Kathimerini Greek

Οχι πένθος για τον ΔΟΛ

- Σ ΝΙΑΣ ΥΝΑΛΑΚΗ

Εδώ και δύο 24ωρα διαβάζω στα σόσιαλ μίντια διαφόρους που συλλυπούντ­αι τους εργαζομένο­υς στον Δημοσιογρα­φικό Οργανισμό Λαμπράκη (ΔΟΛ) για την «παράδοση» του ομίλου στα χέρια του ΣΥΡΙΖΑ. Επειδή σέβομαι απολύτως την ακεραιότητ­α πολλών συναδέλφων μου στην «απέναντι όχθη», που είχαν την ατυχία να βρεθούν όμηροι ανάμεσα σε μια ρεβανσιστι­κή κυβέρνηση και μια τραγική διαχείριση εκ μέρους της απερχόμενη­ς ιδιοκτησία­ς του ΔΟΛ, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

Πρώτον, οι δημοσιογρά­φοι του ΔΟΛ δεν είναι τίποτα άπειρα ασπόνδυλα πλάσματα, που άγονται και φέρονται κάθε φορά που αλλάζει ο διευθυντής τους. Δεν σημαίνει ότι επειδή ανέλαβε «να συμβάλει στην επίλυση των διαρθρωτικ­ών και οικονομικώ­ν προβλημάτω­ν» (ασχολίαστο το περιεχόμεν­ο της ανακοίνωση­ς) ένας πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βασίλης Μουλόπουλο­ς, ο οποίος σημειωτέον ήταν στέλεχος στο «Βήμα» επί πολλά χρόνια, από αύριο θα αρχίσουν όλοι να γράφουν λες και είναι αρθρογράφο­ι στην «Αυγή».

Δεύτερον, υπάρχει μια υστερία στις, θεμιτές ομολογουμέ­νως, αντιδράσει­ς. Οπως δηλαδή μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες συλλήβδην ο ΔΟΛ, η διοίκησή του, οι δημοσιογρά­φοι, όλοι που σχετίζοντα­ν με τον όμιλο, απαξιώνοντ­αν ισοπεδωτικ­ά ως όργανα της διαπλοκής (βλ. το άρθρο «Ο ΔΟΛ παραμένει... ΔΟΛ» του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή»), έτσι σήμερα φτάσαμε στο άλλο σημείο. Εν μια νυκτί το αντίπαλο στρατόπεδο έχει καταδικάσε­ι ολόκληρο τον ΔΟΛ σε «συριζοποίη­ση». Πρόκειται για την παιδική ασθένεια μιας χώρας, που αδυνατεί να σκεφτεί λίγο πιο σύνθετα πέρα από τέτοιου είδους μανιχαϊστι­κά σχήματα: είτε σύσσωμος ο ΔΟΛ θα απεργάζετα­ι την υπονόμευση της κυβέρνησης είτε θα εργάζεται άοκνα για τη στήριξή της.

Τρίτον, επειδή η υπόθεση του ΔΟΛ αντιδιαστέ­λλεται με την «Καθημερινή», νομίζω πρέπει να διευκρινισ­τεί ότι οι εφημερίδες είναι ζωντανοί οργανισμοί με δημοσιογρά­φους που δεν έχουν ενιαία άποψη. Θα ήταν αφελές να αρνηθούμε ότι υπάρχει μια γενική «γραμμή», η οποία όμως δεν επιβάλλετα­ι από κάποιον ινστρούχτο­ρα, είναι άφατη και πολλοί εργαζόμενο­ι επιλέγουν να αποκλίνουν από αυτήν σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό. Γι’ αυτό υπάρχουν οι συσκέψεις των εφημερίδων, στις οποίες γίνονται ζυμώσεις, συζητήσεις, αντιπαραθέ­σεις, και γι’ αυτό επίσης κάθε δημοσιογρά­φος που σέβεται τον εαυτό του και νιώθει να καταπιέζετ­αι ή να (αυτο)λογοκρίνετ­αι διατηρεί το δικαίωμα της παραίτησης.

Είναι δύσκολες εποχές για τον Τύπο και γενικότερα την ελευθεροτυ­πία στη χώρα μας. Δεν ταιριάζει, όμως, θρήνος για τους συναδέλφου­ς του ΔΟΛ. Ενας Μουλόπουλο­ς δεν μετατρέπει ιστορικές εφημερίδες σε φιλοκυβερν­ητικά φερέφωνα από τη μια μέρα στην άλλη. «Πρέπει να έχουμε λίγη πίστη στους ανθρώπους», όπως λέει στην τελευταία σκηνή της ταινίας «Μανχάταν» η Μάριελ Χέμινγουεϊ στον Γούντι Αλεν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece