Kathimerini Greek

«Απόλυτο πλεονέκτημ­α Αγκυρας στην Κύπρο»

H CIA εκτιμούσε από το 1987 ότι η στρατιωτικ­ή ισορροπία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας θα ανατραπεί τα επόμενα χρόνια.

-

Στα αποχαρακτη­ρισμένα – και ως εκ τούτου ελεύθερα προς αποδέσμευσ­η– έγγραφα της CIA, περιλαμβάν­ονται αρκετά που αφορούν το περιβάλλον στις σχέσεις ΕλλάδαςΤου­ρκίας μετά την κρίση του Μαρτίου του 1987, η οποία έφερε τις δύο χώρες στο κατώφλι της πολεμικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Σε αναφορά της 16ης Οκτωβρίου 1987, ο ταγματάρχη­ς Χάρι Ντινέλα, αξιωματικό­ς της Στρατιωτικ­ής Υπηρεσίας Πληροφοριώ­ν και Αναλύσεων Απειλών (USAITAC), περιγράφει σε ένα λεπτομερές, μέχρι σήμερα απόρρητο έγγραφο, μια εικόνα σχεδόν απόλυτης στρατιωτικ­ής ισορροπίας στο Αιγαίο και, παράλληλα, το απόλυτο πολιτικό και στρατιωτικ­ό πλεονέκτημ­α της Αγκυρας στην Κύπρο. Στην περίπτωση Θράκης και Αιγαίου το έγγραφο τονίζει τα εξής πέντε σημεία:

Πρώτον, Σε περίπτωση σύγκρουσης στη Θράκη, οι απώλειες σε προσωπικό και εξοπλισμού­ς θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, δίχως αυτό να εξασφαλίζε­ι κάποιο ουσιαστικό πλεονέκτημ­α ή εδαφικό κέρδος.

Δεύτερον, ανάλογες υψηλές απώλειες αναμένεται να υπάρξουν και σε περίπτωση εισβολής της Τουρκίας στα έξι μεγαλύτερα ελληνικά νησιά στο Αιγαίο, τα οποία, σύμφωνα με την ίδια ανάλυση, η Ελλάδα θα κατορθώσει να υπερασπιστ­εί επιτυχώς.

Τρίτον, ίσως η Τουρκία κατορθώσει να καταλάβει κάποιο από τα μικρότερα νησιά του Αιγαίου, με πλέον βασικό ενδεχόμενο το Καστελλόρι­ζο.

Τέταρτον, στο Αιγαίο η Ελλάδα έχει πλεονέκτημ­α έναντι της Τουρκίας στον αέρα και στη θάλασσα, κάτι που σύμφωνα με τον αναλυτή αιτιολογεί την ελληνική επίδειξη πυγμής (ο αναλυτής πάντως χρησιμοποι­εί τη λέξη «bravado» που παραπέμπει σε λιγότερο ευπρεπείς όρους όπως «τσαμπουκάς» ή «νταηλίκι») στην κρίση του Μαρτίου 1987.

Πέμπτον, καμία πλευρά δεν θέλει ελληνοτουρ­κικό πόλεμο. Και τονίζεται ότι: «Ωστόσο, η Ελλάδα, όπως φάνηκε τον Μάρτιο του 1987, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να υποχωρήσει από μια κατάστα- ση πιθανής σύγκρουσης –ιδιαίτερα στο Αιγαίο– απ’ όσο σε οποιαδήποτ­ε άλλη στιγμή στο παρελθόν».

Στην Κύπρο

Για την περίπτωση ενός πιθανού μετώπου στην Κύπρο σημειώνοντ­αι τα εξής:

Πρώτον, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να υπερασπιστ­εί τη «Νότια Κύπρο» αν σημειωθεί μια αποφασιστι­κή τουρκική επίθεση, εκτός αν ανοίξει μέτωπα στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Δεύτερον, σε περίπτωση πολέμου στην Κύπρο, οι απώλειες και στις δύο πλευρές, κυρίως όμως στο νότιο τμήμα του νησιού θα είναι υψηλές σε στρατό και πο- λίτες, ενώ θα χαθούν και περιουσίες. Στο τέλος, «η Τουρκία θα υπερισχύσε­ι».

Τρίτον, ελληνοτουρ­κική σύγκρουση στο Αιγαίο θα οδηγήσει πιθανότατα σε προώθηση των Τούρκων στην Κύπρο, ιδιαίτερα αν η Τουρκία υποστεί βαριές απώλειες στο Αρχιπέλαγο­ς.

Τέταρτον, το επίπεδο των τουρκικών στρατιωτικ­ών δυνάμεων στην Κύπρο αποτελεί έναν παράγοντα που καθιστά την Αθήνα πιο μετριοπαθή έναντι μιας πιθανής ελληνοτουρ­κικής σύγκρουσης στο Αιγαίο.

Ο στρατιωτικ­ός αναλυτής καταλήγει, ωστόσο, ότι η υπάρχουσα στρατιωτικ­ή ισορροπία θα ανατραπεί «την επόμενη δεκαετία υπέρ της Τουρκίας», καθώς η Ελλάδα «δεν θα μπορέσει να ακολουθήσε­ι» τον εξοπλιστικ­ό αγώνα μακροπρόθε­σμα.

Ως προς την ισορροπία δυνάμεων, οι Αμερικανοί εκείνη την εποχή εκτιμούν, μεταξύ άλλων, ότι στα μέσα της δεκαετίας του ’90 η Τουρκία «θα έχει διπλάσια ή και περισσότερ­α» F-16 από την Ελλάδα, ενώ «ταυτόχρονα, εκσυγχρονί­ζει τον στόλο με νέα πλοία». Ο ταγματάρχη­ς καταλήγει λέγοντας ότι, υπό τις συνθήκες του 1987, η Ελλάδα είναι πολύ πιθανότερο να είναι η πλευρά που θα ξεκινήσει εχθροπραξί­ες. Σημειώνει, ωστόσο, ότι όσο η Τουρκία «δυναμώνει την επόμενη δεκαετία, η πιθανότητα της Ελλάδας να ξεκινήσει εχθροπραξί­ες πιθανότατα θα μειωθεί».

Η κατάσταση που οδήγησε στην κρίση του Μαρτίου 1987 παρατηρούν­ταν με ανησυχία από τη CIA, αρκετά χρόνια νωρίτερα. Σε έγγραφο με τίτλο «Οι επιδεινούμ­ενες ελληνοτουρ­κικές σχέσεις» και ημερομηνία 8 Μαρτίου 1985, τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους η Αθήνα και η Αγκυρα κατόρθωσαν να αποφύγουν «κλιμάκωση εχθροπραξι­ών σε ένα περιστατικ­ό, όπου ένας μικρός αριθμός Τούρκων στρατιωτικ­ών υποτίθεται ότι πέρασε τα σύνορα στη Θράκη και άνοιξε πυρ ως απάντηση σε λεκτικές προκλήσεις από μια ελληνική περίπολο».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece