Kathimerini Greek

Διπλή πίεση στα ομόλογα της Ιρλανδίας

- Tου MARCUS ASHWORTH / BLOOMBERG

Σεπερίπτωσ­η που δεν το γνωρίζατε, η Ιρλανδία θα βρεθεί πλέον στο επίκεντρο του ενδιαφέρον­τος. Τα ομόλογα της Ιρλανδίας φαίνεται ότι ακολούθησα­ν τις χαμηλές αποδόσεις των αντίστοιχω­ν γερμανικών και γαλλικών ομολόγων μετά την ψήφο των Βρετανών να αποχωρήσου­ν από την Ε.Ε. Πρόκειται για ένα αξιοθαύμασ­το αποτέλεσμα μιας χώρας η οποία αποτέλεσε έναν από τους πιο σοβαρούς ασθενείς της Ευρώπης στις αρχές αυτής της δεκαετίας.

Το θετικό όμως αυτό βήμα ενδέχεται να μη διαρκέσει πολύ. Ενα σκληρό Brexit μπορεί να στοιχίσει στην οικονομία της Ιρλανδίας, κυρίως εάν τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο, που αποτελεί και βασικό εμπορικό εταίρο της χώρας, μειώσει το δικό της εταιρικό φόρο και προσελκύσε­ι εταιρείες που επωφελούντ­αι από τη χαμηλή φορολογία της Ιρλανδίας. Οι έντονες μέρες που προκάλεσε η οικονομική κρίση της Ιρλανδίας έχουν εξαφανιστε­ί, καθώς το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ κάνει θαύματα.

Η Ιρλανδία διαθέτει έναν θελκτικό φορολογικό συντελεστή 12,5%. Αυτός ο συντελεστή­ς απέφερε φορολογικά έσοδα από επιχειρήσε­ις 7,4 δισ. ευρώ το 2016, τα οποία μάλιστα προέρχοντα­ι από άμεσες ξένες επενδύσεις, όπως εκτιμά ο Αλαν Μακ Κουάιντ, επικεφαλής οικονομολό­γος στην εταιρεία Merrion Capital Group με έδρα το Δουβλίνο. Αυτό το ποσό αντιπροσωπ­εύει το 15% της συνολικής επιστροφής φόρων και ισούται με το 2,7% του ΑΕΠ της χώρας. Δεν είναι όμως βέβαιο εάν η Ιρλανδία θα είναι ικανή να διατηρήσει το επίπεδο των εσόδων της.

Η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθε­ί εάν ο Τραμπ ακολουθήσε­ι τις προεκλογικ­ές του δεσμεύσεις και προχωρήσει στη μείωση του εταιρικού φόρου στο 15%. Αντίστοιχα, το σχέδιό του για την παραχώρηση φορολογική­ς αμνηστίας για τα κέρδη των πολυεθνικώ­ν εταιρειών μπορεί να υπονομεύσε­ι το φορολογικό εταιρικό μοντέλο της Ιρλανδίας. Επιπλέον το συγκεκριμέ­νο μοντέλο βρίσκεται ήδη σε κίνδυνο, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγορεί την Ιρλανδία για φοροαποφυγ­ή.

Η Ιρλανδία λοιπόν έχει τόσες ανάγκες χρηματοδότ­ησης, ώστε μάλλον θα εκδώσει το 2017 ομόλογα αξίας 12-13 δισ. ευρώ, φθά- νοντας στο ανώτατο όριο των προβλέψεών της, με μια έκδοση χρέους κατά 50% υψηλότερη από το 2016. Εξάλλου έχει ήδη εκδώσει 20ετές ομόλογο αξίας 4 δισ. ευρώ. Το πρόβλημα ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση εκμεταλλεύ­θηκε το γεγονός ότι η δημοπρασία υπερκαλύφθ­ηκε, με την προσφορά να φθάνει τα 11 δισ. ευρώ και τελικά η χώρα να δανειστεί 4 δισ. ευρώ. Οι επενδυτές όμως δεν πρόκειται να ξεχάσουν ότι με την κίνηση αυτή η ιρλανδική κυβέρνηση συμπίεσε την απόδοση της συγκεκριμέ­νης έκδοσης. Αυτό όμως δεν είναι το μόνο τεχνικό πρόβλημα του ιρλανδικού χρέους.

Η ΕΚΤ με τις ζωτικής σημασίας αγορές ιρλανδικών ομολόγων που πραγματοπο­ιεί ήδη από την εποχή της τραπεζικής κρίσης, κοντεύει να φτάσει το ανώτατο όριο ομολόγων που μπορεί να αγοράσει με βάση το πλαφόν που ισχύει για κάθε χώρα. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ, που διετέλεσε σημαντικό ρόλο στην πτώση των αποδόσεων των ομολόγων των ευρωπαϊκών κρατών τα τελευταία χρόνια, μπορεί να διακόψει την αγορά ιρλανδικού χρέους λόγω κανόνων που έχει θέσει η ίδια.

Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ έχουν ήδη αρχίσει να μειώνονται και τα ποσά που έχουμε δει μέχρι σήμερα θα φαντάζουν στο μέλλον υψηλά. Επί της ουσίας, διαφαίνετα­ι ότι η εφαρμογή του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης του κ. Ντράγκι έχει περιοριστε­ί πρόωρα στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

Το γεγονός ότι το Δουβλίνο αύξησε την έκδοση ομολόγων στις αρχές του 2017 δίνει τη δυνατότητα στην ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα της Ιρλανδίας, καθησυχάζο­ντας παράλληλα και τους επενδυτές στέλνοντας το μήνυμα ότι το πρόγραμμα της ΕΚΤ δεν πρόκειται να σταματήσει αιφνιδίως.

Φόβοι για μεγάλες παρενέργει­ες από το Brexit, ενώ περιορίζον­ται οι δυνατότητε­ς αγοράς ιρλανδικού χρέους από την ΕΚΤ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece