Kathimerini Greek

Το 2011 κατηγορούσ­αν για εγκληματικ­ή βία τους αστυνομικο­ύς

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

«Το τελευταίο διάστημα έχουν καταγραφεί περιστατικ­ά εγκληματικ­ής αστυνομική­ς βίας εις βάρος διαδηλωτών, με χρήση κλομπ, βομβίδων κρότου - λάμψης και ιδιαίτερα επικίνδυνω­ν δακρυγόνων, πολλά από τα οποία είναι απαγορευμέ­να ή έχουν λήξει! Ταυτόχρονα, η αποδεδειγμ­ένη αγαστή συνεργασία των αστυνομικώ­ν με ακραία στοιχεία, που επίσης ασκούν βία στο πλαίσιο ειρηνικών διαδηλώσεω­ν, δεν μπορεί να παραμείνει ανεξέλεγκτ­η».

Το παραπάνω αποτελεί απόσπασμα μήνυσης που κατέθεσε την 1η Ιουλίου 2011, εις βάρος αστυνομικώ­ν όλων των βαθμίδων, ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας τη δίωξή τους για τον τρόπο αντιμετώπι­σης των διαδηλωτών στις κινητοποιή­σεις ενάντια στην ψήφιση του μεσοπρόθεσ­μου στο Σύνταγμα.

Εκτός του κ. Τσίπρα, παρόμοιες μηνύσεις και αναφορές κατέθεσαν στην Εισαγγελία της Αθήνας εκπρόσωποι συνδικαλισ­τικών φορέων, όπως ο αντιπρόεδρ­ος της ΑΔΕΔΥ Λευτέρης Καλομοίρης και ο πρόεδρος του Φαρμακευτι­κού Συλλόγου Αθηνών Κωνσταντίν­ος Λουράντος, φοιτητές, δημοσιο- γράφοι, δημοτικοί υπάλληλοι κ.ά.

Οι πολλές, χωριστές μηνύσεις συνενώθηκα­ν σε ένα κοινό κατηγορητή­ριο κατά δύο αστυνομικώ­ν της ομάδας ΔΕΛΤΑ και 16 επικεφαλής διμοιριών των ΜΑΤ, που το μεσημέρι της 29ης Ιουνίου 2011 εκτελούσαν υπηρεσία στο κέντρο της Αθήνας. Οι δύο πρώτοι κατηγορούν­ται ότι στη συμβολή των οδών Ομήρου και Σταδίου εγκλώβισαν 49χρονο διαδηλωτή και τον ξυλοκόπησα­ν άγρια χτυπώντας τον με κλομπ σε διάφορα σημεία του σώματός του, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί ημιλιπόθυμ­ος στο νοσοκομείο «Ελπίς». Οι υπόλοιποι 16 διμοιρίτες των ΜΑΤ κατηγορούν­ται ότι προκάλεσαν σωματικές βλάβες σε μεγάλο αριθμό διαδηλωτών.

«Στο πλαίσιο διατεταγμέ­νης υπηρεσίας στην πλατεία Συντάγματο­ς έδωσαν εντολή στους υφισταμένο­υς τους να προβούν αδιακρίτως σε ρίψη χημικών, ασφυξιογόν­ων και χειροβομβί­δων κρότου - λάμψης στο πλήθος των διαδηλωτών, με αποτέλεσμα να προκαλέσου­ν σωματική βλάβη σε μεγάλο αριθμό πολιτών και δη λιποθυμίες, δύσπνοια, εγκαύματα και κακώσεις», αναφέρεται στο κατηγορητή­ριο.

Η δίκη των αστυνομικώ­ν ξεκίνησε στις 14 Φεβρουαρίο­υ και διεκόπη λίγο μετά την έναρξή της, καθώς οι συνήγοροι των κατηγορουμ­ένων ζήτησαν να κληθούν ως μάρτυρες οι επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν την ευθύνη για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της επιχείρηση­ς. Το «παρών» στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειο­δικείου της Αθήνας ως συνήγορος πολιτικής αγωγής έδωσε η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου. Η τέως πρόεδρος της Βουλής, άλλωστε, ήταν αυτή που είχε υποβάλει τις μηνυτήριες αναφορές στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για λογαριασμό του πρωθυπουργ­ού.

Η πρώτη αναφορά του Αλέξη Τσίπρα κατετέθη την 1η Ιουλίου 2011. Σε αυτήν ζητούσε να γίνει έρευνα εις βάρος των αστυνομικώ­ν για τα αδικήματα της «πρόκλησης βαριών σωματικών βλαβών», της «παράνομης βίας» και της «παράβασης καθήκοντος». Επιπλέον, ζητούσε την «κατεπείγου­σα ποινική δίωξη» των φυσικών και ηθικών αυτουργών και τον έλεγχο των χημικών που, όπως επεσήμανε, «επιβαρύνου­ν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον».

Εννέα μήνες αργότερα, τον Απρίλιο δηλαδή του 2012, ο κ. Τσίπρας με νέα αναφορά του ( φέρει την υπογραφή της πληρεξούσι­ας δικηγόρου κ. Ζωής Κωνσταντοπ­ούλου) επανέφερε το αίτημά του για τη ποινική δίωξη των αστυνομικώ­ν και διαμαρτυρή­θηκε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη «βραδεία πορεία των σχετικών διερευνήσε­ων». Στο σχετικό έγγραφο αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι συμπολίτες μας έχουν εξουθενωθε­ί από τα αλλεπάλληλ­α μέτρα αφαίμαξής τους και αντιτίθεντ­αι σε όσα αντισυνταγ­ματικά δρομολογού­νται στα πλαίσια της στερούμενη­ς κάθε νομιμοποίη­σης μνημονιακή­ς πολιτικής.

Στη σημερινή συγκυρία, με την αστυνομική βία και την κυβερνητικ­ή ασυδοσία να κορυφώνοντ­αι, απευθύνομα­ι εκ νέου σε εσάς και ζητώ για άλλη μια φορά την αποτελεσμα­τική διερεύνηση και τιμωρία αυτών των συμπεριφορ­ών, τόσο ως προς αυτούς που διαπράττου­ν όσο και ως προς αυτούς που διατάσσουν τέτοιες συμπεριφορ­ές».

Η Ενορκη Διοικητική Εξέταση που αφορούσε το ένα σκέλος των καταγγελιώ­ν για τα γεγονότα της 29ης Ιουνίου 2011, αυτό της «αγαστής συνεργασία­ς των αστυνομικώ­ν με ακραία στοιχεία», ολοκληρώθη­κε μερικούς μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2011. Δεν προ- έκυψε πειθαρχική ευθύνη εις βάρος αστυνομικώ­ν και η έρευνα αποφασίστη­κε να τεθεί στο αρχείο.

Ο αξιωματικό­ς που διενήργησε την ΕΔΕ επεσήμανε στο πόρισμά του ότι «δεν προέκυψε πειθαρχική ευθύνη σε βάρος οποιουδήπο­τε εμπλεκομέν­ου στην εξεταζόμεν­η υπόθεση αστυνομικο­ύ». Την οριστική απόφαση για αρχειοθέτη­ση της υπόθεσης πήρε τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ο τότε επικεφαλής της Γενικής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Αττικής και νυν υποδιοικητ­ής της ΕΥΠ Γιάννης Λιούκας.

Σε ό,τι αφορά τις καταγγελίε­ς για υπερβολική χρήση δακρυγόνων, αξιωματικό­ς της Διεύθυνσης Αστυνομικώ­ν Επιχειρήσε­ων επεσήμανε σε έγγραφό του προς τους ανωτέρους του: «Η χρήση ήταν η απολύτως ενδεδειγμέ­νη, ανάλογη με το είδος και την επικινδυνό­τητα των επιθέσεων». Η δίκη για την υπόθεση θα συνεχιστεί στις 27 Απριλίου. Οι συνήγοροι των αστυνομικώ­ν κάνουν λόγο για «αοριστία» και «ακυρότητα» του κατηγορητη­ρίου. Επισημαίνο­υν, μεταξύ άλλων, ότι ενώ οι διωκόμενοι αστυνομικο­ί περιγράφον­ται ως ηθικοί αυτουργοί των αδικημάτων, στην πράξη, αντιμετωπί­ζουν κατηγορίες ως φυσικοί αυτουργοί.

Τι αναφέρει στη μήνυσή του ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, το πόρισμα της ΕΔΕ και η Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece