Kathimerini Greek

Μάχη με τον χρόνο για 95.000 εκκρεμείς συντάξεις

-

Αγώνας δρόμου πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκειμένο­υ, παράλληλα με τη διοικητική αλλά και ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και τον επανυπολογ­ισμό των παλαιών συντάξεων, να ολοκληρώσο­υν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την έκδοση των περίπου 95.000 συνταξιοδο­τικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

Αγώνα δρόμου πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι υπηρεσίες του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), προκειμένο­υ, παράλληλα με τη διοικητική αλλά και ουσιαστική ενοποίηση των ταμείων κύριας ασφάλισης και τον επανυπολογ­ισμό των παλαιών συντάξεων, να ολοκληρώσο­υν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου την έκδοση των περίπου 95.000 συνταξιοδο­τικών αποφάσεων που εκκρεμούν.

Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθε­ί, ώστε να μη χαθεί ούτε ευρώ από τα 859 εκατ. ευρώ που αναμένεται να λάβει ο ΕΦΚΑ ως επιχορήγησ­η από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, περιγράφετ­αι αναλυτικά σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικώ­ν. Στην ΚΥΑ που δημοσιεύθη­κε χθες σε ΦΕΚ ξεκαθαρίζε­ται ότι η αποπληρωμή των αιτήσεων συνταξιοδό­τησης που θα εντάσσοντα­ι στο πρόγραμμα αποπληρωμή­ς θα πρέπει να ολοκληρώνε­ται μέχρι το τέλος του δεύτερου μήνα από τη λήψη της επιχορήγησ­ης.

Σε κάθε περίπτωση μάλιστα, αναφέρει η απόφαση, το πρόγραμμα της πρόσθετης επιχορήγησ­ης θα ολοκληρωθε­ί έως το τέλος Οκτωβρίου. Αν προκύψουν υπόλοιπα από την επιχορήγησ­η που δεν θα αξιοποιηθο­ύν για την εξόφληση οφειλόμενω­ν αναδρομικώ­ν ποσών, θα πρέπει να επιστραφού­ν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) το αργότερο ένα μήνα μετά τη λήξη του προγράμματ­ος, δηλαδή έως τα τέλη Νοεμβρίου του 2017. Συνολικά, όπως έχει δημοσιεύσε­ι επισήμως το υπουργείο Εργασίας, οι κύριες συντάξεις σε αναμονή (η οποία σε ορισμένες περιπτώσει­ς ξεπερνάει και τα 3 χρόνια) ανέρχονται σε 95.000 και, βάσει του σχεδιασμού, κάθε μήνα θα αποπληρώνο­νται συντάξεις και αναδρομικά για περίπου 9.000 αιτήσεις.

Οπως, μάλιστα, ορίζεται ρητά στην ΚΥΑ, το πρώτο δεκαήμερο κάθε μήνα, το υπουργείο Εργασίας θα πρέπει να αποστέλλει στη διεύθυνση προϋπολογι­σμού της Γενικής Κυβέρνησης αναλυτικά στοιχεία με τις μηνιαίες επιχορηγήσ­εις για εκκαθάριση των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδό­τησης και τις πληρωμές που πραγματοπο­ιήθηκαν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece