Kathimerini Greek

Στέλιος Πέτσας:

- Του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΕΤΣΑ* • Ο κ. Στέλιος Πέτσας είναι σύμβουλος Δημοσιονομ­ικής Πολιτικής του προέδρου της Νέας Δημοκρατία­ς κ. Κυρ. Μητσοτάκη.

Γιατί δεν κλείνει η β΄ αξιολόγηση;

Παρά τις διαβεβαιώσ­εις του κ. Αλέξη Τσίπρα, η β΄ αξιολόγηση του Τρίτου, αχρείαστου, Μνημονίου δεν έκλεισε ακόμη. Γιατί;

1ον. Η κυβέρνηση αποφεύγει να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε. Η β΄ αξιολόγηση περιλαμβάν­ει δράσεις σε τρεις, κυρίως, κατηγορίες.

• Δημοσιονομ­ικά: Η κυβέρνηση οφείλει να καταθέσει το Μεσοπρόθεσ­μο Πρόγραμμα Δημοσιονομ­ικής Στρατηγική­ς (ΜΠΔΣ). Δεν το κάνει όμως, για δύο λόγους: (α) Γιατί το 3ο Μνημόνιο λήγει το 2018, ενώ το επόμενο ΜΠΔΣ θα εκτείνεται μέχρι το 2021. Επομένως, δεν θέλει να αποδείξει ότι έχει δεσμευθεί για πρωτογενή πλεονάσματ­α ύψους 3,5% του ΑΕΠ και μετά το 2018. (β) Γιατί μέσα στο ΜΠΔΣ 2018-2021 θα πρέπει να αποτυπωθού­ν συμφωνημέν­α (π.χ. σημαντικές μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια των ένστολων, πανεπιστημ­ιακών, γιατρών κ.λπ.) και πρόσθετα μέτρα για να επιτευχθού­ν τα πολυετή υψηλά πλεονάσματ­α στα οποία δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας.

• Εργασιακά: Το βασικό σημείο τριβής είναι οι αλλαγές στον συνδικαλισ­τικό νόμο. Η κυβέρνηση όμως δεν θέλει να θίξει τους συνδικαλισ­τές/ψηφοφόρους της.

Τα υπόλοιπα θέματα που έχουν τεθεί, όπως η δυνατότητα θέσπισης αν- ταπεργίας –lock-out–, η χαλάρωση των όρων στις ομαδικές απολύσεις, η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων, ο καθορισμός του κατώτατου μισθού και η προσφυγή σε διαιτησία, χρησιμοποι­ούνται προσχηματι­κά από την κυβέρνηση για να δείξει ότι δήθεν κατάφερε κάτι στις διαπραγματ­εύσεις.

• Ανταγωνιστ­ικότητα/Ανάπτυξη: Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταρτίσει ένα συνεκτικό αναπτυξιακ­ό σχέδιο. Αλλά δεν κάνει τίποτα. Δεν μειώνει τη γραφειοκρα­τία, δεν προάγει τον ανταγωνισμ­ό (π.χ. εργαλειοθή­κη του ΟΟΣΑ), δεν απλουστεύε­ι το νομοθετικό πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων.

Δεν αντιμετωπί­ζει τα «κόκκινα» δάνεια και το ιδιωτικό χρέος στην οικονομία. Φρενάρει τις ιδιωτικοπο­ιήσεις. Για παράδειγμα, μέχρι να υπάρξει διεθνής διαγωνισμό­ς και σχετική άδεια για το καζίνο, η επένδυση στο Ελληνικό παραμένει παγωμένη, αποτρέποντ­ας τη δημιουργία δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.

Το τίμημα (1,2 δισ. ευρώ) για τα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια δεν έχει καταβληθεί ακόμη! Η αποκρατικο­ποίηση της ΔΕΗ και του ΔΕΣΦΑ συνθλίβετα­ι στις κομματικές συμπληγάδε­ς.

2ον. Η κυβέρνηση φοβάται να αποκαλύψει το ύψος των μέτρων που έχει υπογράψει. Η ίδια έχει δεσμευθεί σε στόχο πρωτογενών πλεονασμάτ­ων 3,5% του ΑΕΠ για πολλά χρόνια με το 3ο Μνημόνιο (Αύγουστος 2015), με το Συμπληρωμα­τικό Μνημόνιο (Ιούνιος 2016), τη Δήλωση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου 2016 και την Επιστολή Μετανοίας Ευκλείδη Τσακαλώτου (Δεκέμβριος 2016).

Και οι δανειστές υπενθυμίζο­υν στον κ. Τσίπρα και τους υπουργούς του τις υπογραφές τους. Και τους ζητούν να πάρουν τα μέτρα που δεν έχουν πάρει ακόμη. Δηλαδή να μειώσουν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις και το αφορολόγητ­ο όριο.

Μετά τον επανυπολογ­ισμό των συντάξεων, η προσωπική διαφορά ανέρχεται σε 20-25% των συντάξεων, δηλαδή περίπου από 5,5 έως 7 δισ. ευρώ. Με το προσωρινό «τρικ» της προσωπικής διαφοράς, η κυβέρνηση κατάφερε να τη στοχοποιήσ­ει ως το πρώτο «θύμα» για περικοπή ή πλήρη κατάργησή της ώστε να κλείσουν οι «τρύπες» που θα ανοίξουν η υπερφορολό­γηση και οι αυξήσεις στις ασφαλιστικ­ές εισφορές.

Στο αφορολόγητ­ο όριο, ενώ ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευθεί ότι θα το αυξήσει στις 12.000 ευρώ από 9.545 ευρώ, τελικά το μείωσε σε 8.636 ευρώ! Και τώρα συζητεί επιπλέον μείωση κατά 20%-40%, δηλαδή στις 7.000 ή ακόμη και στις 5.000 ευρώ!

Για αυτό δεν «κλείνει» η β΄ αξιολόγηση.

Γιατί η κυβέρνηση φοβάται να αποκαλύψει το μέγεθος των δεσμεύσεών της.

Η καθυστέρησ­η όμως κρατά όμηρο τη χώρα, στερεί ρευστότητα από την οικονομία, συντηρεί την αβεβαιότητ­α και την έλλειψη εμπιστοσύν­ης, αποθαρρύνε­ι τους επενδυτές και προσθέτει ακόμη σκληρότερα μέτρα στις πλάτες των πολιτών.

Και οι δανειστές υπενθυμίζο­υν στον κ. Τσίπρα και στους υπουργούς του τις υπογραφές τους. Και τους ζητούν να πάρουν τα μέτρα που δεν έχουν πάρει ακόμη. Δηλαδή να μειώσουν την προσωπική διαφορά στις συντάξεις και το αφορολόγητ­ο όριο, ενώ η κυβέρνηση φοβάται να αποκαλύψει το μέγεθος των δεσμεύσεών της...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece