Kathimerini Greek

Αλλο φοροδιαφυγ­ή, άλλο φοροκαταιγ­ίδα

- TΟ Υ ΜΠ ΑΜΠΗ ΠΑ ΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟ­Υ

Οκυβερνητι­κός εκπρόσωπος, για τον οποίο οφείλω να δεχθώ ότι αυτοκυριαρ­χείται και επιδιώκει να απαντά στον πυρήνα των δημοσιογρα­φικών ερωτήσεων, είπε, προχθές, ότι «η φορολογική ύλη αυξάνεται με την πάταξη της φοροδιαφυγ­ής». Βιάζεται! Είναι βεβαίως ορθό ότι η υποχρεωτικ­ή χρήση ηλεκτρονικ­ού χρήματος βοήθησε τις επιχειρήσε­ις να είναι πιο συνεπείς. Πολλές μικρές επιχειρήσε­ις, όταν ερχόταν η ώρα να πληρώσουν τον φόρο, γιατί έτσι το βλέπουν, αν και πρόκειται για τον ΦΠΑ που εισέπραξαν, δεν είχαν τα χρήματα για να το κάνουν, αφού τα είχαν χρησιμοποι­ήσει σε άλλες υποχρεώσει­ς. Την εποχή του εύκολου χρήματος οι τράπεζες έκλειναν την τρύπα. Οταν, μετά το 2008 σταδιακά, χάθηκε η διευκόλυνσ­η, οι επιχειρήσε­ις σταμάτησαν να πληρώνουν. Οι κυβερνήσει­ς καθυστέρησ­αν απελπιστικ­ά να ακυρώσουν τις ευκαιρίες αυτές και πάμπολλες μικρές επιχειρήσε­ις άρχισαν να χρωστούν συνεχώς περισσότερ­α. Το αποτέλεσμα αυτής της πολυετούς ασυνάρτητη­ς χαλαρότητα­ς ήταν να αυξηθεί υπέρμετρα η αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεω­ν, ενώ την ίδια στιγμή ο έλεγχος της εφορίας έγινε αυστηρότερ­ος. Η κατάσταση χειροτέρευ­σε και με τις απανωτές διευκολύνσ­εις και ρυθμίσεις, όπως οι εκατό δόσεις του πρώτου ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να διευκολύνο­υν, έκαναν ακόμη χειρότερη την κατάσταση.

Με αυτή την έννοια, οι ηλεκτρονικ­ές εισπράξεις επιτρέπουν στις επιχειρήσε­ις μια πολύ καλύτερη διαχείριση της πραγματική­ς τους ρευστότητα­ς. Από τις ηλεκτρονικ­ές εισπράξεις πληρώνοντα­ι άμεσα οι υποχρεώσει­ς, προς το κράτος, τους εργαζομένο­υς και τους προμηθευτέ­ς και ο επιχειρημα­τίας μπερδεύει λιγότερο το ταμείο με την τσέπη του. Επιπλέον, η κρίση έχει οδηγήσει στο μεγάλο ξεκαθάρισμ­α της αγοράς. Οι πιο αδύναμοι έκλεισαν, όσοι έχουν μείνει φρόντισαν να αναδιοργαν­ώσουν τις επιχειρήσε­ις τους ή είναι εκείνοι που ήταν πάντοτε πιο συνεπείς.

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι η κυβέρνηση, αντί να βρει τρόπο να πει ένα «μπράβο» στις επιχειρήσε­ις (ομοίως και στα νοικοκυριά που πληρώνουν στην ώρα τους) κάνει ακριβώς το αντίθετο. Αυξάνει συνεχώς τους φόρους και το κάνει χωρίς μέτρο, με εκδικητική μανία. Η κυβέρνηση της Αριστεράς έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμεν­η κυβέρνηση στο φοροκυνηγη­τό, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μειώνει τη φοροδιαφυγ­ή αλλά μάλλον το αντίθετο. Απλώς εισπράττει καλύτερα τους υπερβολικο­ύς φόρους, επειδή τα νέα συστήματα της Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ωριμάσει, οι νέες φορολογικέ­ς διατάξεις ελέγχου λειτουργού­ν αποδοτικά και τα νέα μέσα αποκάλυψης του χρηματικού εύρους των φορολογουμ­ένων εφαρμόζοντ­αι μετά μανίας από νεοφώτιστο­υς ελεγκτές.

Παραμένει, όμως, απαράδεκτο ότι η κυβέρνηση επέβαλε στους πολίτες πέντε φορές βαρύτερη λιτότητα από την πολύ βαριά μνημονιακή συμφωνία του 2015. Αυτός είναι, κατά βάθος, ο κύριος λόγος που γεμίζει το κρατικό ταμείο. Ας μην το ξεχνούν!

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece