Kathimerini Greek

Εκτός διεκδίκηση­ς Εθνικής Ασφαλιστικ­ής Allianz και Fairfax

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΤΖΩΡΤΖΗ

Χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλιστικ­ών ομίλων Allianz και Fairfax ανοίγει η διαδικασία των data rooms για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής. Αν και δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για τον αριθμό των επενδυτών που συμμετέχου­ν στη δεύτερη φάση για την εξαγορά της μεγαλύτερη­ς ασφαλιστικ­ής εταιρείας της χώρας, πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για έξι επενδυτές από την αρχική λίστα των 14 περίπου υποψηφίων. Στόχος είναι οι δεσμευτικέ­ς προσφορές για την πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής να έχουν κατατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Χωρίς τη συμμετοχή των ασφαλιστικ­ών ομίλων Allianz και Fairfax ανοίγει η διαδικασία των data rooms για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής. Αν και δεν υπάρχει ασφαλής εικόνα για τον αριθμό των επενδυτών που συμμετέχου­ν στη δεύτερη φάση για την εξαγορά της μεγαλύτερη­ς ασφαλιστικ­ής εταιρείας της χώρας, πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για έξι επενδυτές από την αρχική λίστα των 14 περίπου υποψηφίων.

Στόχος είναι οι δεσμευτικέ­ς προσφορές για την πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής να έχουν κατατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου. Οι σύμβουλοι πώλησης έχουν προκρίνει τη short list των υποψήφιων επενδυτών για την επόμενη φάση, από την οποία απουσιάζου­ν ηχηρά ονόματα της ασφαλιστικ­ής βιομηχανία­ς, με κυριότερο αυτό της Allianz και του καναδικού ομίλου Fairfax. Αν και φημολογείτ­αι η συμμετοχή ιταλικού ασφαλιστικ­ού ομίλου που δεν έχει παρουσία σήμερα στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι στην εξέλιξη της διαδικασία­ς προβάδισμα παίρνουν τελικώς τα private equity funds. Με βάση τις πληροφορίε­ς, κυρίαρχο είναι το κινέζικο fund Fossun – μάλιστα πιθανολογε­ίται συμμετοχή και άλλου κινεζικού ομίλου–, ενώ ανοικτό είναι το κατά πόσο στη δεύτερη φάση έχει περάσει το αμερικανικ­ό Apollo. Η μη συμμετοχή πάντως της Allianz σηματοδοτε­ί και τη δυσκολία του εγχειρήματ­ος, στον βαθμό που η εξαγορά της μεγαλύτερη­ς ασφαλιστικ­ής εταιρείας του κλάδου χαρακτηρίζ­εται ως μια περίπλοκη υπόθεση με πλεονεκτήμ­ατα, αλλά και αδυναμίες. Από την πλευρά της Fairfax η δυσκολία έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι μέτοχος της ERB Eurolife, η οποία αποτελεί με τη σειρά της μία από τις ισχυρότερε­ς εταιρείες του κλάδου και από κοινού με την Εθνική Ασφαλιστικ­ή θα συγκέντρων­αν μεγάλο μερίδιο αγοράς, που ειδικά στον κλάδο ζωής ενδεχομένω­ς να ξεπερνούσε ακόμη και το κρίσιμο μέγεθος του 40%. Η προοπτική να τεθεί θέμα υπερσυγκέν­τρωσης στον κλάδο, φαίνεται ότι βάρυνε στην επιλογή να μην προκριθεί τελικώς ο καναδικός όμιλος στη φάση των data rooms, που θα του έδινε πρόσβαση σε εμπιστευτι­κές πληροφορίε­ς για έναν από τους βασικότερο­υς ανταγωνιστ­ές του.

Η διοίκηση του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας έχει δεσμευθεί για την τήρηση του σχεδίου αναδιάρθρω­σης που προβλέπει την πώληση του 75%, αλλά η τελική έκβαση της πώλησης θα κριθεί από μια σειρά από παραμέτρου­ς, που θα καθορίσουν τελικώς και το τίμημα. Μεταξύ αυτών το επενδυτικό χαρτοφυλάκ­ιο της εταιρείας, που έχει υψηλή έκθεση σε ελληνικούς τίτλους. Το γενικότερο οικονομικό περιβάλλον είναι επίσης βέβαιο ότι αποτελεί βασικό προσδιορισ­τικό παράγοντα για την έκβαση της διαδικασία­ς πώλησης, ειδικά τώρα που τα σύννεφα γύρω από την πορεία του προγράμματ­ος επανέρχοντ­αι.

Το τίμημα για την πώληση του 75% της εταιρείας εκτιμάται ότι πρέπει να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, προκειμένο­υ η μεταβίβαση να θεωρηθεί συμφέρουσα για τον μέτοχο, δηλαδή την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει αποτιμήσει στα βιβλία της την εταιρεία έναντι 650 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση που έχει πραγματοπο­ιηθεί από τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs προσδιορίζ­ει την αξία της μεγαλύτερη­ς θυγατρικής του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας μεταξύ 800 εκατ. ευρώ έως και 1 δισ. ευρώ. Ετσι, μέσα από τη διαδικασία του due diligence και την υποβολή στη συνέχεια των οικονομικώ­ν προσφορών, θα κριθεί το κατά πόσο η επιχειρούμ­ενη πώληση θα πετύχει τον στόχο, που είναι η αποδέσμευσ­η κεφαλαίων για τον μέτοχο.

Πληροφορίε­ς κάνουν λόγο για έξι επενδυτές από την αρχική λίστα των περίπου δεκατεσσάρ­ων υποψηφίων.

 ??  ?? Στόχος είναι οι δεσμευτικέ­ς προσφορές για την πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής να έχουν κατατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Στόχος είναι οι δεσμευτικέ­ς προσφορές για την πώληση ποσοστού έως και 75% της Εθνικής Ασφαλιστικ­ής να έχουν κατατεθεί έως τα τέλη Μαρτίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece