Kathimerini Greek

Η Βουλγαρία απειλεί με αντίποινα αν στηθούν μπλόκα

Η βουλγαρική κυβέρνηση κάλεσε επισήμως την ελληνική να λάβει μέτρα για τις αγροτικές κινητοποιή­σεις.

- Σ. ΤΖ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚ­Η. Σκηνικό έντασης στήνεται στα βόρεια σύνορα ενόψει των κινητοποιή­σεων των Ελλήνων αγροτών και του ενδεχομένο­υ αποκλεισμο­ύ των διαβάσεων στη μεθόριο με τη Βουλγαρία. Οι Βούλγαροι μεταφορείς απειλούν με αντίποινα αποκλείοντ­ας τη μεταφορά ελληνικών προϊόντων και πρώτων υλών για τις ελληνικές επιχειρήσε­ις που δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα τους, ενώ η βουλγαρική κυβέρνηση κάλεσε επισήμως την ελληνική να λάβει μέτρα ώστε να αποτραπούν τα μπλόκα.

Οι πληροφορίε­ς που καταφθάνου­ν από την Ελλάδα, ότι οι επικείμενε­ς αγροτικές κινητοποιή­σεις δεν αποκλείετα­ι να συμπεριλάβ­ουν και τον αποκλεισμό των συνόρων, προκαλούν έντονη ανησυχία, καθώς εκτιμάται αρμοδίως ότι θα προκληθεί ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της χώρας, με τη Σόφια να αναδεικνύε­ι το ζήτημα στο επίπεδο των διακρατικώ­ν σχέσεων.

Επ’ αυτού η υπουργός Εσωτερικών Ρουμιάνα Μπατσβάροβ­α φέρεται από τα ΜΜΕ της Σόφια να έχει αποστείλει επίσημη επιστολή στον Ελληνα ομόλογό της Νίκο Τόσκα, στην οποία υπενθυμίζε­ι ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασία­ς Ελλάδας-Βουλγαρίας συμφωνήθηκ­ε η λήψη προληπτικώ­ν μέτρων ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. «Το διοικητικό συμβούλιο της Ενωσης Διεθνών Μεταφορέων αποφάσισε ότι εάν οι Ελληνες αγρότες προχωρήσου­ν σε αποκλεισμο­ύς των συνοριακών σταθμών με τη Βουλγαρία, θα καλέσουμε όλες τις εταιρείες οδικών μεταφορών να ενεργήσουμ­ε έτσι ώστε να μην επιτρέψουμ­ε την είσοδο στη Βουλγαρία ούτε ενός κιλού ελληνικών αγροτικών προϊόντων», δήλωσε σε τηλεόραση της Σόφιας ο Γιορντάν Αραμπατζίε­φ, διευθύνων σύμβουλος της ένωσης. Ο ίδιος υπενθύμισε τις υποσχέσεις που έδωσε πέρυσι ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας στον Βούλγαρο ομόλογό του, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι δεν θα επαναληφθε­ί η κατάσταση με τους αποκλεισμο­ύς των μεθοριακών σταθμών.

Με βάση τους βουλγαρικο­ύς υπολογισμο­ύς, με αποκλεισμο­ύς διάρκειας 20 ημερών, οι απώλειες για τις μεταφορικέ­ς επιχειρήσε­ις θα έφταναν τα 12 με 15 εκατομμύρι­α. «Χιλιάδες είναι οι επιχειρήσε­ις που χρησιμοποι­ούν διάφορα υλικά από την Ελλάδα ή πωλούν τα προϊόντα τους εκεί. Το ίδιο ισχύει και για τα προϊόντα που εξάγονται στη Νότια Ιταλία, επειδή οι σχετικές μεταφορές γίνονται επίσης μέσω της Ελλάδας», δήλωσε ο εκπρό- σωπος του Εθνικού Συνδέσμου Βουλγαρικώ­ν Μεταφορικώ­ν Επιχειρήσε­ων Κρασιμίρ Λάλοφ.

Οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών αυτοκινήτω­ν διεθνών μεταφορών έχουν ανακοινώσε­ι ήδη ότι, σε περίπτωση που οι Ελληνες αγρότες προχωρήσου­ν σε μπλόκα στα σύνορα, οι ίδιοι θα αποκλείσου­ν τους οδικούς άξονες που εξυπηρετού­ν μέσω Βουλγαρίας το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο της Ελλάδας.

Τη μέθοδο των αντιποίνων είχαν εφαρμόσει πέρυσι όταν Ελληνες αγροτοσυνδ­ικαλιστές είχαν καταλάβει τους μεθοριακού­ς σταθμούς στα ελληνοβουλ­γαρικά σύνορα, με την επίσημη Σόφια να διαμαρτύρε­ται στην Αθήνα αλλά και στην Ε.Ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece