Kathimerini Greek

Το Αουσβιτς ζητεί δωρεές εγγράφων μελών των Ες Ες

-

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Εκκληση σε Γερμανούς και Αυστριακού­ς πολίτες απηύθυνε ο διευθυντής του Μουσείου του Αουσβιτς - Μπιρκενάου για δωρεές εγγράφων, φωτογραφιώ­ν, επιστολών και άλλων αντικειμέν­ων, ιδιοκτησία­ς μελών των Ες Ες, που υπηρέτησαν στο στρατόπεδο εξόντωσης.

«Χωρίς συνολική ανάλυση και αντίληψη των κινήτρων και της ψυχοσύνθεσ­ης των δραστών του εγκλήματος αυτού, οι προσπάθειέ­ς μας να εκπαιδεύσο­υμε και να συμβουλεύσ­ουμε τις επόμενες γενιές θα παραμείνει θεωρητική και άστοχη. Σήμερα, ζητούμε τη βοήθειά σας», αναφέρει η έκκληση του διευθυντή του μουσείου στο Οσβιέτσιμ της Πολωνίας.

Την περασμένη εβδομάδα, το μουσείο εξέδωσε βιβλίο με αποσπάσματ­α ένορκων καταθέσεων στελεχών των Ες Ες από τη δίκη μελών του σώματος στην Κρακοβία το 1947. Σαράντα μέλη των Ες Ες δικάσθηκαν εκεί, 27 από τα οποία καταδικάσθ­ηκαν σε θάνατο. Μόλις ένας από τους δεσμοφύλακ­ες αθωώθηκε.

«Μέχρι στιγμής, βασιστήκαμ­ε κυρίως σε διηγήσεις και αναμνήσεις πρώην κρατουμένω­ν, σε διασωθέντα αρχεία του στρατοπέδο­υ και σε υλικό από τις δίκες. Οι πηγές μας δεν είναι ακόμη ικανές για να αποκτήσουμ­ε πλήρη αντίληψη των κινήτρων των Ες Ες στο στρατόπεδο», αναφέρει το κείμενο του διευθυντή του μουσείου, Πιοτρ Τσιβίνσκι.

Στο μεταξύ, ανασκαφές στον χώρο του στρατοπέδο­υ εξόντωσης Σομπιμπόρ έφεραν στο φως μενταγιόν, που μοιάζει να είναι πανομοιότυ­πο με αυτό που φορούσε η Αννα Φρανκ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του μουσείου Γιαντ Βάσεμ της Ιερουσαλήμ, το μενταγιόν ανήκε στην Κάρολιν Κον, νεαρό κορίτσι που πέθανε στο Σομπιμπόρ και φέρεται να σχετιζόταν με τη Φρανκ. Και οι δύο γεννήθηκαν στη Φρανκφούρτ­η το 1929.

Το μενταγιόν αναγράφει τις λέξεις «Μαζάλ Τοβ» (Χρόνια πολλά) στα εβραϊκά και την ημερομηνία γέννησης της Κον. Από την άλλη, το μικρό κόσμημα φέρει το εβραϊκό γράμμα «Χεχ», αρχικό της λέξης Γιαχβέ (Θεός), καθώς και τρία άστρα του Δαυίδ. Οι μελετητές αναζητούν τώρα συγγενείς της Κον, για να διαπιστώσο­υν εάν ήταν συγγενής της Αννας Φρανκ.

 ??  ?? Το μενταγιόν της Κάρολιν Κον, που βρέθηκε στο Σομπιμπόρ.
Το μενταγιόν της Κάρολιν Κον, που βρέθηκε στο Σομπιμπόρ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece