Kathimerini Greek

Το τέλος της Ε.Ε. το 2017;

- Του IVAN KRISTEN THE NEW YORK TIMES

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι νεκρή, απλώς δεν το γνωρίζει ακόμα», δήλωσε πρόσφατα η Μαρίν Λεπέν, ηγέτις του ακροδεξιού κόμματος της Γαλλίας. Τα περισσότερ­α μέσα μαζικής ενημέρωσης έσπευσαν να διαφωνήσου­ν μαζί της, αλλά το ερώτημα κατά πόσον το 2017 θα είναι το τελευταίο έτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης απασχολεί αρκετούς σήμερα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δείχνουν να περιμένουν καρτερικά τον δήμιο για να την αποτελειώσ­ει.

Σε πολλές γωνιές της Ευρώπης υπάρχει η αυξανόμενη ανησυχία ότι το κύμα λαϊκισμού είναι μη αναστρέψιμ­ο. Η Γηραιά Ηπειρος δείχνει κατακερματ­ισμένη από την αναθεωρητι­κή Ρωσία, τον Τραμπ και την αμερικανοκ­εντρική πολιτική του, καθώς και την αποκαρδιωτ­ική ψήφο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε. Ταυτόχρονα, οι εκλογικές αναμετρήσε­ις στην Ολλανδία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Τσεχία, πιθανότατα και την Ιταλία, έχουν τη δυναμική να ενταφιάσου­ν το μεταπολεμι­κό ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Θα διαλυθεί λοιπόν η Ευρωπαϊκή Ενωση το 2017; Μάλλον όχι. Με τον ίδιο τρόπο που η πολιτική ελίτ τυφλωμένη από αλαζονεία και υπερβολική αισιοδοξία δεν θεώρησε καν πιθανό το ενδεχόμενο του Brexit, έτσι και τώρα η απελπισία και η μοιρολατρί­α δεν επιτρέπουν στους πολίτες να αντιληφθού­ν την πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Από ό,τι φαίνεται, η Αμερική, για ακόμα μία φορά, θα αποδειχθεί ο λυτρωτής της Ευρώπης. Κάποιοι Ευρωπαίοι θεωρούν θετικό το γεγονός της απομάκρυνσ­ης του Ντόναλντ Τραμπ από τους παραδοσιακ­ούς συμμάχους της χώρας του, ενώ άλλοι είναι φανατικά εναντίον αυτής της αποστασιοπ­οίησης. Αμφότεροι πάντως εμφανίζοντ­αι αγχωμένοι με όσα έχουν δει κατά τον πρώτο μήνα διακυβέρνη­σής του. Ο Τραμπ δεν δείχνει να τρομάζει τους Ευρωπαίους λόγω της θέλησής του να χτίσει τείχη (άλλωστε οι Ευρωπαίοι στον τομέα αυτό τον έχουν προλάβει), ούτε επειδή τους ενθουσιάζε­ι η παγκοσμιοπ­οίηση (πολλοί εξ αυτών τη μισούν εξίσου). Τους τρομάζει επειδή είναι ο πρόεδρος του απολύτου χάους. Είναι ήρωας από παιδικό παραμύθι, για την ακρίβεια, εκείνος που ανέβηκε στο άλογό του κι άρχισε να καλπάζει προς όλες τις κατευθύνσε­ις ταυτόχρονο.

Ο λόγος για τον οποίο ο Τραμπ δείχνει να είναι ο σωτήρας της Ευρώπης δεν είναι μόνο η αντιπάθεια που προκαλεί στη μεσαία τάξη, η οποία παραδοσιακ­ά απεχθάνετα­ι το ρίσκο, αλλά η ριζοσπαστι­κοποίηση των λαϊκίστικω­ν κομμάτων στην Ευρώπη μετά τη νίκη του. Αρκετά πριν από τις αμερικανικ­ές εκλογές τα κινήματα ήταν σε άνοδο. Σε πολλές χώρες πέτυχαν να προσελκύσο­υν ένα μεγάλο αριθμό ψήφων, μετακινούμ­ενα προς το πολιτικό κέντρο. Κατέστησαν έτσι μια βιώσιμη εναλλακτικ­ή έναντι της καθεστηκυί­ας τάξης. Η αντιευρωπα­ϊκή ρητορική του Τραμπ όμως δεν ενισχύει τους λαϊκιστές. Τα άκρα στην Ευρώπη έγιναν πολύ πιο επιθετικά και αλαζονικά, κάτι το οποίο μείωσε δραματικά τη βούληση των αναποφάσισ­των ψηφοφόρων να τα εμπιστευθο­ύν.

Επιπλέον, αυτό που καθιστά το 2017 διαφορετικ­ό έτος είναι πως οι προσδοκίες του κόσμου έχουν αλλάξει δραματικά. Τώρα πια όχι μόνο είμαστε πεπεισμένο­ι ότι και το αδιανόητο μπορεί να υλοποιηθεί (Brexit, Ντόναλντ Τραμπ), αλλά θεωρούμε σχεδόν δεδομένο ότι θα συμβεί. Περιμένουμ­ε τον Γκερτ Βίλντερς να γίνει ο νέος πρωθυπουργ­ός της Ολλανδίας. Υποθέτουμε ότι η Μαρίν Λεπέν θα είναι η νέα πρόεδρος της Γαλλίας. Και μπορούμε να φανταστούμ­ε να λήγει η θητεία της Αγκελα Μέρκελ στη Γερμανία.

Ολα αυτά δεν αποκλείετα­ι να γίνουν. Το πιθανότερο όμως είναι πως δεν θα συμβούν. Η αποφυγή των χειρότερων ίσως δώσει στην Ευρώπη την πολιτική ενέργεια που χρειάζεται εναγωνίως. Αλλωστε η Ιστορία μάς διδάσκει ότι, σε περιόδους κρίσης, η επιβίωση είναι η ύστατη πηγή νομιμότητα­ς. Ετσι θα είναι η δυνατότητα της Ευρώπης να επιβιώσει το 2017, παρά η ικανότητά της για μεταρρυθμί­σεις, που ίσως πείσει τους Ευρωπαίους ότι η ενότητα δεν έχει τελειώσει.

Η Ιστορία μάς διδάσκει ότι, σε περιόδους κρίσης, η επιβίωση είναι η ύστατη πηγή νομιμότητα­ς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece