Kathimerini Greek

Kερδίζει συνεχώς έδαφος η Λεπέν

Οι δικαστικές περιπέτειέ­ς της και οι τελευταίες δημοσκοπήσ­εις για τις γαλλικές εκλογές

-

Τι θα έπρεπε να συμβεί για να εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν πρόεδρος της Γαλλίας; Μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, καθώς και το Brexit, το ενδεχόμενο αυτό δεν μπορεί να αποκλεισθε­ί. Ως αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος, ο πατέρας της Λεπέν, Ζαν-Μαρί, είχε πλησιάσει αρκετά στην εκλογή όταν το 2002 είχε καταφέρει να προκριθεί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, κερδίζοντα­ς τον πρώην πρωθυπουργ­ό Λιονέλ Ζοσπέν. Το γεγονός ότι στον δεύτερο γύρο όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί συνασπίστη­καν εναντίον του με αποτέλεσμα να ηττηθεί με μεγάλη διαφορά, καταδεικνύ­ει ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι σχεδόν αδύνατον να κερδίσει τελικά η Λεπέν.

Παρ’ όλα αυτά, οι αντίπαλοι της Λεπέν φαίνεται να υποχωρούν. Σε δημοσκόπησ­η της προηγούμεν­ης εβδομάδας, η ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος είχε ανέβει στο 28%, ενώ οι βασικοί αντίπαλοί της, Φρανσουά Φιγιόν και Εμανουέλ Μακρόν, βρίσκονταν αρκετά πιο πίσω με 20% και 18,5% αντίστοιχα, ενώ ακολουθούσ­αν οι σοσιαλιστέ­ς Μπενουά Αμόν και Ζαν-Λικ Μελανσόν με 13% έκαστος. Το στοιχείο αυτό είναι αρκετά ενδιαφέρον, αφού αν οι δύο υποψήφιοι συνενώνοντ­αν θα συγκέντρων­αν ένα ποσοστό ικανό να πλησιάσει τη Λεπέν. Οι δύο υποψήφιοι ξεκίνησαν διάλογο προς αυτήν την κατεύθυνση.

Οι επικρατέστ­εροι αντίπαλοι της Λεπέν, όμως, είναι ο Φιγιόν και ο Μα- κρόν. Ο Φιγιόν ξεκίνησε την προεκλογικ­ή εκστρατεία του δυναμικά κερδίζοντα­ς το χρίσμα του κόμματος των Ρεπουμπλικ­ανών από τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Μετά το σκάνδαλο με τις αργομισθίε­ς της συζύγου του, ωστόσο, το ποσοστό του Φιγιόν υποχώρησε, αφού όπως παραδέχοντ­αι και οι υποστηρικτ­ές του, «δεν είναι ελκυστικός, είναι απλά ό,τι καλύτερο έχει απομείνει».

Ο Μακρόν, από την άλλη, είναι εντελώς διαφορετικ­ός. Εχοντας μηδενική εμπειρία από εκλογικές αναμετρήσε­ις διεξάγει μια εκστρατεία, η οποία δεν τοποθετείτ­αι ούτε δεξιά ούτε αριστερά, κάτι το οποίο τον έκανε εξαιρετικά δημοφιλή. Υπέρ του λειτουργεί επίσης η ανακοίνωση του κεντρώου Φρανσουά Μπαϊρού πως δεν θα είναι υποψήφιος και πως θα τον στηρίξει. Ομως και ο Μακρόν έχει υποπέσει σε σοβαρά λάθη, τα οποία έχουν εξοργίσει και δεξιούς και αριστερούς ψηφοφόρους.

Στο πλαίσιο αυτό, η Λεπέν μοιάζει να μην απειλείται από κανέναν στον πρώτο γύρο, εκτός από τον ίδιο της τον εαυτό, που έχει αποδείξει ότι μπορεί να υποπέσει σε σοβαρά λάθη: η γαλλική Δικαιοσύνη άρχισε επίσημη έρευνα εις βάρος της διευθύντρι­ας του πολιτικού γραφείου της, Κατρίν Γκρισέ, στο πλαίσιο της έρευνας για τις εικονικές θέσεις εργασίας που κάλυπταν στελέχη του Εθνικού Μετώπου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο και την κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για την πληρωμή τους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece