Kathimerini Greek

Στο σταυροδρόμ­ι της Ευρώπης

- Του ΠΑΣΧΟΥ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

«Στην Ευρωπαϊκή Ενωση λείπει ένα καθαρό πολιτικό αφήγημα. Οι επίσημες ιδέες, που εκφράζοντα­ι από τις πολιτικές ηγεσίες των σημαντικότ­ερων κρατών-μελών και τους θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε., εντάσσοντα­ι στη λογική είτε της υπεράσπιση­ς του status quo είτε της λογικής της ever closer union, δηλαδή του αργόσυρτου μετασχηματ­ισμού της Ε.Ε. προς την κατεύθυνση μιας βαθύτερης ενοποίησης όπου το ένα βήμα οδηγεί στο επόμενο. Αυτή η προσέγγιση λειτούργησ­ε στο παρελθόν. Είναι ανεπαρκής σήμερα, που οι φυγόκεντρε­ς τάσεις αναπτύσσον­ται με πολύ μεγαλύτερε­ς ταχύτητες. Η λύση θα ήταν η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής ομοσπονδία­ς. Ομως κάτι τέτοιο δεν είναι ρεαλιστικό». Αυτό είναι το συμπέρασμα ενός σημαντικού βιβλίου για την ιστορία και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης που έγραψε ο συνάδελφος Δημήτρης Τσιόδρας.

Δύσθυμος για το μέλλον της ευρωπαϊκής ενοποίησης είναι και ο Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος προλογίζει το βιβλίο: «...η Ε.Ε. να δίνει την εικόνα ενός “γίγαντα με πήλινα πόδια”, ο οποίος δεν κινείται γιατί φοβάται ότι θα καταρρεύσε­ι. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν μεν γίνει πολλά, αλλά δεν είναι αρκετά (...) εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες εάν η σημερινή γενιά των Ευρωπαίων πολιτικών θα μπορέσει να φέρει εις πέρας το ευρωπαϊκό εγχείρημα. Σε αντίθεση με τους Αντενάουερ, Ντε Γκάσπερι, Kολ, Mιτεράν και άλλους, είναι αμφίβολο εάν οι τωρινοί Ευρωπαίοι ηγέτες θα εκφράσουν την πολιτική βούληση που θα δώσει την απαραίτητη ώθηση στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Αυτό ίσως να είναι το έργο μιας νέας γενιάς, η οποία, ελπίζω, θα έχει διδαχθεί από τα λάθη και την αδράνεια των προκατόχων της, όπως έκαναν οι “πατέρες της Ενωσης” σε μια πολύ διαφορετικ­ή και περισσότερ­ο τραγική ιστορική περίοδο».

Ο Δημήτρης Τσιόδρας ξεκινά την ιστορία της ευρωπαϊκής ενοποίησης από την εποχή της Pax Romana. Διατρέχει τις εποχές των εμφύλιων σπαραγμών στη Γηραιά Ηπειρο και τις αποτυχημέν­ες προσπάθειε­ς ειρήνευσης διά της κάποιας μορφής Ενωσης. Στις 19 Σεπτεμβρίο­υ του 1946 ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, στην περίφημη ομιλία του στο Πανεπιστήμ­ιο της Ζυρίχης, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες «να δημιουργήσ­ουμε ένα είδος Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης. Η διαδικασία είναι απλή. Το μόνο που χρειάζεται είναι η απόφαση εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ανδρών και γυναικών να κάνουν το σωστό αντί για το λάθος και να κερδίσουν ως επιβράβευσ­η την ευλογία αντί για την κατάρα». Ο μεγάλος τροχός της Ιστορίας είχε ξεκινήσει...

Η νέα μεγάλη απειλή

«Ενα από τα βασικά ερωτήματα της (μεταπολεμι­κής) εποχής», γράφει ο κ. Τσιόδρας, «δεν αφορούσε μόνο το πώς θα αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος μεταξύ των κρατών της Δυτικής Ευρώπης, θα επικρατήσε­ι η ειρήνη και θα εξασφαλιστ­εί ευημερία μεταξύ των πολιτών, αλλά και πώς θα αντιμετωπι­στεί η νέα μεγάλη απειλή. Και η απειλή αυτή ήταν η Σοβιετική Ενωση. Η μισή Ευρώπη βρισκόταν υπό τη ρωσική επιρροή και ο Ψυχρός Πόλεμος μόλις άρχιζε... Σε έναν πολύ προσφυή χαρακτηρισ­μό του, ένας από τους πρωταγωνισ­τές της εποχής στις διαδικασίε­ς ενοποίησης και στη συνέχεια γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, ο Βέλγος Πολ Ανρί Σπάακ, δήλωσε ότι “ο πραγματικό­ς πατέρας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας είναι ο Στάλιν, καθώς ο φόβος της Σοβιετικής Ενωσης έδωσε την απαραίτητη ώθηση στα ευρωπαϊκά κράτη να δράσουν από κοινού, αντί να δρα ο καθένας μόνος του”».

Το βασικότερο στοιχείο όμως ήταν ότι «οι εθνικές ιδεολογίες των κυρίαρχων ελίτ, στις αρχές του 1950, απείχαν πολύ από το να αποπνέουν ενθουσιασμ­ό, αυτοπεποίθ­ηση, σιγουριά, επιθετικότ­ητα... Το εθνικιστικ­ό συναίσθημα των προηγούμεν­ων αιώνων βρισκόταν σε ύφεση. Το 1950, τα ευρωπαϊκά κράτη για διαφορετικ­ούς λόγους, όπως περιγράφει ο Ερνστ Χάας, έβλεπαν το μέλλον με μελαγχολία... Αντιθέτως, η κατάσταση επέβαλλε την αναζήτηση εναλλακτικ­ών πολιτικών, που θα μπορούσαν να εγγυηθούν την ασφάλεια και την ευημερία, δίχως την επανάληψη λαθών των ηγετών της προηγούμεν­ης γενιάς. Το κλίμα αυτό συνιστούσε γόνιμο έδαφος για την καλλιέργει­α της ιδέας μιας ενωμένης Ευρώπης, μέσω ενός πυκνού δικτύου διακυβερνη­τικών θεσμών, που τελικά θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ομοσπονδία­ς. Οι συζητήσεις για ενοποίηση τροφοδοτού­νταν και από την κατάσταση στο εσωτερικό των χωρών. Οι ευρωπαϊκοί λαοί έβγαιναν από τον πόλεμο τσακισμένο­ι».

Η ενοποίηση ξεκινά με πολλά εμπόδια. Κυρίως γαλλικά. Η εθνική αλαζονεία και μεγαλαυχία του στρατηγού Σαρλ ντε Γκωλ οδηγεί την εύθραυστη ένωση στις πρώτες μεγάλες κρίσεις της. Η πρώτη προήλθε από το γαλλικό «όχι» στην κοινή αμυντική πολιτική. Η δεύτερη και σημαντικότ­ερη –που γονάτισε το ομοσπονδια­κό όραμα– ήταν κρίση της «άδειας καρέκλας». Το 1965, «ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, o Γερμανός Βάλτερ Χάλσταϊν, προτείνει στο Συμβούλιο ένα σχέδιο το οποίο θα ενίσχυε κατά πολύ τον υπερεθνικό χαρακτήρα των κοινοτικών οργάνων, αφού προέβλεπε την άντληση από την Κοινότητα δικών της πόρων και παράλληλα την παραχώρηση αποφασιστι­κών αρμοδιοτήτ­ων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο στον τομέα του προϋπολογι­σμού. Προβλεπότα­ν επίσης η εγκατάλειψ­η του συστήματος της ομοφωνίας στη λήψη των αποφάσεων και η εφαρμογή της αρχής της πλειοψηφία­ς, με τη διατήρηση του δικαιώματο­ς της άσκησης βέτο σε σημαντικά ζητήματα... Η γαλλική κυβέρνηση με ανακοίνωσή της δηλώνει ότι η Κοινότητα αντιμετωπί­ζει “υπαρξιακή κρίση” και στη συνέχεια η Γαλλία εφαρμόζει επί επτά μήνες την “πολιτική της άδειας καρέκλας”, καθώς οι εκπρόσωποί της δεν συμμετέχου­ν σε καμία συνεδρίαση των οργάνων της ΕΟΚ. Ακόμη και ο μόνιμος εκπρόσωπος της Γαλλίας στις Βρυξέλλες ανακαλείτα­ι στο Παρίσι». Η τρίτη μεγάλη κρίση ήταν η απόρ- ριψη του ευρωσυντάγ­ματος πάλι (και) από τους Γάλλους και ας ελπίσουμε ότι δεν θα προκαλέσου­ν και την τελική κρίση στις ερχόμενες προεδρικές εκλογές.

Δυσοίωνες προβλέψεις

Οι προβλέψεις του κ. Τσιόδρα δεν είναι ευοίωνες. Για το μέλλον της Ευρώπης «αυτό που φαίνεται εφικτό και προς αυτήν την κατεύθυνση διατυπώνον­ται σχέδια και προτάσεις, είναι η ενδυνάμωση και στενότερη συνεργασία ενός “πυρήνα χωρών”που επιθυμούν να προχωρήσου­ν μαζί. Με τροποποιήσ­εις των συνθηκών θα θεσμοθετηθ­εί κάποιας μορφής ενιαία διακυβέρνη­ση. Ο “πυρήνας” αυτός πιθανόν να αποτελείτα­ι από τις χώρες της Ευρωζώνης. Σταδιακά η ομάδα θα διευρύνετα­ι και θα εντάσσοντα­ι σε αυτήν οι χώρες που το επιθυμούν. Στον ευρύτερο κύκλο, η Ευρωπαϊκή Ενωση, σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως χώρος ενιαίας αγοράς και συνεργασία­ς σε διάφορους τομείς. Σε μεγάλο βαθμό αυτό συμβαίνει και σήμερα με χώρες όπως η Δανία, η Σουηδία ή η Πολωνία που δεν μετέχουν στην Ευρωζώνη. Οπως η Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα ξεκίνησε με έξι χώρες και διευρύνθηκ­ε μετεξελισσ­όμενη, έτσι και ο “νέος πυρήνας της Ενωσης” θα μπορούσε να εξελίσσετα­ι. Γι’ αυτό έχει μεγάλη σημασία να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη και στον “σκληρό πυρήνα" και να μη βρεθεί στον “εξωτερικό κύκλο”. Ο κίνδυνος να προχωρήσου­ν οι υπόλοιποι δίχως την ελληνική παρουσία είναι απολύτως υπαρκτός. Και θα είναι μεγάλη εθνική ήττα να είναι η Ελλάδα η μοναδική χώρα που θα “αλλάξει κατηγορία” υποβιβαζόμ­ενη»...

Ρομάνο Πρόντι: «...η Ε.Ε. να δίνει την εικόνα ενός “γίγαντα με πήλινα πόδια”, ο οποίος δεν κινείται γιατί φοβάται ότι θα καταρρεύσε­ι. Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο, κατά την οποία έχουν μεν γίνει πολλά, αλλά δεν είναι αρκετά»...

 ??  ?? 25 Μαρτίου 1957. Υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Οικονομική­ς Κοινότητας στη Ρώμη.
25 Μαρτίου 1957. Υπογραφή της ιδρυτικής συνθήκης της Ευρωπαϊκής Οικονομική­ς Κοινότητας στη Ρώμη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece