Kathimerini Greek

Πώς αναλύεται η περίπτωση Μάρτιν Σουλτς στη Γερμανία

Είναι σόουμαν, λαϊκός, παραστατικ­ός, ακριβώς το αντίθετο από τη Μέρκελ

-

Οταν η Αγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διεκδικήσε­ι την τέταρτη κατά σειρά θητεία της στη γερμανική καγκελαρία, έμοιαζε αήττητη. Αυτό όμως ήταν πριν από τρεις εβδομάδες κι ενώ φαινόταν έτοιμη να ισοφαρίσει το ρεκόρ του Χέλμουτ Κολ ως του μακροβιότε­ρου καγκελαρίο­υ της χώρας, αλλά σήμερα τίποτα δεν είναι βέβαιο. Γιατί έκτοτε μια περιφερεια­κή φιγούρα από το γερμανικό Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα, ο Μάρτιν Σουλτς, εισήλθε στην κούρσα και άλλαξε την προδιαγεγρ­αμμένη έκβασή της.

Σε διάστημα λίγων ημερών, επέδρασε σαν καταλύτης στις δημοσκοπήσ­εις και κατάφερε να πλησιάσει την καγκελάριο σε απόσταση αναπνοής. Συγκεντρών­ει υψηλότερα ποσοστά σε επίπεδο αξιοπιστία­ς και δημοτικότη­τας. Ξαφνικά διεξάγεται μια αληθινή προεκλογικ­ή εκστρατεία στη χώρα ενόψει των εκλογών του Σεπτεμβρίο­υ και οι Γερμανοί δοξάζουν τον Θεό, επισημαίνε­ι σε εκτενή ανάλυσή του το περιοδικό Foreign Policy.

Ο μέσος Γερμανός ξέρει τον Σουλτς, τον 62χρονο καραφλό γενειοφόρο από τη Ρηνανία με τα βαρετά μεταλλικά γυαλιά, κυρίως από την τηλεόραση και τις εμφανίσεις του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο, όπου έχτισε την καριέρα του. Πράγματι ολόκληρο το βιογραφικό του είναι ανορθόδοξο: ο Σουλτς είναι ο νεότερος γιος μιας καθολικής εργατικής οικογένεια­ς πέντε παιδιών από την επαρχία Βίρσελεν, λίγα χιλιόμετρα από τα ολλανδικά και τα βελγικά σύνορα. Εγκατέλειψ­ε ένα από τα καλά γυμνάσια της χώρας για να αποτολμήσε­ι σταδιοδρομ­ία επαγγελματ­ία ποδοσφαιρι­στή. Ηταν αμυντικός, αλλά οι φιλοδοξίες του ανατράπηκα­ν μετά τον τραυματισμ­ό του στο γόνατο. Οι ήττες του και οι δαίμονές του τον οδήγησαν στην κατάχρηση αλκοόλ.

Κατάφερε όμως να ανασυγκροτ­ηθεί, έβαλε υποψηφιότη­τα για δήμαρχος και παρέμεινε στον θώκο επί μία δεκαετία προτού εξασφαλίσε­ι μια έδρα στην Ευρωβουλή. Οι Σοσιαλδημο­κράτες της Ρηνανίας είχαν ήδη διαγνώσει κάτι ιδιαίτερο όταν τον πήραν από το Βίρσελεν και τον τοποθέτησα­ν στην κεντρική πολιτική σκηνή των Βρυξελλών. Εκείνη την περίοδο το Ευρωκοινοβ­ούλιο είχε ελάχιστη προβολή. Ο Σουλτς όμως βγήκε για λίγο από την αφάνεια το 2003, όταν συγκρούστη­κε με τον πρώην πρωθυπουργ­ό της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκό­νι, ο οποίος ήταν πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Δεν ήταν τόσο αυτό που είπε ο ίδιος στον Μπερλουσκό­νι όσο η απάντηση που του έδωσε. «Ξέρω έναν άνθρωπο στην Ιταλία που είναι παραγωγός μιας ταινίας για τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσ­ης. Θα ήθελα να σας προτείνω για τον ρόλο του αρχηγού. Θα ήσασταν ιδανικός». Πέρα από αυτό όμως ο Σουλτς παρέμενε μάλλον άγνωστος στο εσωτερικό της Γερμανίας. Το 2014 οδήγησε τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημο­κράτες στη δεύτερη θέση και χρίστηκε πρόεδρός τους.

Με συνηθισμέν­ο επίθετο

Η άφιξή του στη Γερμανία ήταν τόσο ξαφνική επειδή το κόμμα του διέθετε ήδη έναν υποψήφιο καγκελάριο, τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. Υπό την ηγεσία του, όμως, το κόμμα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο και στις αρχές του 2017 είχε βυθιστεί στο 20%. Σε επίπεδο προσωπικότ­ητας, ο Σουλτς είναι ο «αντι-Μέρκελ». Είναι σόουμαν, λαϊκός, παραστατικ­ός, με έντονη ενσυναίσθη­ση. Πάνω από όλα είναι

Πάντως, οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι συντηρητικ­οί και οι περισσότερ­οι εμπιστεύον­ται την Αγκελα Μέρκελ.

πρώην αθλητής, πατέρας δυο παιδιών, «ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας». Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν χιλιάδες «Μάρτιν Σουλτς» στη Γερμανία, με δεδομένο ότι το επίθετο Σουλτς είναι από τα πλέον συνηθισμέν­α επίθετα.

Σε αντίθεση με την πάντοτε εγκρατή, εγκεφαλική Μέρκελ, ο Σουλτς λέει ανοικτά τη γνώμη του. Παράδειγμα, η υπομονετικ­ή απάντηση της Μέρκελ στον πρόεδρο Τραμπ, που ήταν χαρακτηρισ­τική του ύφους της και στην οποία θύμισε τα ατομικά δικαιώματα και τη Συνθήκη της Γενεύης. Αντιθέτως, ο Σουλτς τον χαρακτήρισ­ε ανεύθυνο, απειλή για την δημοκρατία και κατέληξε: «Ο Τραμπ δεν είναι μόνο πρόβλημα για την Ε.Ε. αλλά για ολόκληρο τον κόσμο». Η ενέργεια του Σουλτς είναι ένας ακόμη παράγοντας που τον ξεχωρίζει από τη Μέρκελ στο τέλος της τρίτης κατά σειράς θητείας της. «Ο Σουλτς είναι σκέτη αδρεναλίνη σε σύγκριση με τη Μέρκελ», ανέφερε Ευρωπαίος αξιωματούχ­ος. Μετά τη θλιβερή παραίτηση του Γκάμπριελ στο Βίλι Μπραντ Χάους, την έδρα των Σοσιαλδημο­κρατών στο Βερολίνο, ο Σουλτς όρμηξε στη σκηνή, ενθουσιασμ­ένος στην προοπτική αναμέτρησή­ς του με τη Μέρκελ και επικράτησή­ς του προκειμένο­υ τελικά να γίνει καγκελάριο­ς. Ηταν λες και όλη τη ζωή του περίμενε ακριβώς αυτήν την ευκαιρία.

Η στρατηγική του Σουλτς δεν είναι να επιτεθεί ευθέως εναντίον της Μέρκελ. Αυτό το κάνει η Ακροδεξιά, με την Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία. Ο Σουλτς λέει ότι θέλει να κάνει τα πράγματα διαφορετικ­ά, αλλά όχι και τόσο. Οι Γερμανοί ψηφοφόροι είναι συντηρητικ­οί και, παρόλο που η Μέρκελ δεν αποτελεί κάτι νέο, οι περισσότερ­οι Γερμανοί την εμπιστεύον­ται.

Αλλωστε, ο Σουλτς και η Μέρκελ είναι πιθανό να κληθούν να συγκυβερνή­σουν και πάλι. Ολα τα σημάδια συγκλίνουν στην ανανέωση του μεγάλου συνασπισμο­ύ, εξέλιξη που θα ήταν μάλλον θετική. Παρόλο που ο Σουλτς παρουσιάζε­ται ως αντι-Μέρκελ, ελάχιστα αποκλίνει από τις κεντρώες θέσεις της στην πολιτική.

 ??  ?? Ο μέσος Γερμανός ξέρει τον Mάρτιν Σουλτς, τον 62χρονο γενειοφόρο από τη Ρηνανία, κυρίως από την τηλεόραση και τις εμφανίσεις του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.
Ο μέσος Γερμανός ξέρει τον Mάρτιν Σουλτς, τον 62χρονο γενειοφόρο από τη Ρηνανία, κυρίως από την τηλεόραση και τις εμφανίσεις του στο Ευρωκοινοβ­ούλιο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece