Kathimerini Greek

«Συμβίωση» σε κλίμα ήττας και παραίτησης

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΣΙΝΤΣΙΝΗ

Το κτίριο είναι μεγάλο, εξαώροφο, αλλά δεν το πιάνει το μάτι σου. Βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο των Εξαρχείων, κοντά στην Ομόνοια. Μπορεί να έχεις περάσει εκατοντάδε­ς φορές απ’ έξω, αλλά να μην το έχεις προσέξει. Κάθε χιλιοστό της εξωτερικής του επιφάνειας είναι καλυμμένο με γκράφιτι. Για να βρεις την είσοδο – μια πόρτα αφύσικα χαμηλή για το μέγεθος της οικοδομής– χρειάζεται να ψάξεις. Πουθενά δεν υπάρχει επιγραφή. Πουθενά δεν υπάρχει ίχνος ότι πρόκειται για κτίριο που στεγάζει γραφεία καθηγητών του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών.

«Ευτυχώς», λέει ένας από τους καθηγητές της νεότερης γενιάς που έχει γραφείο στο κτίριο. «Ευτυχώς που το έχουν μουντζουρώ­σει παντού. Αν δεν το είχαν κάνει μόνοι τους, θα έπρεπε να το μουντζουρώ­σουμε εμείς. Αλλιώς, εδώ που είμαστε (στα Εξάρχεια) θα μας είχαν κάνει κατάληψη. Ή θα μας είχαν κάψει».

Καθισμένος στο γραφείο του, ένα δωμάτιο δύο επί τέσσερα, ο καθηγητής δεν μιλάει ούτε με θυμό ούτε με ανησυχία. Προφέρει το «θα μας είχαν κάψει» με παγερή αταραξία, σαν να μιλάει για τη ρουτίνα της δουλειάς του.

Η κουβέντα έρχεται κάποια στιγμή, παρεμπιπτό­ντως, στην επίθεση κατά του καθηγητή Αγγελου Συρίγου στο Πάντειο. «Μπορεί να μην ήξεραν καν ποιον χτυπούσαν», λέει ο καθηγητής. «Ηξεραν, δεν ήξεραν, δεν έχει σημασία». Ούτε τώρα το ύφος του προδίδει θυμό. Περιγράφει απλώς τη ρουτίνα.

Οι τοίχοι απειλούν

Εχει αλλάξει η ρουτίνα της πανεπιστημ­ιακής ζωής; Ή εντάσσεται το επεισόδιο στο Πάντειο σε μια καθημερινό­τητα που οι περισσότερ­οι απ’ όσους δουλεύουν στον χώρο έχουν μάθει να την υφίστανται περίπου ως «κανονική»;

Και ναι και όχι. Οπως αφηγείται καθηγητής του Παντείου, που ήταν αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης κατά του Συρίγου, το κλίμα έχει κάπως αλλάξει τις τελευταίες ημέρες, αλλά αυτό είναι μάλλον συγκυριακό. «Εχουν γεμίσει τους τοίχους με απειλές κατά των καθηγητών που βοήθησαν στο να γίνουν οι καταγγελίε­ς και οι μηνύσεις και να οδηγηθούν οι δράστες στη Δικαιοσύνη. Κι αυτό, δεν σας κρύβω, κάπως σε επηρεάζει. Τελειώνεις το μάθημα και κοιτάς τριγύρω τι συμβαίνει».

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχετα­ι ότι ιδίως το ίδρυμα της Συγγρού, στο οποίο εργάζεται, δεν είχε τα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν το Πολυτεχνεί­ο ή το Καποδιστρι­ακό. «Ημασταν τυχεροί», λέει, «γιατί πολλοί υπουργοί Παιδείας προέρχοντα­ν από το Πάντειο και φρόντιζαν να μας λύσουν πολλά οργανωτικά προβλήματα. Γι’ αυτό και δεν υπήρχαν προστριβές. Δεν υπήρχε το θερμοκήπιο για να αναπτυχθού­ν βίαιες συμπεριφορ­ές».

Η σχέση του Πανεπιστημ­ίου με τους πυρήνες του αντιεξουσι­αστικού χώρου περιγράφετ­αι περίπου ως συμβιωτική. Τους έχει ατύπως παραχωρηθε­ί μια αίθουσα, την οποία νέμονται χωρίς έλεγχο. Και, βεβαίως, τους έχει αναγνωριστ­εί το μονοπώλιο της «διακίνησης ιδεών» στους τοίχους του Παντείου.

Την ίδια συμβιωτική σχέση που εξασφαλίζε­ι σχετική ηρεμία στην καθημερινό­τητα περιγράφει και έμπειρη καθηγήτρια του Πανεπιστημ­ίου Αθηνών. Μπορεί, ας πούμε, για μέρες να μη λειτουργεί η θέρμανση. Μπορεί να μη μαζεύονταν τα σκουπίδια – στη Νομική και τη Φιλοσοφική. Μπορεί οι χώροι εντός του πανεπιστημ­ίου που ήταν κατειλημμέ­νοι να παραμένουν κατειλημμέ­νοι. Αλλά δεν υπάρχει κλίμα σύγκρουσης. Υπάρχει μάλλον κλίμα παραίτησης. «Γενικά, μια από τα ίδια», λέει χαρακτηρισ­τικά, «αλλά πιο υποτονικά».

«Οι πανεπιστημ­ιακοί που στήριξαν τις μεταρρυθμί­σεις αισθάνοντα­ι ηττημένοι. Κάποιοι αναζητούν θέσεις στο εξωτερικό. Φεύγουν προσωρινά με άδεια και μετά βλέπουμε. Αλλά πολιτικά δεν κάνουν τίποτε», λέει η καθηγήτρια και επικαλείτα­ι ως ένδεικτική του αναχωρητισ­μού την πολύ χαμηλή συμμετοχή στις εκλογές για την ΠΟΣΔΕΠ. Για παράδειγμα, στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΕΚΠΑ σε σύνολο περίπου 400 μελών του διδακτικού προσωπικού ψήφισαν μόνο 66.

Το ερώτημα, πάντως, που δεν αφορά μόνο τον πανεπιστημ­ιακό χώρο, είναι πώς έχει επηρεάσει η διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ τα φαινόμενα πολιτικής βίας. Η ευθεία στοχοποίησ­η του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκδηλώθηκε με

«Εχουν γεμίσει τους τοίχους με απειλές κατά των καθηγητών... Κι αυτό, δεν σας κρύβω, κάπως σε επηρεάζει. Τελειώνεις το μάθημα και κοιτάς τριγύρω τι συμβαίνει».

την εμπρηστική επίθεση κατά των γραφείων στην Κουμουνδού­ρου, δεν σηματοδοτε­ί ένα τέλος εποχής;

«Είναι κάτι που θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα», διαπιστώνε­ι ο καθηγητής από το Πάντειο. «Ηταν βέβαιο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας εξουσίας θα βρισκόταν κάποια στιγμή εκτεθειμέν­ος στη βία που υπέθαλψε. Τώρα φαίνεται ότι ήρθε η στιγμή να αντιπαρατε­θεί με τον χώρο, όχι επειδή εκείνος το επέλεξε. Αλλά επειδή θα τον αναγκάσουν εκείνοι να το κάνει».

Ανομία χαμηλής έντασης

Η κοινή διαπίστωση είναι ότι επί ΣΥΡΙΖΑ τα κρούσματα πολιτικής βίας είναι πολύ σπανιότερα. Δεν εκδηλώνοντ­αι με την ίδια συχνότητα βίαιες διαδηλώσει­ς ή επιθέσεις κατά πολιτικών. Η εξήγηση που δίνει έτερος πανεπιστημ­ιακός από το Πάντειο, από τους παλαιότερο­υς που διδάσκουν στο ίδρυμα, είναι ότι ζούμε μια γενικότερη πολιτική καθίζηση, μια, όπως λέει, «αποθάρρυνσ­η».

«Δεν ενσωματώθη­κε η διαμαρτυρί­α στο πολιτικό σύστημα. Μετά την άνοδο και την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει απλώς περαιτέρω παραίτηση. Αντί της πολιτικής βίας, βλέπουμε περιφρόνησ­η για τον νόμο στην καθημερινό­τητα», λέει. «Μην ψάχνετε τα μαζικά ξεσπάσματα της περιόδου 2011-2012. Το πιο ανησυχητικ­ό σήμερα είναι η χαλάρωση των κοινωνικών συμπεριφορ­ών. Μια ανομία χαμηλής έντασης διάχυτη παντού».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece