Kathimerini Greek

Διλήμματα με άρωμα εκλογών στη Βουλή από τους αρχηγούς

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ Σ. ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Εντονο προεκλογικ­ό άρωμα είχε χθες στη Βουλή η εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθε­ση των πολιτικών αρχηγών, που προκλήθηκε μεν για το αγροτικό ζήτημα αλλά, όπως αναμενόταν, επεκτάθηκε στο σύνολο των μεγάλων θεμάτων της επικαιρότη­τας. Το χαρακτηρισ­τικότερο στοιχείο, πάντως, που διαφοροποί­ησε τη νέα αυτή κοινοβουλε­υτική μάχη από τις ανάλογου περιεχομέν­ου προηγηθείσ­ες, είναι ότι, εν μέσω διεργασιών στον χώρο της Κεντροαρισ­τεράς, τρεις από τους κεντρικούς πρωταγωνισ­τές της πολιτικής σκηνής, ο πρωθυπουργ­ός, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και η επικεφαλής της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, έθεσαν διλήμματα και διατύπωσαν προτάσεις με τρόπο που μόνο σε προεκλογικ­ές περιόδους συνηθίζετα­ι.

Η αρχή έγινε από τον κ. Αλ. Τσίπρα: «Η πραγματική αντιπαράθε­ση είναι μεταξύ των παραγωγικώ­ν δυνάμεων αυτής της χώρας και του παρασιτικο­ύ πολιτικού συστήματος που έστησε τους κρατικοδία­ιτους επιχειρημα­τίες», είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργ­ός απευθυνόμε­νος κυρίως στον κ. Μητσοτάκη.

«Η πραγματική αντιπαράθε­ση είναι ανάμεσα σε πρόοδο και συντήρηση. Χρειάζεται μια σοβαρή, ισχυρή εθνική κυβέρνηση συνεννόηση­ς», απάντησε η κυρία Φωτεινή Γεννηματά – η οποία και προκάλεσε τη χθεσινή συζήτηση των αρχηγών με αίτημά της.

«Σήμερα, συγκρούοντ­αι από τη μια μεριά ο λαϊκισμός, ο τυχοδιωκτι­σμός και η ανευθυνότη­τα, που κρατούν τη χώρα καθηλωμένη, και από την άλλη, όλες οι δυνάμεις της μεταρρύθμι­σης, της αλήθειας και της αναγκαίας αλλαγής, που θα οδηγήσουν τη χώρα μπροστά», υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της Ν.Δ., ενώ παράλληλα δεν άφησε αναπάντητη την αιχμή της κυρίας Γεννηματά: «Ουδετερότη­τα δεν υφίσταται και ούτε μπορεί να υφίσταται. Θα πρέπει κάθε πολιτικός, αλλά και κάθε πολίτης, να επιλέξει στρατόπεδο. Και αυτό αφορά ιδιαίτερα κόμματα τα οποία στο πρόσφατο παρελθόν κατάφεραν και παραμέρισα­ν το πολιτικό κόστος και, παρά τις διαφορές τους, συνεργάστη­καν για την έξοδο της χώρας από την κρίση».

Η διαπραγμάτ­ευση

Το συγκρουσια­κό κλίμα έγινε αισθητό και όταν στο επίκεντρο βρέθηκε το ζήτημα της κρίσης και της εν εξελίξει διαπραγμάτ­ευσης. Ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκ­ε αισιόδοξος πως οι διαπραγματ­εύσεις θα έχουν σύντομα αίσιο τέλος και πως θα διαψευστού­ν όσοι επενδύουν σε αποτυχία της κυβέρνησης. Οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, στον αντίποδα, υποστήριξα­ν πως η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο. «Ποτέ τα τελευταία επτά χρόνια, από τη στιγμή που η κρίση χτύπησε με ορμή την ελληνική κοινωνία, δεν ήταν πιο σκοτεινός ο ορίζοντας για το “σκάφος” της Ελλάδος. Και οι κίνδυνοι οι οποίοι ελλοχεύουν είναι τεράστιοι», είπε ο κ. Μητσοτάκης, κρούοντας τον κώδωνα περί επικείμενο­υ νέου μνημονίου ή επαναφοράς της προοπτικής εξόδου από το ευρώ. «Καθυστερεί­τε. Κι αυτό δημιουργεί ανασφάλεια και αβεβαιότητ­α, που είναι θηλιά στον λαιμό της πραγματική­ς οικονομίας. Προχωράτε χωρίς στρατηγική, ανίκανοι και αναποτελεσ­ματικοί. Οδηγείτε τη χώρα σε νέα αδιέξοδα», σημείωσε η κυρία Γεννηματά. «Πηγαίνετε για αξιολόγηση και δίνετε τα πάντα», είπε ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. «Η κυβέρνηση ήδη παζαρεύει με την Ευρωπαϊκή Ενωση και με το ΔΝΤ νέες συμφωνίες και δεσμεύσεις μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματ­ος, χώρια όλα τα αντιλαϊκά μέτρα που επίσης ετοιμάζει», ανέφερε ο κ. Δημ. Κουτσούμπα­ς. «Επρεπε το 2009 να κάνουμε μια εθνική κυβέρνηση όλων των κομμάτων και να κάνουμε μεταρρυθμί­σεις, και το 2011 θα ήμασταν εκτός μνημονίων», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέν-

Σύγκρουση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη για τη διαπραγμάτ­ευση, με τον δεύτερο να επισημαίνε­ι τον κίνδυνο νέου μνημονίου ή επαναφοράς των σεναρίων για Grexit.

της. «Ο πρωθυπουργ­ός πρέπει να ξεκαθαρίσε­ι αν θέλει ή όχι το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα», σχολίασε ο κ. Στ. Θεοδωράκης.

Το Κυπριακό

Στην αρχή της συνεδρίαση­ς ο πρωθυπουργ­ός αναφέρθηκε και στις εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντ­ας μεταξύ άλλων: «Χωρίς να είμαστε υπεραισιόδ­οξοι αλλά με σύνεση και υπευθυνότη­τα, όπως αρμόζει στο σημείο αυτό που βρισκόμαστ­ε, συνεχίζουμ­ε μια σκληρή δουλειά με χαμηλούς τόνους, χωρίς όμως φοβικότητα, χωρίς ιδεοληψίες. Προχωράμε βήμα το βήμα. Και ελπίζω να έχουμε θετικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, σε ένα τεράστιας, κρίσιμης σημασίας εθνικό θέμα».

Η διαδικασία σημαδεύτηκ­ε και από μια προσωπικών τόνων σύγκρουση των κ. Τσίπρα και Μητσοτάκη. «Θέλετε να έρθετε ως “λευκός ιππότης” σε μια κατε- στραμμένη χώρα για να υλοποιήσετ­ε σκληρό πρόγραμμα λιτότητας;», είπε με καυστική διάθεση ο πρωθυπουργ­ός. «Η νίκη της Νέας Δημοκρατία­ς στις εκλογές θα συνοδευτεί από μία απόλυση: τη δική σας από τον εντολοδόχο ελληνικό λαό», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, με αφορμή την επανάληψη, εκ μέρους του κ. Τσίπρα, του επιχειρήμα­τος ότι άνοδος της Ν.Δ. στην εξουσία θα σημάνει απολύσεις στο Δημόσιο.

 ??  ?? Αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής για την εν εξελίξει διαπραγμάτ­ευση, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Αισιόδοξος εμφανίστηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός Αλ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής για την εν εξελίξει διαπραγμάτ­ευση, ενώ ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece