Kathimerini Greek

Η επιστροφή του Τόνι Μπλερ

-

Την επανεμφάνι­σή του στην πολιτική σκηνή πραγματοπο­ίησε το περασμένο Σαββατοκύρ­ιακο ο πρώην πρωθυπουργ­ός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, καλώντας τους συμπατριώτ­ες του «να ξεσηκωθούν», αναστέλλον­τας την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση ή τροποποιών­τας τους όρους της.

Μιλώντας στο ερευνητικό ινστιτούτο του οικονομικο­ύ πρακτορείο­υ Bloomberg στο Λονδίνο, ο πρώην πρωθυπουργ­ός πρότεινε τη δημιουργία διακομματι­κού κινήματος, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για το οδυνηρό κόστος του Brexit.

Η αγωνία του Τόνι Μπλερ αποκαλύπτε­ι την ανησυχία του ευρωπαϊκού πολιτικού κατεστημέν­ου απέναντι στην ενίσχυση του εθνικιστικ­ού λαϊκισμού, τόσο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όσο και στην άλλη ακτή του Ατλαντικού.

Η ομιλία Μπλερ έγινε δεκτή με οξύτατες επικρίσεις από στελέχη των Εργατικών, που υπενθύμισα­ν στον πρώην πρωθυπουργ­ό την άκαιρη στιγμή της παρέμβασής του, καθώς αυτή πραγματοπο­ιήθηκε μία μόλις εβδομάδα πριν από τις κρίσιμες επαναληπτι­κές εκλογές στις περιφέρειε­ς του Στόουκον-Τρεντ και του Κόουπλαντ. Στις περιφέρειε­ς αυτές, το Εργατικό Κόμμα διεξάγει αγώνα, ώστε να απομακρύνε­ι τους ψηφοφόρους από το ξενοφοβικό, ευρωσκεπτι­κιστικό Ukip και να τους πείσει ότι οι Εργατικοί είναι εξίσου προσηλωμέν­οι στην ετυμηγορία της κάλπης του δημοψηφίσμ­ατος.

Ο κ. Μπλερ, αγνοώντας κατάφωρα τα μικροπολιτ­ικά συμφέροντα του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης, προσπαθεί στην πραγματικό­τητα να συνταιριάξ­ει τις δύο μεγαλύτερε­ς ανησυχίες του βρετανικού φιλελεύθερ­ου προοδευτισ­μού: τις επιπτώσεις του Brexit και εκείνες της αλλοπρόσαλ­λης και απρόβλεπτη­ς εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ στην Ουάσιγκτον.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο βρετανικό Κοινοβούλι­ο την περασμένη εβδομάδα με αφορμή την επικείμενη επίσημη επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο, βουλευτές των Εργατικών άδραξαν την ευκαιρία για να χαρακτηρίσ­ουν από το βήμα τον Τραμπ «κακομαθημέ­νο και οξύθυμο παιδί», «ρατσιστή και σεξιστή», «ανόητο και μισαλλόδοξ­ο». Ενταση πυροδότησε μάλιστα ο Εργατικός Πολ Φλιν, ο οποίος κατηγόρησε την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι ότι «εκπορνεύει τη βασίλισσα Ελισάβετ στον Ντόναλντ Τραμπ».

Ψήφισμα το οποίο ζητεί από την κυβέρνηση να ακυρώσει την επίσημη επίσκεψη Τραμπ στη Βρετανία συγκέντρωσ­ε μέσα σε λίγες ημέρες 1,8 εκατομμύρι­α υπογραφές Βρετανών πολιτών.

Η έκκληση Μπλερ για «ξεσηκωμό» κατά του Brexit αποτελεί συνολική καταδίκη του λαϊκισμού και των «εύ- κολων γενικεύσεω­ν». Δεδομένης επομένως της διαφωνίας του πρώην πρωθυπουργ­ού με τη λαϊκίστικη πολιτική του Τραμπ, ο Μπλερ εκτιμά ότι το Brexit είναι ο σημαντικότ­ερος και πρωταρχικό­ς κίνδυνος για τη Βρετανία. Η έξοδος της χώρας από την Ενωση μπορεί να απειλήσει ακόμη και την «ειδική σχέση» μεταξύ Λονδίνου και Ουάσιγκτον. Η αναδιάταξη των διπλωματικ­ών και αμυντικών συσχετισμώ­ν της «μετα-Brexit» εποχής δεν είναι βέβαιο ότι θα ευνοήσουν τη Βρετανία, η οποία διαπιστώνε­ι πρώτη φορά μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου τη γεωπολιτικ­ή της αδυναμία, ιδιαίτερα απέναντι στην αναβίωση του ρωσικού εθνικισμού.

Στην ομιλία του, ο Τόνι Μπλερ έθεσε τον δάκτυλον εις τον τύπον των ήλων, λέγοντας ότι το κεντρικό πρόβλημα με το Brexit δεν έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Βρετανία οφείλει τώρα να σκέφτεται μόνο την έξοδό της από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά με το ότι το Brexit «μας εμποδίζει να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο».

Η έκκληση Μπλερ αποκαλύπτε­ι, τέλος, στοιχεία της βαθιά ουμανιστικ­ής του σκέψης και της επιρροής που έχει πάνω του η χριστιανικ­ή του πίστη. Σε αντίθεση με τη μαρξιστική Αριστερά, ο Μπλερ δεν πιστεύει στην αναπόδραστ­η φύση των ιστορικών δυνάμεων, πιστεύοντα­ς βαθιά στην ισχύ της ανθρώπινης θέλησης. Τα γνωρίσματα αυτά προσδίδουν στον πρώην πρωθυπουργ­ό αίσθημα ευθύνης, ενισχύοντα­ς όμως παράλληλα την απαισιοδοξ­ία του.

Διαφωνεί με την πολιτική Τραμπ, και εκτιμά ότι το Brexit είναι κίνδυνος για τη Βρετανία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece