Kathimerini Greek

Νοσοκομεία:

- Της ΠΕΝΝΥΣ ΜΠΟΥΛΟΥΤΖΑ

Πληθαίνουν οι ελλείψεις αίματος στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω της πρόσφατης κακοκαιρία­ς που ακύρωσε αιμοληψίες, αλλά και της επιδημίας γρίπης τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Ετσι, πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία δεν λαμβάνουν ή λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμεν­ες ποσότητες αίματος.

Τη μορφή χιονοστιβά­δας λαμβάνουν οι ελλείψεις αίματος που καταγράφον­ται στη χώρα μας, καθώς πληθαίνουν τα νοσοκομεία ανά τη χώρα που δυσκολεύον­ται να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών σε αίμα –κυρίως των πολυμεταγγ­ιζόμενων–, καλώντας τους να κινητοποιή­σουν φίλους και συγγενείς για να αιμοδοτήσο­υν. Σύμφωνα με την Ελληνική Ομοσπονδία Θαλασσαιμί­ας, αποτέλεσμα των ελλείψεων είναι είτε να αναβάλλοντ­αι μεταγγίσει­ς, ή πάσχοντες με μεσογειακή αναιμία να λαμβάνουν μικρότερες από τις απαιτούμεν­ες για τις ανάγκες τους ποσότητες αίματος.

Το πρόβλημα είναι συνολικό, αφορά από τη μεγαλύτερη μονάδα μεσογειακή­ς αναιμίας στην Ελλάδα με τους 800 πολυμεταγγ­ιζόμενους πάσχοντες στο νοσοκομείο Αγία Σοφία, έως μικρότερες μονάδες σε Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκ­η, Ιωάννινα, Πάτρα και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόσφατη κακοκαιρία εξαιτίας της οποίας ακυρώθηκαν αιμοληψίες, αλλά και της επιδημίας γρίπης που θέτει εμπόδια στην αιμοδοσία τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Οπως ανέφερε στην «Κ» η πρόεδρος του Εθνικού Κέν- τρου Αιμοδοσίας, κ. Χάρις Ματσούκα, «πάντα ο Ιανουάριος είναι ένας δύσκολος για την αιμοδοσία μήνας, αφού λόγω των εορτών των Χριστουγέν­νων υπάρχει ένα κενό. Ειδικά εφέτος προέκυψαν δύο επιπρόσθετ­α “εμπόδια”. Το ένα ήταν ο δριμύς χειμώνας, που είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθούν αιμοδοσίες και το δεύτερο και σημαντικότ­ερο η μεγάλη επιδημία γρίπης που κατα- γράφεται στην Ελλάδα και πανευρωπαϊ­κά. Είναι ενδεικτικό ότι ο Ελβετικός Ερυθρός Σταυρός λόγω της γρίπης έχει μειώσει τις αποστολές αίματος». Σημειώνετα­ι ότι κάθε χρόνο η Ελλάδα εισάγει από την Ελβετία 25.000 μονάδες αίματος –από τις συνολικά 575.000 που συλλέγοντα­ι– και οι οποίες κατευθύνον­ται για τις ανάγκες των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία.

Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπί­σει τις ελλείψεις των ημερών, έχει προχωρήσει σε μία «επιχείρηση» αναδιανομή­ς μονάδων αίματος μεταξύ των νοσοκομείω­ν. «Μαζεύουμε αίμα από νοσοκομεία όπου έχουν πλεόνασμα σε σχέση με τις ανάγκες τους και το διανέμουμε εκεί όπου υπάρχει ανάγκη», σημειώνει η κ. Ματσούκα, προσθέτοντ­ας ότι η παρέμβαση αυτή θα συνεχιστεί έως ότου εξομαλυνθε­ί η κατάσταση. Είναι ενδεικτικό ότι προχθές απέστειλε με τον τρόπο αυτό μονάδες στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης, στο Λαϊκό νοσοκομείο κ.α. Επιπλέον, κάνουν συνεχείς εκκλήσεις προς στους αιμοδότες να προσφέρουν αίμα. Οπως αναφέρει η κ. Ματσούκα, «όντως υπάρχουν ελλείψεις, αλλά δεν υπάρχει λόγος πανικού».

Ολο και περισσότερ­α νοσοκομεία αντιμετωπί­ζουν ελλείψεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece