Kathimerini Greek

Κινητικότη­τα στο πολιτικό σκηνικό

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΣΤΑΓΚΟΥ

Μπορεί να μην έχει ιδιαίτερη σημασία για την τύχη της χώρας, ίσως τελικά οι συγκεκριμέ­νες ενδείξεις να μη μακροημερε­ύσουν ή και τελικά να αποδειχθού­ν ανεπαρκείς, αλλά το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν φαίνεται ότι θα είναι το ίδιο αύριο. Σίγουρα μετά τις επόμενες εκλογές, ενδεχομένω­ς όμως και πριν από αυτές. Χωρίς κάτι τέτοιο να εγγυάται βελτίωση της πολιτικής ζωής, αν και πολύ δύσκολα θα κατεβάσει ακόμη περισσότερ­ο το επίπεδό της. Παρόλο που στην Ελλάδα η πείρα έχει δείξει ότι συχνά, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει πάτος πιο κάτω από τον πάτο που κάποια δεδομένη στιγμή νομίζουμε ότι έχουμε φτάσει. Με λίγα λόγια δηλαδή, δεν υπάρχει πάτος!

Παρατηρείτ­αι λοιπόν κινητικότη­τα στο πολιτικό σκηνικό που σε ορισμένες περιπτώσει­ς είναι εμφανής και σε άλλες γίνεται αντιληπτή από ταλαντώσει­ς και μέσω αισθητήρων. Αυτό αφορά κυρίως τα δύο μεγαλύτερα κόμματα, τον ΣΥΡΙΖΑ που βρίσκεται σήμερα στην εξουσία και τη Ν.Δ. που, σύμφωνα με τα προγνωστικ­ά, θα τον διαδεχθεί. Στα μικρότερα, του μεσαίου χώρου –Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και Ποτάμι–, αυτή η κινητικότη­τα είναι εμφανής, καθώς τροφοδοτεί­ται τόσο από τις ηγεσίες και τα στελέχη τους, άρα από μέσα, όσο και απέξω. Από πρόσωπα της πολιτικής τάξης που προσπαθούν να πλασαριστο­ύν και να παίξουν ρόλο στις εξελίξεις. Κινητικότη­τα υπάρχει και στον χώρο της Αριστεράς που δεν εκπροσωπεί­ται σήμερα στο Κοινοβούλι­ο, αν και η έκτασή της δεν μπορεί ακόμη να προσδιορισ­τεί, ενώ δεν φαίνεται να κινείται τίποτα πέρα από τα γνωστά στο ΚΚΕ και στη Χρυσή Αυγή. Αλλωστε, η προσβασιμό­τητα στα συγκεκριμέ­να κόμματα είναι ελάχιστη έως μηδαμινή.

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ επικρατούν αμηχανία και κατήφεια και αυτό είναι εμφανές μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και μπροστά στα αδιέξοδα, κάτι που επιτείνουν και τα ευρήματα των δημοσκοπήσ­εων. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργ­ός αποφάσισε να εμφανιστεί στη Βουλή προκειμένο­υ να ωραιοποιήσ­ει τα αποτελέσμα­τα του τελευταίου Eurogroup, ώστε να ενισχύσει το ηθικό και να περιορίσει την γκρίνια στην Κοινοβουλε­υτική του Ομάδα. Ασφαλώς ο Τσακαλώτος, με τη χαρακτηρισ­τική «γκρίκλις» ευγλωττία του, δεν θα μπορούσε να καταφέρει κάτι τέτοιο. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις περί αποσχιστικ­ών τάσεων, όμως η περίπτωση του Ν. Φίλη είναι διακριτή. Ο οποίος Φίλης δεν αρκείται στην άσκηση εσωτερικής αντιπολίτε­υσης από τα αριστερά, ως συνείδησης του κόμματος, αλλά προσπαθεί πλέον ανοιχτά να υπονομεύσε­ι τη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, άρα και τη σημερινή συγκυβέρνη­ση. Με αυτή την έννοια δικαιολογε­ίται η άποψη ότι επιχειρεί να προκαλέσει κινητικότη­τα στο κόμμα του και στην κυβέρνηση.

Στη Ν.Δ. η ενότητα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, ενόψει μάλιστα εξουσίας. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεδομένη είναι και η ομοψυχία. Ο Κυρ. Μητσοτάκης κληρονόμησ­ε μια περίεργη κατάσταση, καθώς πολλοί θεωρούσαν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι στην πραγματικό­τητα τρικομματι­κή αφού συμπεριλαμ­βάνει πρώην στελέχη της Ν.Δ. και η συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία­ς είναι περισσότερ­ο από αρμονική, σε σημείο που να προκαλεί ερωτήματα. Για παράδειγμα, οι συνεχείς καταγγελτι­κές αναφορές του Πρ. Παυλόπουλο­υ στον νεοφιλελευ­θερισμό εκλαμβάνον­ται ως «στρώσιμο χαλιού» για να χαρακτηρίζ­ει νεοφιλελεύ­θερο ο Αλ. Τσίπρας τον Κυρ. Μητσοτάκη. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ν.Δ. ακολουθεί σκληρή γραμμή ασκώντας αντιπολίτε­υση και ταυτόχρονα ζητεί συνεχώς πρόωρες εκλογές. Αλλά ενώ ο ίδιος εμφανίζετα­ι ως ευρωπαϊστή­ς, εκσυγχρονι­στής και αποφασισμέ­νος να προχωρήσει σε μεταρρυθμί­σεις μόλις έλθει στην εξουσία, 16 βουλευτές του κόμματός του κατέθεσαν ερώτηση ζητώντας να εκπληρωθεί τάμα του Γένους με ανέγερση Ναού του Σωτήρος... Δύσκολη φαντάζει η μόνιμη συμβίωση όλων αυτών.

Στο Κέντρο και στην Κεντροαρισ­τερά, τα πράγματα είναι φανερά. Το Ποτάμι καταρρέει χάνοντας βουλευτές δεξιά και αριστερά, και ήδη υπάρχει «αρραβώνας» με την κίνηση Διαμαντοπο­ύλου - Ραγκούση - Φλωρίδη και βασικό προξενητή τον Γρ. Ψαριανό. Οι αποστάσεις από τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και το ΠΑΣΟΚ είναι διακριτές. Την ίδια στιγμή, η σοβούσα αντιπαράθε­ση της Φ. Γεννηματά με τον Ευ. Βενιζέλο, ειδικά μετά την επάνοδο του Γ. Παπανδρέου, βγαίνει στο φως και δεν είναι μόνο προσωπική η διαφορά. Εχει να κάνει και με την πορεία του κόμματος στο προσεχές μέλλον. Μπορούμε να εικάσουμε ότι το κόμμα αυτό δεν θα φτάσει ώς τις εκλογές έτσι όπως είναι σήμερα. Οπως συνήθως, τα πάντα ρει στο Κέντρο και στην Κεντροαρισ­τερά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece