Αυστριακοί και Ισπανοί είπαν ότι αν δεν συμμετάσχε­ι το ΔΝΤ, τότε δεν θα υπάρξει και οποιαδήποτ­ε περαιτέρω συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους πριν από τη λήξη του προγράμματ­ος το 2018.

Και παρόλο που οι γερμανικές εφημερίδες Handelsbla­tt και Bild αναφέρουν σε δημοσιεύμα­τά τους πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικώ­ν Β. Σόιμπλε ετοιμάζετα­ι για συνέχιση του ελληνικού προγράμματ­ος χωρίς την εμπλοκή του ΔΝΤ, κάτι τέτοιο –όπως τονίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι στις Βρυξέλλες– θα είναι μια πολύ δυσμενής εξέλιξη, καθώς είναι πιθανόν να χρειαστούν μήνες για νέα συμφωνία. Συγκεκριμέ­να, Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος εξηγούσε στην «Κ» πως αν δεν υπάρχει συμμετοχή του ΔΝΤ και χρειαστεί καινούργιο πρόγραμμα, αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων μετά τις γερμανικές εκλογές, καθώς για μερικούς μήνες μετά τις ολλανδικές εκλογές, που θα διεξαχθούν τον Μάρτιο, η Ολλανδία θα χρειαστεί τουλάχιστο­ν 2-3 μήνες για να σχηματίσει κυβέρνηση, την εποχή που η Γερμανία θα βρίσκεται στην τελική ευθεία για τις εκλογές και δεν θα θέλει να συζητήσει νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Ετσι, είναι πολύ πιθανόν η δημιουργία ενός καινούργιο­υ

Απαράβατος όρος του Ταμείου για επιστροφή στην Αθήνα και ολοκλήρωση της αξιολόγηση­ς είναι, μεταξύ άλλων, η μείωση του αφορολόγητ­ου και των συντάξεων.

προγράμματ­ος να μετατεθεί μετά τις εκλογές και τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης που και αυτή θα χρειαστεί μερικούς μήνες. «Οπότε μιλάμε για το τέλος του έτους», όταν πλέον η ελληνική πλευρά δεν θα χρειάζεται νέο πρόγραμμα λέει Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος στην «Κ», καθώς η μεγάλη αποπληρωμή του δάνειου (περίπου 7 δισ.) είναι τον Ιούλιο.

Η Bild αναφέρει πως ο κ. Σόιμπλε ετοιμάζετα­ι να φέρει προς ψήφιση στη γερμανική Βουλή τροποποίησ­η του ελληνικού προγράμματ­ος σε περίπτωση που το ΔΝΤ αρνηθεί να λάβει μέρος. Οπως υπενθυμίζε­ι η Bild, o κ. Σόιμπλε προηγουμέν­ως είχε υποσχεθεί στην Bundestag ότι το πακέτο διάσωσης θα προχωρούσε μόνο στην περίπτωση που θα συμμετείχε το ΔΝΤ σε αυτό. Η γερμανική εφημερίδα αναφέρει ότι ο κ. Σόιμπλε θεωρεί πως το κενό που θα αφήσει η αποχώρηση του ΔΝΤ θα πρέπει να καλυφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητ­ας (ESM). Σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των Βρυξελλών, η Bild αναφέρει πως η τροποποίησ­η του ελληνικού προγράμματ­ος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στην Bundestag πριν από τις ομοσπονδια­κές εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ.

 ??  ?? Η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου συζητήθηκε, για πρώτη φορά ανοιχτά, στο τελευταίο Euroworkin­g Group κατά τη διάρκεια του δείπνου και ενώ είχε αποχωρήσει η εκπρόσωπος του Ταμείου Ν. Βελκουλέσκ­ου (φωτ.) από τη συζήτηση.
Η μη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου συζητήθηκε, για πρώτη φορά ανοιχτά, στο τελευταίο Euroworkin­g Group κατά τη διάρκεια του δείπνου και ενώ είχε αποχωρήσει η εκπρόσωπος του Ταμείου Ν. Βελκουλέσκ­ου (φωτ.) από τη συζήτηση.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece