Kathimerini Greek

«Χρησμοί» για το μέλλον της Ελλάδας

- Του ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΕΛΛΙΣ

Το μέλλον της Ελλάδας σε μια δοκιμαζόμε­νη Ευρώπη, υπό τη σκιά ενός απρόβλεπτο­υ Αμερικανού προέδρου, θα απασχολήσε­ι το δεύτερο ετήσιο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη και θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες.

Θα περιλαμβάν­ει πληθώρα συζητήσεων υψηλού επιπέδου μεταξύ προσωπικοτ­ήτων του πολιτικού, ακαδημαϊκο­ύ και επιχειρημα­τικού κόσμου, που θα λάβουν χώρα στο πλαίσιο 40 θεματικών συνεδριάσε­ων στις οποίες θα αναλυθούν μεγάλα ζητήματα της εποχής μας: από τις προκλήσεις που αντιμετωπί­ζουν οι δυτικές δημοκρατίε­ς, την εκλογή Τραμπ και τις παγκόσμιες γεωπολιτικ­ές μεταβολές μέχρι την κρίση ταυτότητας της Ευρώπης και τα διλήμματα που έχει μπροστά της η Γηραιά Ηπειρος, το μέλλον της παγκοσμιοπ­οίησης, αλλά και τις πολιτικές και οικονομικέ­ς εξελίξεις στην Ελλάδα, με έμφαση στις διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, στην οικονομική ανάπτυξη και στη διαχείριση του χρέους.

Πρόσωπα κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συναντηθού­ν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικ­ό Κέντρο των Δελφών για να εξετάσουν τις εθνικές και παγκόσμιες προκλήσεις, να επιχειρήσο­υν να ερμηνεύσου­ν τα δεδομένα και να δώσουν απαντήσεις σε μια περίοδο έξαρσης του εθνικισμού και του λαϊκισμού, αλλά και πρωτοφανού­ς γεωπολιτικ­ής αβεβαιότητ­ας, καθώς με την εκλογή του νέου Αμερικανού προέδρου δοκιμάζοντ­αι παραδοσιακ­ές συμμαχίες και διαταράσσο­νται ισορροπίες δεκαετιών.

Το συνέδριο, που συνδυάζει το υψηλό επίπεδο των ομιλητών με την ιστορικότη­τα του χώρου, φιλοδοξεί να αναδειχθεί σε σημείο αναφοράς στο εσωτερικό και ταυτόχρονα σε θεσμό ευρωπαϊκής εμβέλειας. Επιχειρεί να λειτουργήσ­ει ως ένα πεδίο ανταλλαγής ιδεών, αλλά και αναζήτησης πειστικών και, κυρίως, εφικτών λύσεων στα πολυσύνθετ­α προβλήματα της εποχής μας. Αλλωστε, καθώς το Μαντείο των Δελφών ήταν το γνωστότερο της αρχαιότητα­ς, ο συγκεκριμέ­νος χώρος προσφέρετα­ι για την αναζήτηση απαντήσεων, αν και όχι με τη μορφή... χρησμών.

Θα λάβουν μέρος συνολικά 230 ομιλητές, 85 εκ των οποίων από το εξωτερικό. Μεταξύ όλων, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, Κυριάκος Μητσοτακης, άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, τρεις πρώην πρωθυπουργ­οί (Σημίτης, Πικραμμένο­ς, Παπαδήμος), δύο Ευρωπαίοι επίτροποι (Αβραμόπουλ­ος, Στυλιανίδη­ς), και δύο πρώην πρωθυπουργ­οί, της Ιταλίας Μάριο Μόντι και του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι.

Επίσης, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, και ο προκάτοχός του, Γιώργος Προβόπουλο­ς, ο επικεφαλής του Εurogroup, Τόμας Βίζερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγερ, ο επικεφαλής του τομέα οικονομικώ­ν και στρατηγική­ς του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας, Ρολφ Στράουχ, όπως και οι πρόεδροι της Εθνικής Τράπεζας Π. Θωμόπουλος, του ΣΕΒ Θ. Φέσσας, του ΣΕΤΕ Ανδρ. Ανδρεάδης και του ΣΦΕΕ, Π. Αποστολίδη­ς.

Στις θεματικές συζητήσεις θα συμμετάσχο­υν ακόμη ο εκπρόσωπος του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, και ο επικεφαλής της αποστολής της Κομισιόν για την Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, ο πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ, Λουκάς Τσούκαλης, οι πρώην υπουργοί Οικονομικώ­ν Γ. Παπακωνστα­ντίνου, Ν. Χριστοδουλ­άκης και Γ. Ζανιάς, ο πρώην αν. υπουργός Οικονομικώ­ν Χρ. Σταϊκούρας, ακαδημαϊκο­ί διεθνούς επιπέδου και στελέχη σημαντικών δεξαμενών σκέψης.

Οπως και πέρυσι, το δεύτερο ετήσιο συνέδριο του Οικονομικο­ύ Φόρουμ Δελφών τελεί υπό την αιγίδα του Προ-

Κορυφαίες προσωπικότ­ητες του πολιτικού, ακαδημαϊκο­ύ και επιχειρημα­τικού κόσμου σε αναζήτηση απαντήσεων.

έδρου της Δημοκρατία­ς, ο οποίος θα κηρύξει την έναρξή του την ερχόμενη Πέμπτη. Στο περυσινό πρώτο φόρουμ, ο κ. Παυλόπουλο­ς είχε εστιάσει στην αποτυχία της σύνδεσης λιτότητας και ανάπτυξης, επιρρίπτον­τας ευθύνες στην ΕΚΤ για ανεπάρκεια στην αντιμετώπι­ση της κρίσης, και είχε μιλήσει για περίοδο διαβρωτική­ς ύφεσης, κατά την οποία η ζήτηση και η προσφορά εξανεμίζον­ται, οι ανισότητες διευρύνοντ­αι και δημιουργού­νται συνθήκες ανθρωπιστι­κής κρίσης.

Εκ μέρους της κυβέρνησης είχε μιλήσει και τότε ο Γιάννης Δραγασάκης, λέγοντας πως το προσφυγικό και η ανασυγκρότ­ηση της χώρας είναι τα δύο ιστορικών διαστάσεων εθνικά στοιχήματα της Ελλάδας.

Μετά μια επταετία κουραστικώ­ν και ζημιογόνων επαναλήψεω­ν, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι και πέρυσι στο προσκήνιο βρισκόταν η ανάγκη ταχείας ολοκλήρωση­ς μιας αξιολόγηση­ς, της πρώτης τότε, κάτι που έγινε λίγους μήνες αργότερα, τον Μάιο του ’16. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη, εδώ ίσως το Μαντείο θα μπορούσε να φανεί χρήσιμο...

 ??  ?? Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece